Messi'yi devirdiler tatil ilan ettiler! Dünyada en çok tatil yapan ülkeler hangileri?

Messi'yi devirdiler tatil ilan ettiler! Dünyada en çok tatil yapan ülkeler hangileri?
Bazı insanlar tatil günlerinin gelmesi için çalıştığını düşünüyor... Fotoğraf: Shutterstock

Suudi Arabistan tarihi bir zafere imza atarak Dünya Kupası'nda Arjantin'i devirdi. Bunun üzerine ülkede maçın ertesi günü resmi tatil ilan edildi. Peki dünyada en fazla resmi tatile sahip ülke hangisi? Resmi tatillerin ortak özellikleri neler?

Futbolda her an, her şey olabilir. Bunu söylemek için yıllarca bu oyunu takip etmek veya büyük bir yıldız olmak gerekmiyor. Suudi Arabistan’ın Messi’li Arjantin’i 2-1 yenmesi dünya gündemine bomba gibi düştü. Fransız Herve Renard’ın öğrencileri tarihi bir skor elde etti. Bu maç Suudi Arabistan’da öylesine kutlandı ki maçın oynandığının ertesi günü 23 Kasım 2022 tarihi resmi tatil ilan edildi.

Türkiye’de yıllardır tatil günlerinin uzunluğu tartışılmakta. Bazıları ‘dünyanın en fazla’ tatil yapılan ülkesiyiz derken, son yıllarda Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı tatillerinin yaz aylarına denk gelmesiyle 9 günlük tatillerin sayısı fazlalaştı ve turizm sezonu da bundan nasibini alıyor.

Peki dünyanın en fazla tatil yapan ülkesi hangisi? Veya Türkiye gerçekten söylendiği kadar uzun tatil yapıyor mu? İçinde bulunduğumuz 2022 yılına bir göz atalım. 1 Ocak yeni yıl resmi tatil ancak bu yıl hafta sonuna denk geldiği için bu tatil iş gününe denk gelmedi. Bir diğer resmi tatil günü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da Cumartesi gününe denk geldi. 2022 tatil severleri biraz üzdü. Resmi tatil günü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü de Pazar gününe denk geldiği için hafta sonu tatilinin içinde kaldı.

Messi'yi devirdiler tatil ilan ettiler! Dünyada en çok tatil yapan ülkeler hangileri? - Resim : 1

Ramazan Bayramı tatili ise beklendiği gibi resmi olarak 9 gün olmadı. Ancak özel sektörde pek çok firma çalışanlarına iki gün izin kullandırarak tatili köprü ile bağlattı. 2 Mayıs 2022 Pazartesi, 3 Mayıs 2022 Salı, 4 Mayıs Çarşamba günü de bayramın üçüncü günü olarak tatil edildi. 5 Mayıs Perşembe ve 6 Mayıs Cuma resmi olarak tatil ilan edilmedi.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı 2022 yılında Perşembe gününe denk gelirken, 20 Mayıs Cuma resmi tatil ilan edilmedi.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ TURİZME YARADI

İki ay sonra tarihler Kurban Bayramı’nı gösterdiğinde tatilciler istediğine kavuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada 13-14 Temmuz 2022 tarihlerinin de tatil edildiğini belirterek, 15 Temmuz Cuma Milli Birlik ve Demokrasi Günü de dahil olmak üzere vatandaşa 9 günlük tatil müjdesini verdi. 30 Ağustos Zafer Bayramı Çarşamba gününe denk geldi ve resmi tatil olarak kutlandı. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı da bir Cumartesi gününe denk geldiği için hafta sonu tatilinin içinde kaldı. Bir önceki gün 28 Ekim Cuma ise yarım gün tatil oldu.

Messi'yi devirdiler tatil ilan ettiler! Dünyada en çok tatil yapan ülkeler hangileri? - Resim : 2

Hal böyle olunca, 2022 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları resmi tatillerin içinde bulunduğu dönemde 15,5 gün tatil yaptı. Ancak 2022’nin tatil açısından kısır bir yıl olduğunu ve pek çok resmi tatilin hafta sonuna denk geldiğini tekrar anımsatmakta fayda var.

World Atlas’ın çalışmasına göre dünyada en fazla tatil yapan ülke 28 gün ile Kamboçya. Budizm inancının yaygın olduğu ülkede pek çok resmi tatil bulunuyor. Kamboçya’yı 25 resmi tatil günü ile Sri Lanka izliyor. 21 gün resmi tatil yapan Hindistan ve Kazakistan dünyada en fazla tatil yapan ülkeler koltuğunda üçüncü sıradalar. World Atlas’ın çalışmasına göre Türkiye yılda 16 gün resmi tatil ile dünyada en fazla tatil yapan ülkeler sıralamasında Tayland ve Pakistan ile birlikte 6. sırada.

FARKLI İNANÇLAR FARKLI RESMİ TATİLLER

Hong Kong yılda 17 resmi tatil yaparken, Yeni Yıl, Ay Yeni Yılı, Qingming  Bayramı ve Paskalya Günü tatiller arasında. Hong Kong'da farklı inançlardan çok fazla insan yaşıyor. 

Geçen yıllarda 15 tatil gününe sahip Japonya, Türkiye'de kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'ndan sonra resmi olarak çocuk bayramı ilan eden ikinci ülke oldu ve resmi tatil sayısını artırmak için bir adım attı. 

Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki tatil insanın ruh sağlığı için son derece faydalı. Geçen aylarda haberglobal.com.tr’ye konuşan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi'nden Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, günlük hayatın geçirildiği yerlerden uzaklaşmak, içsel huzur elde etmek, aile içi ve ikili ilişkileri güçlendirmek gibi amaçların tatile çıkmak için önemli motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi. Avcıkurt, tatilin ayrıca iş hayatında verimliliği ve motivasyonu artırmanın yanı sıra, stres faktörlerini de azaltarak yaratıcılığı geliştirdiğini vurguladı.

Kaynaklar: World Atlas, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel