Bir insan ne kadar yükseğe zıplayabilir?

Cristiano Ronaldo Katar FIFA 2022 Dünya Kupası
Bir insan ne kadar yükseğe zıplayabilir?
Ronaldo, Gana karşısında ülkesini 1-0 öne geçiren golü attı. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Cristiano Ronaldo, Gana karşısındaki performansı ile yeni rekorları cebine koyarken insanüstü sıçraması ile tekrar gündem oldu. Dünyada en yükseğe sıçrayıp gol atabilen oyuncu olan Ronaldo bunu nasıl yapıyor? Bir insan en fazla ne kadar yükseğe sıçrayabilir?

Katar 2022 Dünya Kupası’nın grup maçları tahmin edilenden daha da heyecanlı geçiyor. Suudi Arabistan ve Japonya, Arjantin ile Almanya’yı yıkarken, gözler Cristiano Ronaldo ve Neymar’ın Dünya Kupası başlangıçlarına çevrilmişti. Ronaldo profesyonel futbol kariyerinde ilk kez kulüpsüz olarak çıktığı bir milli maçta, kilidi açan oyuncu oldu. Kendisine yapılan bir müdahale sonucu kullandığı penaltıyı ağlara göndermesini bildi ve 65. dakikada maçın kilidini açtı. Ronaldo böylesine kilit açan benzer bir penaltıyı, 2006 Dünya Kupası’nda grup maçlarında İran’a karşı kaydetmişti.  

Heyecanlı mücadelenin sonunda Portekiz, Gana’yı 3-2 mağlup ederken, Cristiano Ronaldo maçın adamı seçildi. Maç içinde 1 gol atan, 4 şut çeken süperstar, 33 kez topla buluştu, 19 pas yaptı, yüzde 78.9 pas isabeti ile oynadı, 88 dakika oyunda kaldı.

Ronaldo’nun maç içerisinde rakip kaleye kafa topuna çıktığı bir andaki zıplaması ise bütün tribünleri ayağa kaldırdı. Süperstarın tam olarak ne kadar havaya yükseldiği henüz hesaplanmadı ancak bu görüntüyü görenler neye uğradıklarını şaşırdı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

Cristiano Ronaldo yaşına göre hep üst seviyede olan performansı ile insanoğlunun sınırlarını zorluyor. Fakat fizikçiler de dahil olmak üzere futbolseverler sıçrama yeteneğine her zaman farklı bir hayranlık duydular. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yaptığı bir hesaba göre; Porketizli süperstar, 2012-2013 yılında Real Madrid’in Manchester United’a karşı oynadığı Şampiyonlar Ligi müsabakasında zıplayarak 2 metre 93 santimetreye ulaşarak kendi rekorunu kırdı.

112 KAFA GOLÜ

Ronaldo’nun kariyeri boyunca attığı 700 kulüp golünün 112’si kafa ile geldi. (19 Kasım tarihinde Olimpiyat Komitesi'nin resmi internet sitesine göre) Tarihte hiçbir oyuncunun onun kadar kafa golü yok. Milli maçlar da hesaba katıldığında attığı kafa gollerinin 150’ye çıktığı görülüyor. Portekizli yıldızın boyu 1.87, yani 1 metre 6 santimetre kadar zıplayabildiği görülüyor. Dünyanın en meşhur sıçrayışlarına sahip NBA yıldızı Michael Jordan’ın dikey olarak en yüksek zıplayışı, 1 metre 92 santimetre olarak ölçüldü.

Uzmanlara göre bir kişi bacak kaslarını kuvvetlendirip, patlama gücünü artırabilirse zıplayışını 23 santimetreye kadar artırabilir. Guiness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en fazla dikey zıplayabilen (olduğu yerde) insanı 1 metre 70 santimetre ile Birleşik Krallık vatandaşı Christopher Spell.

ÇAĞ GEÇTİKÇE PERFORMANS ARTIYOR

İnsanların geçmişe göre daha iyi beslenebiliyor olması ve hastalıklara daha çabuk deva bulunması da insan vücudunun kapasitesini artırıyor. Bunu artık futbolcuların daha geç yaşlara kadar oynamasından veya geliştirilen 100 metre rekorlarından da anlamak mümkün.

Bir insan ne kadar yükseğe zıplayabilir? - Resim : 1

Kübalı atlet Javier Sotomayor yüksek atlamada dünya rekorunu elinde bulunduruyor. Defalarca kez olimpiyat madalyası kazanmış 1967 doğumlu atlet, 2 metre 45 santimetre derece elde etmişti.

Çoğu memeli zıplayabiliyor. Dünyada en fazla zıplayan memeli ise kangurular çünkü bir ayakları diğerinden bağımsız hareket edemediği için sürekli sıçrayarak hareket etmek zorundalar. Bir kanguru tüm gücünü verdiğinde 50 santimetreye kadar sıçrayabiliyor. Zıplamaya istisna olan memeliler arasında filler var.

ERKEKLERİN ZIPLAMA POTANSİYELİ EN YÜKSEK 17-18 YAŞ

Pek çok profesyonel sporcu dönem dönem sıçrama derecelerini kayıt edip, bir sonraki denemelerinde kendilerini aşmaya çalışırlar. Yapılan bazı araştırmalara göre erkeklerin 17 ve 18 yaşındaki olduğu yerde zıplama potansiyelleri 120 santimetreye kadar çıkabiliyor. Genç kızlar 17 ve 18 yaşlarında 87 santimetreye kadar sıçrama potansiyeline sahip olabiliyorlar. Yıllar ilerledikçe bu potansiyelleri düşüyor.

Bugün Cristiano Ronaldo’nun ardından en fazla kafa golü atan futbolcu Hollandalı Luuk de Jong, kariyerindeki 210 golün 85’ini kafa ile kayıt eden Hollandalıyı, kariyerindeki 500 golün 82’sini kafa ile kayıt eden Robert Lewandowski izliyor. 1 metre 69 santimetre boyundaki Lionel Messi de 700 gol barajını geçenlerden, Messi’nin kafa ile attığı gol sayısı ise 24.

Kaynaklar: Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Sports Brief, Guiness Rekorlar Kitabı, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Katar 2022 Dünya Kupası Cristiano Ronaldo