Halsizlik ve 3 gün süren ateş! Hemen doktora gidin

Maymun Çiçeği Virüsü Dünya haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Enfeksiyon
Halsizlik ve 3 gün süren ateş! Hemen doktora gidin

Şişkinlik, halsizlik, 3gün süren ateş ve baş ağrısı maymun çiçeği virüsünün habercisi olabilir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, dünyanın kabusu olan hastalığa karşı çok önemli uyarılarda bulundu.

Kovid-19 pandemisinden sonra yeni kabus olarak hızla yayılan Maymun Çiçeği virüsünün seyri bilim dünyası tarafından yakından takip edilirken,  Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu'dan çok önemli uyarılar geldi. Dr. Dumlu, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının maymun çiçeği virüsünün habercisi olabileceğini belirtirken, sürecin iyi takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanı Dr. Dumlu, hastalığın belirtilerini, bulaşma ve korunma yöntemleri hakkında şöyle konuştu: "Hastalığın bulgularını bilmek ve bu bulgulardan şüphelenildiği takdirde mutlaka tanı yapılması için kontrole gidilmesi gerekir. Üç günlük ateş,  halsizlik ve baş ağrısı maymun çiçeği virüsünün habercisi olabilir. erin görülmesi halinde mutlaka hastanın kontrol amacıyla en yakın sağlık kuruluşuna gitmesini tavsiye etti. Virüs genellikle temas yoluyla bulaşmaktadır. Virüs, ilk olarak 1970’li yıllarda Afrika’da tanımlandı. 2022 yılına kadar da genellikle Afrika’da endemik olarak görüldü. 2022 yılında ülkemizin de arasında bulunduğu Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika ülkeleri, Asya ve Pasifik ülkelerinden de vakalar bildirilmeye başlandı."

Halsizlik ve 3 gün süren ateş! Hemen doktora gidin - Resim : 1
Maymun çiçeği virüsünden korunma yöntemlerini anlatan Dumlu, “Yoğun ve kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamalıyız. Ellerimizi yıkayamadığımız durumlarda ise alkol bazlı dezenfektanlarla ellerimizi temizlemeliyiz" şeklinde konuştu.

 

KULUÇKA SÜRESİNE DİKKAT 

Hastalığın genel olarak temas yoluyla bulaştığının altını çizen Dumlu, “Maymun çiçeği virüsü, hastayla direkt temas yoluyla, hastanın kıyafetleriyle temas halinde ya da cansız yüzeylere temasta bulaşabiliyor. Hastalık genellikle 5 ila 21 günlük kuluçka süresine sahip. Ortalama olarak 14 gün diye kabul edebiliriz. Bunun sonunda 1 ila 3 günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının da yer aldığı dönem bulunuyor. Bu süre geçtikten sonra 2 ila 4 hafta süren döküntü dönemi başlıyor. Daha sonra bu lezyonlar kabuklanarak hasta iyileşme sürecine geçiyor. Genellikle kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın da ağır seyrettiği risk gurupları bulunuyor" diye konuştu. 

[email protected] 

 

Kaynak: Haber Merkezi