Şaşırtan araştırma, vitaminler ömür uzatıyor mu?

Sağlık Sağlık Haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye Diyet Dünya haberleri Bilim Haberleri Spor haberleri Enfeksiyon
Şaşırtan araştırma, vitaminler ömür uzatıyor mu?

ABD'de gerçekleştirilen geniş kapsamlı sağlık araştırması multivitamin kullanımının uzun ömür ile bir ilgisi olmadığını ortaya koydu. Araştırmanın sonucuna katılan uzmanlara göre vitamin kullanımı sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için gerekli ancak bilinçsiz tüketimi sağlık sorunlarına yol açmakta.

ABD’de yaklaşık 400 bin sağlıklı yetişkin insanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırma şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre düzenli olarak multivitamin almanın insanların daha uzun yaşaması üzerinde hiçbir etkisi bulunmuyor. Uzmanlar da bu sonuca katılıyorlar ve ekliyorlar: “Multivitaminler uzun ömre değil daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama etkilidir.”

HEKİM TAVSİYESİ ŞART

ABD'de gerçekleştirilen bir sağlık araştırması vitaminlere ilişkin şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Çoğunlukla bilinçsizce alınan multivitaminlerin uzun ömür üzerinde bir etkiye sahip olmadığını ortaya koyan araştırmaya göre günlük vitamin kullanımı ölüm riskini yüzde 4 arttırıyor. 27 yıl boyunca süren geniş kapsamlı araştırmada günlük vitamin kullanan insanların daha iyi beslenme alışkanlıklarına sahip oldukları sonucuna da varıldı. Haberglobal''e konuşan uzmanlar da bu sonuca katılırlarken multivitaminlerin daha uzun bir ömür değil, daha sağlıklı bir yaşam için alınması gerektiğinin altını çizdiler. 

Şaşırtan araştırma, vitaminler ömür uzatıyor mu? - Resim : 1
Uzmanlara göre hekim tavsiyesi olmadan alınan vitaminler sağlığa zararlı. 

DOĞAL KAYNAKLARDAN ALINMALI 

Prof. Dr. Nevzat Artık (Türkiye Gıda Sanayi İşvrenleri Sendikası (TÜGİS) Bilim Kurulıu Üyesi)

“Multivitaminlerin besin desteği olarak değil doğal kaynaklardan alınması gerekir. Örneğin meyvelerden C vitamini almamız gerekirken bizler dışarıdan besin desteği olarak alıyoruz. Ancak vitamin eksikliği halinde bir doktorun yapacağı kan tahlili sonucuna göre tamamlayıcı anlamda multivitamin alınabilir. Multivitaminlerin organları işlemez hale getirdiğine ilişkin bir bulgu da yok. Fazla alınan vitamini vücut atar dolayısıyla hekim tavsiyesine göre almak çok önemli. Multivitaminlerin uzun ömür ile değil düzgün ve sağlıklı yaşam ile ilgisi vardır.

DOĞRU BESLENMEK ÖNEMLİ 

Dr. Ayça Kaya (İç Hastalıkları Uzmanı)

“A,D, E ve K (ADEK) vitaminleri yağda çözüldüğü için vücut tamamını atamayabiliyor ve vitaminler vücutta depolanabiliyor. Suda çözülüp böbrek yoluyla atılan vitaminler bile aşırı kullanımında böbrek sorunları yaratır. Organlarda yüksek dozda C vitamini birikimi ya da kum gibi sorunlar yaratabiliyor. Toplumumuzda besin çeşitliliği olmadığı için vitamin eksiliği var ancak bir hekime danışılmadan vitamin alınmayacağının bilinmesi gerekiyor. Doktorlar vücutta hangi vitaminin eksik olduğunu ortaya çıkarıp öneride bulunuyorlar. Bu durumda bile vitaminlerin uzun yaşamaya bir etkisi yoktur. Önemli olan doğru beslenme, doğru vitamin alımı, günlük egzersiz yapmaktır. Bilinçsiz vitamin tüketimi böbrek yetmezliği hatta komaya kadar uzanan tehlikelere yol açabilir.

Şaşırtan araştırma, vitaminler ömür uzatıyor mu? - Resim : 2
Uzmanlar sağlıklı yaşam için doğru beslenme, doğru vitamin alımı ve günlük egzersiz önerisinde bulunuyorlar.

KULLANMAK ZORUNDAYIZ

Barış Yalçın (Sporcu ve Besin Takviye Uzmanı)

“Multivitaminlerin uzun yaşama bir katkısı yok ancak olağan yaşamın kaliteli ve daha sağlıklı hale getirilmesi için almak zorundayız. Pandemi sonrası vitamin-mineral dengemiz bozulduğu ve bağışıklık sistemimiz zayıfladığı için alınması gerekir. Yine kent yaşamındaki koşturma, stres ve harcanan büyük enerji içinde vücudun doğal vitamin ve mineral üretimi yetersiz kalmakta. İnsanlar günlük meyve, sebze ve et tüketimini gerçekleştirse bile tüm vitaminler ve mineraller doğal yollardan alınamıyor. Yine örneğin aktif spor yapan birinin vitamin desteği almaması imkansız bir durum. Burada önemli olan başta ADEK vitaminleri olmak üzere tüm vitaminlerin doktorların, diyetisyenlerin ve spor/besin uzmanlarının tavsiyeleriyle alınması gerekliliği. Tahliller olmadan alınan vitaminler yaşamı daha da sağlıksız hale getirir.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel