Avrupa'nın da başı dertte, kara sinek keyif kaçırıyor

Sağlık Haberleri Enfeksiyon Dünya haberleri Yaşam Haberleri Gündem haberleri AB Türkiye Bilim Haberleri Sağlık çocuk ölümleri İstanbul İzmir ÖZEL HABERLER
Avrupa'nın da başı dertte, kara sinek keyif kaçırıyor

Yaz döneminde birçok turizm beldesinin yanı sıra İstanbul'daki yeme, içme mekanlarının yoğun olduğu yerlerde artan kara sinek popülasyonu can sıkıyor. Öte yandan AB'den yansıyan son rakamlar ise istilacı sinek türleri nedeniyle Dang Humması ve Batı Nil Virüsü vakalarının arttığını gösteriyor.

İstanbul ve turizm beldelerinin başı sineklerle dertte! Sarı Humma ve Batı Nil Virüsü gibi ölümcül hastalıklara yol açan 'Asya Kaplan Sivrisineğine' karşı seferberlik başlatılırken, İstanbul'daki yeme, içme mekanlarının yoğun olduğu yerlerde ise kara sinek (muska domestica) artışı vatandaşları rahatsız ediyor. Uzmanların "kıyafet üzerinden bile ısırabilir" dediği Asya Kaplan sineği Karadeniz ve Marmara'da hızla yayılırken, sadece İstanbul’da 198 bin sinek üreme kaynağı bulunuyor. Son günlerde artış gözlenen ve halk arasında 'kara sinek' olarak bilinen türün ise çöp ve atıkların olduğu yerlerde ürediği uyarısı yapılırken, mevcut sorunun sadece ilaçlama ile çözülemeyeceği, vatandaşların da çevre temizliği konusunda çok dikkatli hareket etmeleri gerektiğinin altı çiziliyor. 

Avrupa'nın da başı dertte, kara sinek keyif kaçırıyor - Resim : 1
Sineklerin neden olduğu semptomlar arasında alerjik reaksiyonlar, ısırık bölgesinde kızarıklık ile yüksek ateş ve titremeler görülüyor.

SORUN BÜYÜYOR

Sadece ilaçlamanın tek başına sorunu çözemeyeceğini dile getiren uzmanlardan olan İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Parazitoloji Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Kerem Öter, "Kara sinekte artış söz konusu ise bu durum çöp artışı yani insan kaynaklıdır" diyor. Öte yandan "Muska Domestica"nın bir diğer üreme alanının da hayvan gübresi olan ahır veya çiftlikler olduğu biliniyor. Tatil beldelerinde gelişigüzel atılan çöpler nedeniyle sorunun her geçen yıl daha da can sıkıcı hale geldiği de belirtilirken, sinek ve böcek ilaçlamanın bilinçsiz kullanımı ise dirençli sinek türlerin oluşmasına yol açıyor. Prof. Dr. Öter gibi, İstanbul Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalından Fatih Dikmen de kara sineklerin artışını önlemek için üreme yerlerindeki etkenlerin ortadan kaldırılması gerekliliğine vurgu yapan uzmanlardan.

130 VAKA SAPTANDI

Öte yandan AB'den yansıyan son rakamlar ise Dang Humması ve Batı Nil Virüsü vakalarının arttığını gösteriyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi Direktörü Andrea Ammon. vektör kontrol önlemleri, vakaların erken tespiti, zamanında gözetim, daha fazla araştırma yapılmasına dikkat çekerken, son vaka veriler ise 2023 yılında AB genelinde 130 Dang Humması vakasının bildirildiğini ortaya koyuyor.

YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

Yayımlanan son bir yılda 9 AB ülkesinin 123 farklı bölgesinde, 713 Batı Nil Virüsü vakası saptanırken, 67 ölüm olduğunun  altı çiziliyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından yayımlanan raporlarda ayrıca Dang Humması, Chikungunya ve Zika virüslerini bulaştırmasıyla bilinen Aedes Albopictus türünün Avrupa'nın kuzey ve batısına doğru yayıldığı ve 13 ülkede saptandığı da aktarılıyor.

Avrupa'nın da başı dertte, kara sinek keyif kaçırıyor - Resim : 2
Sineklerin neden olduğu hastalıklar kıta Avrupası'nda onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. 

CULEX PİPİENS 

Yayılmacı tür için ayrıca şu saptamalara yer veriliyor:

"Sarı Humma, Dang Humması, Chikungunya ve Zika virüslerinin vektörü olan Aedes Aegypti , yakın zamanda Kıbrıs'ta kendini kanıtladı. Patojenleri iletmedeki önemli yeteneği ve insanları ısırmayı tercih etmesi nedeniyle Avrupa'nın diğer bölgelerinde de yerleşme potansiyeli endişe verici. Batı Nil virüsünün yayılmasından sorumlu olan Culex Pipiens sivrisineği, Avrupa'ya özgüdür ve AB genelinde mevcuttur.

Koordineli vektör kontrol önlemlerinin oluşturulması sivrisinek kaynaklı hastalıklarla mücadele için önemli bir unsurdur ve sivrisinek popülasyonlarını yönetmek için etkili ancak çevre dostu araçlar geliştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacaktır. Vücudun çoğunu kapatan giysiler giymek, sivrisinek kovucu kullanmak, cibinlik veya pencere, kapı sinekliği kullanmak ve klimalı odalarda uyumak gerekir."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel