Dünya Kupası'nda aile bağları: Babalar, oğullar ve kardeşler...

FIFA 2022 Dünya Kupası ABD
Dünya Kupası'nda aile bağları: Babalar, oğullar ve kardeşler...

Dünya Kupası çarpıcı hikayelere de sahne oluyor. B Grubu'nda ABD'nin Galler'le 1-1 berabere kaldığı maçta ABD'nin tek golünü atan Tim Weah akıllara kupadaki aile bağlarını getirdi. Efsanevi golcü George Weah'ın oğlu Tim, farklı ülke formaları altında rakip olmayı bekleyen kardeşler ve dahası...

Dünyadaki neredeyse tüm futbolseverler için Tim Weah denince akla ilk olarak genç yıldızın efsanevi babası George Weah gelecek. Henüz 22 yaşında Ligue 1'de üç kez şampiyon olmuş olması da ABD formasını 25 kez terletmeyi başarmış olması da George Weah'ın devasa gölgesini ortadan kaldırmaya yetmeyecek. Ama yeni nesil taraftarların Weah'ı hatırlamıyor olması da mümkün. Ülkesi Liberya'yı Dünya Kupası'na taşıyamamış olsa da unutulmaz golcü, Ballon d'Or'a layık görülen ilk ve tek Afrikalı futbolcu olarak tarihin çok özel bir yerinde duruyor.

Monaco'da, Paris Saint-Germain'de ve Milan'da yaptıklarıyla tam bir efsaneye dönüşen George Weah, uzun yıllar boyunca iç savaşlarla mücadele eden ülkesi Liberya'nın 2018'den beri devlet başkanı. Yani turnuvada tribünde yer almak isterse FIFA'nın ya da ABD'nin davetlisi olarak değil bir devlet adamı olarak boy gösterecek.

BENZER ÖRNEKLER...

Bu yükün çok büyük olduğu aşikar... Futbol sahaları benzer örneklere daha önce de rastladı. Katar'da ter döken isimlerden Hollanda'da forma giyen Daley Blind, Danny Blind'in, Danimarkalı Kasper Schmeichel, efsanevi kaleci Peter Schmeichel'ın, İspanya'dan Thiago Alcantara, Brezilyalı Mazinho'nun oğlu.

Dünya Kupası'nda aile bağları: Babalar, oğullar ve kardeşler... - Resim : 1
Tim Weah'ın babası efsanevi golcü ve Liberya Devlet Başkanı George Weah, eşi Clar Weah'la birlikte 11 Kasım'da Paris Barış Forumu'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşiyle bir araya gelmişti. Fotoğraflar: Reuters  

Ancak Tim Weah'ın hikayesinin tanıklarından biri olan dayısı Michael Duncan, baba Weah'tan çok anne Clar Weah'ın rolüne dikkat çekiyor:

“Annesinin payı çok daha büyük. Babası elbette yanındaydı ancak futbolcuyken de siyasi kariyerinde de çok meşguldü. Yanında olduğu zamanlarda Timothy'ye direktifler veriyor ve yardımcı oluyordu ancak Tim'in gelişiminde aslan payı kesinlikle annesinde.”

Clar'ın Brooklyn'de çalıştığı bankada tanışan çift, 1993'te evlenirken üç kardeşin en küçüğü Tim de 2000'de Brooklyn'de dünyaya gelmişti. Genç yıldızın futbol gelişiminde ise babası Weah'ın izlerinin yanında büyük oranda New York'ta yaşayan Karayip asıllı göçmen topluluğunun etkisi olmuştu. The Athletic için Tim Weah'ın hikayesini kaleme alan Sam Stejskal şöyle diyordu:

“Dünya onu bu sporun tarihinin en büyüklerinden birinin oğlu olarak tanıyor ancak Jamaikalı bir göçmen ve bir Liberya efsanesinin çocuğu, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir ailenin evladı, Tim Weah, New York'ta ağırlık Karayipli topluluğun şekillendirdiği ve adını yurtdışında duyurmuş; güzel ve benzersiz bir Amerikan futbol hikayesi yaşamış olarak Katar'da sahaya çıkıyor.”

Dünya Kupası'nda aile bağları: Babalar, oğullar ve kardeşler... - Resim : 2
Jerome Boateng (solda) ve kardeşi Kevin Prince Boateng (sağda), Dünya Kupası'nda rakip olma şansına erişmişti. Jerome, Almanya forması giyerken Kevin Prince ise Gana için mücadele etmişti. Fotoğraflar: Reuters ve İHA 

KARDEŞLER FARKLI MİLLİ TAKIMLARDA

Aile bağlarına ilişkin başka çarpıcı örneklere ulaşmak de için kardeşlere bakmakta fayda var. George Weah ve oğlu Tim Weah gibi kardeşler de zaman zaman farklı milli takımlarda oynayabiliyor. Bunlar arasında en çarpıcı örnek 2010 Dünya Kupası'nda yaşanmış; Jerome Boateng, Almanya forması giyerken kardeşi Kevin Prince Boateng ise Gana formasıyla Güney Afrika'daki formada ter dökmüştü. İki kardeş, D Grubu'nda üçüncü maçta karşı karşıya bir araya gelmiş, karşılaşmada Almanya, Gana'yı Mesut Özil'in golüyle 1-0 mağlup etmişti.

Euro 2016'da ise bir başka buluşma yaşanırken İsviçre forması giyen Granit Xhaka ile Arnavutluk forması giyen kardeşi Taulant Xhaka sahada karşı karşıya gelmişti. Kazanan Schar'ın golüyle 1-0'lık skorla İsviçre olmuştu.

2022 Dünya Kupası da bir kardeş buluşmasına hazırlanıyor. Gana'dan İspanya'ya kaçan ve iç savaş olan Liberya'dan geldiklerini söyleyerek İspanya'dan sınırdışı edilmekten kurtulan Felix Williams, Maria Arthuer'in çocukları Inaki Williams ve Nico Williams, Katar'da beraber sahaya çıkmayı bekliyor.

Dünya Kupası'nda aile bağları: Babalar, oğullar ve kardeşler... - Resim : 4
Athletic Bilbao forması giyen Williams kardeşlerden Inaki (solda) Gana için, Nico (sağda) ise İspanya için ter dökecek. Fotoğraflar: Reuters 

GÖZLER WILLIAMS KARDEŞLERDE

İspanya'nın Bask bölgesinde büyüyen ve bu sebeple Athletic Bilbao forması giyebilen iki kardeş kulüp seviyesinde aynı takımın formasını giyse de Inaki Williams Gana için, Nico ise İspanya için ter dökmeye hazırlanıyor.

Hatırlamaya değer bir başka kardeş tesadüfü ise 5 Şubat 2008'de yaşanmış, Fransa B Milli Takımı ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni karşı karşıya getiren maçta Steve Mandanda Fransa'nın, kardeşi Parfait Mandanda ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kalesini korumuştu. Ancak kardeşler bir şanssızlık yaşamış, Steve maçın sadece ilk yarısında, Parfait ise ikinci yarısında forma giyebilmiş, iki kardeş aynı anda sahada rakip olma fırsatını kaçırmıştı.

*FIFA, The Athletic, Six Dreams, El Pais

Kaynak: Web Özel

ABD 2022 Dünya Kupası