Bu haberleri okudunuz mu? EYT, Suudi Arabistan, deprem, bakkallar...

Web Özel
Bu haberleri okudunuz mu? EYT, Suudi Arabistan, deprem, bakkallar...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Avrupa'ya dönüşü ile dünya sahnesine çıkan adam: Enner Valencia

Fenerbahçe'ye sıfır beklenti ile gelen ancak kariyerinin en golcü dönemini geçiren Enner Valencia, Katar 2022'nin açılış golünü atarak tarihe geçti. Erol Bulut neden Valencia'da ısrar etmişti? Fener'de kanattan forvete nasıl geçti?

9 yıl sonra kritik temas... Türkiye için Orta Doğu'nun fotoğrafı nasıl şekilleniyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dünya Kupası'nın açılış maçında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü. İki ülke arasında diplomatik temaslar yıllar sonra başlamıştı. Peki bu fotoğraf yeni Orta Doğu ve Doğu Akdeniz denklemi için bize ne söylüyor?

Kirlenmek gerçekten güzel mi? 'Aman dur, yapma, dokunma, elleme...'

Günümüzde ebeveynler çocukların, kirlenmesine pek müsaade etmiyor. Uzmanlara göre bu tutum doğru değil. Dozunda olmak kaydı ile kirlenmenin güçlü bir bağışıklık sisteminden özgüvene kadar pek çok faydası var.

Katar neden bekleneni veremedi? Yılların projesi...

2022 Dünya Kupası'nın ev sahibi Katar, açılış maçında Ekvador'a 2-0 mağlup olurken skordan bağımsız olarak ortaya koyduğu futbolla bekleneni veremedi. Maçla birlikte akıllara, daha ciddi bir direnç göstermesi beklenen ev sahibinin yıllar önce başlayan futbol projesi de geldi.

Yüz binlerce kişi hak kazanıyor... EYT yolda... 1.5 milyon kişinin aynı anda emekli olması ne anlama gelir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin aralıkta meclisten geçmesi planlanıyor. Düzenlemeyle ilk etapta, hak kazananlar arasından 1.5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Bu kadar kişinin bir anda emekli olması, iş gücü açığının doğup doğmayacağı sorusunu akıllara getiriyor.

Macron'un güvenlik ekibinin zaafı var mı? Bir video yeniden nasıl viral olur?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Haziran 2021'de uğradığı tokatlı saldırının videosu internette yeniden dolaşıma sokuldu. Bazıları videoyu güncel sanırken akıllara Macron'un ekibindeki güvenlik zaafları geldi.

Van Gaal'in seçimi: Üç kaleci, dokuz maç ve 2014'ün izi...

İlk maçında Senegal'i 2-0'la geçip iddialı bir başlangıç yapan Hollanda'da kaleci rotasyonu kadro açıklandığından beri konuşulmakta. Toplam milli maç sayısı 9 olan 3 kaleciyle Katar'a gelen Louis Van Gaal için bu tarz tercihler ise hiç sürpriz değil. Üç isimden ikisinin öyküsü ise oldukça çarpıcı...

Dünya Kupası'nda aile bağları: Babalar, oğullar ve kardeşler...

Dünya Kupası çarpıcı hikayelere de sahne oluyor. B Grubu'nda ABD'nin Galler'le 1-1 berabere kaldığı maçta ABD'nin tek golünü atan Tim Weah akıllara kupadaki aile bağlarını getirdi. Efsanevi golcü George Weah'ın oğlu Tim, farklı ülke formaları altında rakip olmayı bekleyen kardeşler ve dahası...

'Çök-kapan-tutun yapmam gerekiyordu ama...' | Neden bazılarımız deprem anında donabiliyor?

Düzce'de yaşanan depremin ardından bazıları geceyi sokakta geçirirken, bazıları 'çök-kapan-tutun' dahi yapamadı. Çünkü deprem sırasında panikten donakalmak sık sık görülen bir olay. Peki deprem anında donmanın önüne geçmek mümkün mü?

Kamu binaları depreme ne kadar dayanıklı?

Deprem akla gelince genellikle konutların sağlamlığını düşünüyoruz ancak Düzce depreminde adliye binasının dış kaplamasının yıkılması kamu binalarının depreme dayanıklılığını gündeme getirdi.

12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nde neler olmuştu? 'Her taraf yıkılmış, her yer karanlıktı...'

Düzce'de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem Türkiye'nin yüreğini ağızına getirdi. İlk belirlemelerde can kaybı olmaması sevindirirken 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin acıları hala zihinlerde taze.

Suudi Arabistan, Arjantin'i nasıl mağlup etti? Tarihi sürprizin şifreleri...

Dünya Kupası'nın favorileri arasında gösterilen Arjantin'in Suudi Arabistan'a mağlup olmasının yankıları sürüyor. Futbolseverlerin aklında bu sürprizin nasıl gerçekleştiği sorusu yer almakta. Peki Suudiler, Arjantin'i nasıl mağlup etti? Sonuç gerçekten "sürpriz" miydi?

Dev tatbikattan 11 gün sonra... Depreme hazır mıydık? Tatbikat neden önemliydi?

Tüm Türkiye 12 Kasım'da saat 18.57'de deprem tatbikatına katıldı. Söz konusu tatbikatın üzerinden iki hafta geçmeden Düzce'de 5.9'luk bir deprem meydana geldi. Peki bu çapta gerçekleştirilen ilk tatbikat olan 'Çök-Kapan-Tutun Deprem Anı Tatbikatı' ile ne amaçlanmıştı? Tatbikatlar neden önemli?

Maçlar neden 100 dakika oldu? Bir sebebi var...

Dünya Kupası'nın şu ana kadar en çok dikkat çeken detaylarının başında "uzatmalar" geliyor. Geride kalan dokuz maçın 7'si 100 dakikanın kalan 2'si de 99 dakikanın üzerinde oynandı. Bu karar, FIFA'nın futbolun en önemli sorunlarından birini çözmek için başvurduğu bir yöntem.

Deprem çantamız var mı veya hiç oldu mu?

Düzce'de yaşanan 5.9 büyüklüğündeki deprem yeniden deprem çantasının önemini akıllara getirdi. Ancak dün gerçekleşen deprem sonrası birçok vatandaşın evinde deprem çantası bulundurmadığı da tekrar ortaya çıktı. Hazırlayan az sayıda vatandaşın çantasında da önemli eksikler bulunuyor.

Messi'yi devirdiler tatil ilan ettiler! Dünyada en çok tatil yapan ülkeler hangileri?

Suudi Arabistan tarihi bir zafere imza atarak Dünya Kupası'nda Arjantin'i devirdi. Bunun üzerine ülkede maçın ertesi günü resmi tatil ilan edildi. Peki dünyada en fazla resmi tatile sahip ülke hangisi? Resmi tatillerin ortak özellikleri neler?

Japonya, 'Doha Mucizesi'ne nasıl imza attı? Plan tıkır tıkır işleyince...

Sürpriz sonuçların yaşandığı Dünya Kupası'nda Suudi Arabistan'ın ardından Japonya da tarihi bir galibiyete imza attı. Almanya'yı 1-0 geri düştüğü maçta 2-1 deviren Japonya, tarihindeki bir 'trajedi'yi de tersine çevirirken zaferde kilit nokta, neredeyse kusursuz işleyen plan oldu.

Cristiano Ronaldo kahramandan soruna nasıl döndü? 'Takımın ta kendisiydi...'

Uzun bir süredir Portekiz Milli Takımı'nın bir numaralı güç kaynağı ve en önemli silahı olan Cristiano Ronaldo, Portekiz için rekorlar kırdı, Portekiz'le kupalar kaldırdı. Şimdi ise daha önce hiç olmadık bir biçimde varlığı sorgulanıyor. Peki Ronaldo gerçekten "sorun" mu?

Marketlere sıkı tedbirler gündemde... Bakkal bu işlere ne diyor?

Zincir marketler hakkında yürütülen yeni bir soruşturmanın yakında tamamlanması bekleniyor. Bu marketlerin şube sayısının azaltılması da gündemde. Bakkallar buna nasıl bakıyor? Ucuza ürün satmak için Tarım Kredi Kooperatifi’ne başvuracaklar mı?

Bir insan ne kadar yükseğe zıplayabilir?

Cristiano Ronaldo, Gana karşısındaki performansı ile yeni rekorları cebine koyarken insanüstü sıçraması ile tekrar gündem oldu. Dünyada en yükseğe sıçrayıp gol atabilen oyuncu olan Ronaldo bunu nasıl yapıyor? Bir insan en fazla ne kadar yükseğe sıçrayabilir?

Richarlison | Tek yöne otobüs bileti ve emanet kramponlar...

Futbol her zaman başarı hikayelerini sever. Cebinde tek yön otobüs bileti, elinde emanet kramponlar ile Brezilya’yı aşındıran Richarlison dün kariyerinin zirvesine çıkmış olabilir.

Faiz tek hanelere indi ama... Kredi fiyatları neden bu kadar yüksek?

Merkez bankası politika faizini yüzde 9'a indirdi. Ancak vatandaş hala yüksek faiz ile kredi çekiyor. Politika faizi ile banka kredileri arasındaki bu makas neden açık? Vatandaşın çektiği kredinin faizi nasıl düşer?

 

Kaynak: Web Özel

Web Özel