Hasta eden sinek çoğalıyor, bir bu eksikti!

Sağlık Haberleri Çevre kirliliği ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Gündem haberleri Dizi Haberleri Enfeksiyon İstanbul Trakya Karadeniz
Hasta eden sinek çoğalıyor, bir bu eksikti!

Sarı humma, Batı Nil Virüsü gibi ölümcül hastalıklara yol açan 'Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı seferberlik başladı. Uzmanların "kıyafet üzerinden bile ısırabilir" dediği Asya Kaplan sineği Karadeniz ve Marmara'da hızla yayılıyor. Sadece İstanbul’da 198 bin sinek üreme kaynağı bulunuyor.

Güneydoğu Asya kökenli Asya Kaplan sineği, hem Karadeniz hem de Marmara bölgelerinde vatandaşları tehdit ediyor. Yapılan son araştırmalara göre sadece İstanbul'da 198 bin sinek üreme kaynağı bulunurken, uzmanlar ise özellikle sahil kesimlerinde hızla çoğalan sivrisineğe karşı önlem çağrısında bulunuyor. Asyalı tehlikeli türün kıyafetlerin üzerinden bile ısırabildiği belirtilirken; "sarı humma", "dang humması" gibi hastalıklara yol açan Asya Kaplan sineğine ilk kez 2011'de Trakya'da görülmüştü. 

Hasta eden sinek çoğalıyor, bir bu eksikti! - Resim : 1
Asya Kaplan sineğine, Trakya'nın ardından 2017 yılında Karadeniz'de rastlanmıştı. Söz konusu tür tehlike saçan, yayılmacı olarak sınıflandırılıyor.

BEYAZ ÇİZGİYE DİKKAT!

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi de bir süredir yaptığı uyarılarla tehlikeye dikkat çekiyor. Yaz aylarında sivrisinek popülasyonunda artış olurken insanlar, hangi sineğin "Asya Kaplan" olduğunu tespit etmenin yollarını arıyor. Merkezden yapılan açıklamalarda Asya Kaplan Sivrisineğinin temel özellikleri tarif ediliyor. Siyah üzerinde beyaz çizgi ve lekelerin yer aldığı sineğin en belirgin özelliğinin başından sırtına kadar uzanan beyaz bir çizgi olduğu belirtiliyor.

GÜNDÜZLERİ DAHA AKTİF

Asya Kaplan Sivrisineği ortalama 2-10 mm arasında değişen boyutlarıyla diğer türlere göre  daha küçük bir olarak sınıflandırılıyor. Normal türlere karşı gündüzleri daha aktif olduğu belirtilen sinek ılıman ya da tropikal her türlü iklim türünde yaşayabiliyor. Asya Kaplan Sivrisineği, Türkiye'yi alarm durumuna geçirirken uzmanlar da çözüm yollarını araştırıyor. İstanbul'da bu görevi üstlenen kurumlardan birinin de Boğaziçi Üniversitesi.

DOĞA DOSTU ÇÖZÜMLER

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’ne bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison ve ekibi sineğe karşı "biyopestitit" geliştirmek için çalışıyor. Projede hedef her bölgede farklı özellikler gösterebilen Asya Kaplan sivrisineğinin Türkiye’de görülen türüne karşı uzun vadeli ve çevre dostu bir çözüm üretebilmek. "Asya Kaplan Sivrisineğine Cry Toksinlerinin İnsektisit Etki Mekanizmalarının Araştırılması" başlıklı proje ile Türkiye’deki türe özgü toksin geliştirmek hedefleniyor.

Hasta eden sinek çoğalıyor, bir bu eksikti! - Resim : 2
 Uzmanlar sivrisineklerin kimyasal pestisitlerle kontrol edilmeye çalışıldığını vurgularken, söz konusu kimyasalların çevre kirliliğine yol açarak besin zincirini olumsuz etkilediğini bildiriyor.

NASIL KORUNACAĞIZ?

Asya Kaplan Sivrisineği'nden bulaşan hastalıklarla ilgili Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Duran Tok ise şu bilgileri verdi: Asya Kaplan Sivrisineği normalden daha küçük ama birçok virüsü insana enjekte edebilir. Aslında bu sineğin insana doğrudan bir zararı yok; sadece bazı alerjik reaksiyonlara neden olur Ama taşıdığı virüsler son derece tehlikelidir. Sarı humma, dang virüsü, Zica virüsü bu sineğin taşıdığı virüslerden bazıları."

"Nasıl ki; bazı keneler de taşıdıkları virüsler yoluyla insanı öldürüyorsa Asya Kaplan Sivrisineği'nde de benzer bir durum var. Özellikle bulaştığı kişilere taşıdığı virüse göre belirtiler ortaya çıkıyor. En başta geleni ise allerjik reaksiyonlar. Isırık bölgesinde kızarıklık ile yüksek ateş ve titremelerle karşılaşabiliyoruz. Su birikintileri bu sineklerin çoğalması ve yayılması için elverişli bir ortam sunuyor."

[email protected]

Kaynak: Web Özel