'Çök-kapan-tutun yapmam gerekiyordu ama...' | Neden bazılarımız deprem anında donabiliyor?

Deprem Son depremler Web Özel Sağlık Haberleri
'Çök-kapan-tutun yapmam gerekiyordu ama...' | Neden bazılarımız deprem anında donabiliyor?
Düzce Gölyaka'daki depremin ardından meydana gelen artçılar nedeniyle evlerinde durmaya çekinen vatandaşlar. Fotoğraf: AA

Düzce'de yaşanan depremin ardından bazıları geceyi sokakta geçirirken, bazıları 'çök-kapan-tutun' dahi yapamadı. Çünkü deprem sırasında panikten donakalmak sık sık görülen bir olay. Peki deprem anında donmanın önüne geçmek mümkün mü?

Türkiye bir deprem ülkesi. Gece 04.08'de Düzce'de yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremle Türkiye bu gerçeği bir kere daha yakından hissetti. Çok değil, daha 12 Kasım'da ‘çök-kapan-tutun’ hareketinin uygulanmasıyla ülke çapında bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. AFAD tarafından düzenlenen tatbikat için seçilen 12 Kasım tarihi ise yine Düzce'de 1999 yılında yaşanan depremin yıldönümüydü.

Tatbikatlar, deprem anında ve sonrasında neler yapacağımız konusunda bilinçlenmemiz açısından büyük önem taşıyor. Her ne kadar 'çök-kapan-tutun' hareketi zihinlerimizde çok taze olsa da birçok kişi deprem anında donakaldıklarını ifade ediyor. "Deprem anında donduğum için yerimden kıpırdayamadım" diyenlerin sayısı hiç de az değil.

Bir vatandaş İHA'ya yaptığı açıklamada, deprem sırasında dışarıda olduğunu belirterek, “İnsanlar koşuyordu, ben bağıramadım bile. Deprem de aklıma gelmedi zaten, başka bir şey sandım. 1999 depremi gibi değildi, bambaşkaydı” ifadelerine yer veriyor. Peki, deprem anında niye donuyoruz ve bunun önüne geçmenin bir yolu var mı?

Uzman Psikolog Farika Teymur Artır, varlığımızı tehdit eden bir durum karşısında üç türlü tepki verdiğimizi belirterek, “Ya savaşırız, ya kaçarız ya da donarız” demekte. Bazı canlılara da ışık gösterildiğinde donduklarını ya da bazı hayvanların duruma uyum sağlamak için renk değiştirme reflekslerine sahip olduğunu aktaran Artır, “Donmak biyolojik yapımızdan kaynaklı bir refleks, en ilkel tepkimiz” ifadelerine yer veriyor.

Artır, donakalmanın biyolojik yapımızla alakalı olduğuna ancak insanların gelişen varlıklar olarak zamanla ne tepki vereceğini öğrendiğine işaret ediyor. Böylesi durumlarda kendi lehimize en iyi tepkiyi vermeyi öğrenebildiğimizin altını çizen Artır, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Tehdit edici olaydan sonra 'Ne yapsaydım iyi olurdu' diye düşünüp, daha sonra benzer olayla karşılaştığımızda bu düşünceye dayanarak daha doğru refleks verebiliyoruz. Bu düşüncelerimizi ve doğru davranışları başkalarıyla da paylaşıp onlarda da farkındalık meydana gelmesini sağlayabiliyoruz. AFAD çalışmaları bundan dolayı çok önemli.”

'Çök-kapan-tutun yapmam gerekiyordu ama...' | Neden bazılarımız deprem anında donabiliyor? - Resim : 1

'DAHA ÖNCE DEPREMİ YAŞAYANLAR DA DONABİLİYOR'

Uzman psikolog Alanur Özalp ise donakalmaların travmatik yanına dikkat çekiyor. Daha önce depremi yaşayan ve korkan insanların, deprem anında önceki korkuları anımsadıklarına ve bu kişilerin böylesi anlarda donakalmasının doğal bir tepki olduğuna vurgu yapıyor. Özalp, hatta bazı kişilerin daha önceden bilinen duygulardan ötürü gözlerini kırpamayacak şekilde donduğunun görülebildiğini dile getiriyor. Daha önceden ağır olaylar tecrübe edenlerin de deprem anında donabildiğini aktaran Özalp, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Trafik kazasında yaralanmış ya da evladını kaybetmiş kişiler de depremin etkisiyle o olayları anımsayabiliyorlar. Ayrıca depresyon geçirmekte olan kişilerde de deprem anında donma görülebiliyor."

'KORKUDAN NE YAPACAĞINI BİLEMEYENLER...'

Deprem anında vatandaşların kalp krizi geçirdiğine ya da camdan atladığına sık sık şahit oluyoruz. Son depremde de evden çıkmaya çalışan 48 yaşındaki Hikmet Çelebi kaldırıldığı hastanede beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Ayrıca 63 yaşındaki Sevim Çengel de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

İstanbul'da ise yaralanan tek kişinin birinci kattaki evinin balkonundan atlayan Nijeryalı Delight Nweke olduğu öğrenildi.

31 yaşındaki Nweke olayın ardından, “Evde uyuyordum, deprem sırasında uyandım. Çok korktum, ev sallanıyordu. Daha önce hiç deprem görmedim. Balkona doğru koştum. Balkondan aşağı atlarken dengemi kaybettim. Bacağım kırıldı, sonra ambulansı aradılar. Ambulans beni hastaneye getirdi. Hala panik içindeyim” açıklamasını yaptı.

'Çök-kapan-tutun yapmam gerekiyordu ama...' | Neden bazılarımız deprem anında donabiliyor? - Resim : 2
5.9 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlar evcil hayvanlarıyla birlikte sokaklara çıktı. Fotoğraf: AA

Özalp bu konuya ilişkin değerlendirmesinde ise şunları söylüyor:

“Camdan atlayan kişiler, depremin korkusundan ötürü bir panik yaşayıp, ne yapacağını bilemeyen kişiler. Kalp krizi de aşırı korkunun bir sonucu. Özellikle İstanbul'da insanlar deprem anında 'Beklenen İstanbul depremini mi yaşıyoruz' diye endişeleniyor ve donakalıyor. Böyle durumda, eğer iki kişilerse diğer kişinin donan yakınının elinden tutup çıkarması gerekiyor.”

İnsanların ister istemez kalp krizini çağırdığını kaydeden Özalp, böyle durumlarda sakin olup, hızlı bir şekilde ortamı terk etmek için çabalamak gerektiğini aktarıyor. Özalp, “Bulunduğumuz yeri sakin olarak terk etmemiz çok önemli. Bunun için de önceden deprem tatbikatı yapmış olmak gerekiyor” ifadelerine yer vermekte.

sidal.utkucu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

deprem Çök-Kapan-Tutun Düzce