Enfeksiyon

Enfeksiyon

Enfeksiyon, bir veya daha fazla patojenik ajanın (bakteri, virüs, protozoa, mantar) bir konağın vücuduna girmesi ve çoğalması ile doku ve hücrelerin istila edildiği bir hastalıktır.

Enfeksiyon Nedir?

Enfeksiyon, bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi patojen olarak bilinen mikroorganizmaların vücuttaki doku ve hücrelere saldırması sonucu meydana gelen bulaşıcı durumlardır.

Enfeksiyon Neden Olur?

Enfeksiyon, virüs, bakteriler ve mantar gibi patojen olarak bilinen mikroorganizmaların vücuda girip sağlıklı hücrelere saldırıp çoğalmaya başlamasıyla meydana gelir. Patojenlerin saldırısı sonucu vücuttaki hücrelerin enfeksiyon sonucu hasar görmesi ve ortaya çıkan spesifik belirtilerin ortaya çıkmasıyla oluşur.

Kişide farklı farklı hastalıklar ortaya çıkaran enfeksiyonlar, bulaşıcılık özelliği taşır ve bu bulaşı enfekte olan kişiyle temas, kişinin öksürüp-hapşırmasıyla birlikte kirli yüzeylere temas, yiyeceklerden ve cinsel temas yoluyla gerçekleşir.

Enfeksiyon Türleri Nelerdir?

Enfeksiyon, viral, bakteriyel, mantar ve parazitlere bağlı olmak üzere kendi içinde dört grupta sınıflandırılır. Bu enfeksiyon türleri, farklı farklı hastalıklara neden olabileceği gibi kişide rahatsız edici belirtilere de yol açabilir.

Enfeksiyon türleri tek tek şu şekilde açıklanabilir:

- Viral enfeksiyon

- Bakteriyel enfeksiyon

- Mantar enfeksiyonları

- Parazitler

Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş

Öksürük

Nefes darlığı

Baş ağrısı

Boğaz ağrısı

Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı

Yorgunluk, tükenmişlik

Boyun ve koltuk altı gibi yerlerde lenf düğümlerinde şişme

Kas ve eklem ağrıları

Mide bulantısı ve kusma

İshal

İştah kaybı

Üşüme veya terleme

İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı vajinal akıntı

İdrar sırasında yanma ve ağrı

Karın veya rektumda ağrı

Mantar enfeksiyonunda cilt döküntüsü