"Kovid-19'un başlangıcı gibi" Zatürre vakaları hızla artıyor
İnfluenza A vakalarından sonra zatürre vakalarında da ciddi artış yaşanıyor. Hastane başvuruları ve yatan hasta sayısındaki artış endişe yaratırken, hekimler ise antibiyotik direnci nedeniyle tedavi sürecinin uzadığını söylüyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise "Kronik hastalığı olan yaşlı hastaları yoğun bakıma yatırmak zorunda kalıyoruz. Maalesef Kovid-19'un başındaki tablonun bir benzeriyle karşı karşıyayız" dedi.
Son günlerde viral enfeksiyonların yanı sıra artan zatürre vakaları da endişe yaratıyor. Göğüs hastalıkları polikliniklerine başvuran zatürre vaka sayısı ile yoğun bakımlarda ciddi artış olduğu belirtilirken; özellikle KOAH, astım ve kronik hastalığı olan kişilerin kapalı alanlarda maske takması gerektiği vurgulandı. Antibiyotik direnci ve enfeksiyon kaynaklı vakalarda tedavi sürecinin uzadığını söyleyen hekimler ise ateş, öksürük krizleri ve kas, eklem ağrısı olan kişilerin vakit kaybetmeksizin doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini ifade ediyorlar.
AŞI YAPTIRILMALI
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, önemli uyarılarda bulunurken, "Viral enfeksiyon ve zatürre hastalığında artış beklediğimiz döneme girdik. KOAH ve astım hastalığı olanların bu dönemde kapalı alanlarda maske takmaları ve hem grip hem de zatürre aşılarını yaptırmaları çok önemli. Risk grubu olarak tanımladığımız, kronik hastalığı olan kişilerin de doktor muayene ve kontrolünde aşılanmaları gerekiyor" dedi.
YATIŞLAR BAŞLADI
Artan vaka sayılarının hem acil servis başvuruları hem de hastane yatış sayılarına yansıdığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yiyit, "Sadece hasta yatış sayımız değil, yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayımız da armış durumda. Zatürre vakalarının tümü bakteri kökenli değil. Bakteri kökenli hastalıklarda, antibiyotik direnci gelişmemişse iyileşme sürecinde uzama olmuyor. Ancak virüs kökenli hastalık tablosunda, tedavi süreci uzayabiliyor" diye konuştu.
KAPALI ALANDA MASKE
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da, virüslerden kaynaklı zatürre vakalarında ciddi artış olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: "Aralık ayında solunum yolu enfeksiyonları artarken, akciğer hastalıklarında da ağır seyirli tablolar görmeye başladık. İnfluenza ve virüslerin neden olduğu zatürre vakalarındaki artış endişe veriyor. Özellikle risk grubundakilerin zatürre aşısı yaptırmaları çok önemli. Bu dönemde dengeli beslenme, uyku, egzersiz ve moral ve motivasyon çok önemli. Kapalı alan ve toplu taşıma maske takılması da hastalıklardan korur. Maalesef antibiyotiklere dirençli bakteriler tedavi sürecinin uzamasına neden oluyor. Zatürre vakaları çocuklarda da ciddi komplikasyonlar neden olabiliyor."
AĞIR SEYREDİYOR
Prof. Dr. İftihar Köksal (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı)
"Hem influenza hem de zatürre vakalarında artış var. Hastalıklar ağır seyirli dediğimiz tabloya neden oluyor. Geçtiğimiz yıl İnfluenza B vakaları görürken; bu yıl ağırlıklı olarak İnfluenza A vakaları ile karşılaşıyoruz. Özellikle genç hastalar dikkat çekiyor. Birçok genç hastamızı tedavi için hastaneye yatırmak zorunda kalıyoruz. İnfluenza A ile bakteriyel pnömoni vakaları da artmaya başladı. Aşılanma oranlarının düşmesi hastalıkların yayılmasına neden oluyor."
KOVİD-19'DAKİ GİBİ!
"Grip vakaları uzamış öksürük, uzamış kırgınlık ve ateş şeklinde seyrediyor. Ancak asıl sorun hastalar, 'tam iyileştim' derken bu kez bakteriyel pnömoni tablosu ortaya çıkabiliyor. Bazı vakalarda ise iki virüs görüyoruz. Ağır seyirli hastalıklarda influenza ve adenovirüs olabiliyor. İnfluenza A'nın ilacı var ancak vatandaşlar hastanelere geç başvuruyor. Hekime geç gidildiğinden ilaçlar işe yaramıyor. İnfluenza tedavisinde ilk 48 önemli. Kronik hastalığı olan yaşlı hastaları yoğun bakıma yatırmak zorunda kalıyoruz. Maalesef Kovid-19'un başındaki tablonun bir benzeriyle karşı karşıyayız."
Kaynak: Web Özel