Enfeksiyon, bir veya daha fazla patojenik ajanın (bakteri, virüs, protozoa, mantar) bir konağın vücuduna girmesi ve çoğalması ile doku ve hücrelerin istila edildiği bir hastalıktır.
Enfeksiyon Nedir?
Enfeksiyon, bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi patojen olarak bilinen mikroorganizmaların vücuttaki doku ve hücrelere saldırması sonucu meydana gelen bulaşıcı durumlardır.
Enfeksiyon Neden Olur?
Enfeksiyon, virüs, bakteriler ve mantar gibi patojen olarak bilinen mikroorganizmaların vücuda girip sağlıklı hücrelere saldırıp çoğalmaya başlamasıyla meydana gelir. Patojenlerin saldırısı sonucu vücuttaki hücrelerin enfeksiyon sonucu hasar görmesi ve ortaya çıkan spesifik belirtilerin ortaya çıkmasıyla oluşur.
Kişide farklı farklı hastalıklar ortaya çıkaran enfeksiyonlar, bulaşıcılık özelliği taşır ve bu bulaşı enfekte olan kişiyle temas, kişinin öksürüp-hapşırmasıyla birlikte kirli yüzeylere temas, yiyeceklerden ve cinsel temas yoluyla gerçekleşir.
Enfeksiyon Türleri Nelerdir?
Enfeksiyon, viral, bakteriyel, mantar ve parazitlere bağlı olmak üzere kendi içinde dört grupta sınıflandırılır. Bu enfeksiyon türleri, farklı farklı hastalıklara neden olabileceği gibi kişide rahatsız edici belirtilere de yol açabilir.
Enfeksiyon türleri tek tek şu şekilde açıklanabilir:
- Viral enfeksiyon
- Bakteriyel enfeksiyon
- Mantar enfeksiyonları
- Parazitler
Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Yüksek ateş
Öksürük
Nefes darlığı
Baş ağrısı
Boğaz ağrısı
Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
Yorgunluk, tükenmişlik
Boyun ve koltuk altı gibi yerlerde lenf düğümlerinde şişme
Kas ve eklem ağrıları
Mide bulantısı ve kusma
İshal
İştah kaybı
Üşüme veya terleme
İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı vajinal akıntı
İdrar sırasında yanma ve ağrı
Karın veya rektumda ağrı
Mantar enfeksiyonunda cilt döküntüsü