Van Gaal'in seçimi: Üç kaleci, dokuz maç ve 2014'ün izi...

FIFA 2022 Dünya Kupası Hollanda
Van Gaal'in seçimi: Üç kaleci, dokuz maç ve 2014'ün izi...

İlk maçında Senegal'i 2-0'la geçip iddialı bir başlangıç yapan Hollanda'da kaleci rotasyonu kadro açıklandığından beri konuşulmakta. Toplam milli maç sayısı 9 olan 3 kaleciyle Katar'a gelen Louis Van Gaal için bu tarz tercihler ise hiç sürpriz değil. Üç isimden ikisinin öyküsü ise oldukça çarpıcı...

Hollanda'nın Senegal'i 2-0 yendiği maçta Portakallar'ın kalesini koruyan Andries Noppert'in yolu İtalya'ya düştüğünde tarihler Ocak 2018'i gösteriyordu. 2017-2018 sezonunun devre arasında profesyonel kariyerine adım attığı NAC Breda'yla bedelsiz olarak yollarını ayırmış, İtalya'nın güneyinde Adriyatik kıyısında yer alan Foggia'nın yolunu tutmuştu. Henüz 24 yaşında futbol serüveni onu Serie B'ye sürüklemişti. Profesyonel kariyerinde bir sezonda 20 maça çıktığı hiç olmamıştı. Bir buçuk sezon sürecek İtalya macerasına 2019 yazında nokta koyarken Foggia'nın formasını sadece 8 kez giyebilmiş ve bu maçlarda kalesinde 12 gol görmüştü.

ESPN'e bu yılın şubat ayında verdiği bir röportajda Noppert, İtalya günlerini hatırlarken, “Bir keresinde arabam çalınmıştı. Mafyaya bir miktar para vererek arabamı geri alabilmiştim” diyordu.

EŞİNİN 'POLİS OL' TELKİNLERİNİ DİNLEMEDİ!

Bu sıradışı maceranın ardından Hollanda 2. Ligi Keuken Kampioen Divisie ekiplerinden Dordrecht'e bedelsiz olarak transfer olup ülkesinin yolunu tutan Noppert, burada sadece iki kez forma giydikten sonra 2020-2021'in başında aynı ligden Go Ahead Eagles'la sözleşme imzalayacaktı. Bu değişimden önce Noppert'in eşinin “Futbolu bırak, polis ol” telkinlerini çok düşünse de dinlemeyecek, futbola devam edecekti...

İlk sezon forma giyemese de takımı adını Eredivisie'ye yazdırmayı başarmıştı. Hollanda futbolunun zirve liginde yeniden forma giyme şansı bulan Noppert için her şey 2021-2022 sezonunda değişecekti. Go Ahead Eagles formasını söz konusu sezonda 15 kez terleten 2.03 metre boyundaki dev kaleci Noppert, bu sezon başında ise doğduğu yerin takımı olan Heerenveen'in yolunu tutacaktı.

Van Gaal'in seçimi: Üç kaleci, dokuz maç ve 2014'ün izi... - Resim : 1
Senegal'e karşı Hollanda'nın kalesini koruyan Andries Noppert, bu maçla kariyerinde ilk kez Hollanda forması giymiş oldu. Fotoğraf: Reuters

VAN GAAL FARKI, VAN GAAL FAKTÖRÜ

Tüm bu maceranın varacağı yerin Katar olacağını ise yıllar önce kesinlikle tahmin edemezdi. Louis Van Gaal'in egosu, kendine has yönetim stili ve tercihleri hayatının şansını Noppert'in önüne sundu. Turnuvadaki en deneyimli ve kariyer olarak en başarılı teknik direktör olan 71 yaşındaki kurt çalıştırıcı Van Gaal, daha önce 63 kez Hollanda formasını terleten Jasper Cillessen'i şok bir kararla kaleci rotasyonuna dahil etmezken Noppert'i Dünya Kupası kadrosuna yazacaktı. Van Gaal bununla da kalmıyordu; takımının Senegal'i 2-0 mağlup ettiği ilk maçta kaleyi koruyan isim Noppert'di. Bu, 28 yaşındaki kalecinin ilk milli maçı olacaktı.

Van Gaal, Cillessen ve Hollanda üçgenindeki hikaye ise aslında 2014 Dünya Kupası'na dayanıyor. Portakallar, pek de beklenmedik bir şekilde Brezilya'dan üçüncülükle dönerken çeyrek finalde turnuvanın flaş ekiplerinden Kosta Rika'yla karşılaşmıştı. Normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten müsabaka ikinci uzatmanın son anlarında Van Gaal, kaleci değişikliğine gitmiş ve herkesin şaşkın bakışları arasında Cillessen'i çıkarıp Tim Krul'u kaleye koymuştu. Penaltılarda atılan 5 penaltının da gideceği yeri bilen Krul, 2 de penaltı kurtararak Van Gaal'in tercihini haklı çıkarmıştı.

PASVEER İNSANÜSTÜ!

Katar'da Noppert'in arkasında kulübede duran isim ise Remko Pasveer. Pasveer 39 yaşında. Hollanda'nın önemli günlük gazetelerinden De Volkskrant yazarı Julien Althuisius, onu tanımlarken “Remko Pasveer dediğimiz varlığın insanüstü olduğuna dair üç kanıt gördüm” diyor devam ediyordu:

“İlki CIA tarafından tasarlanmış süper futbolcu Erling Haaland ile karşı karşıya geldiğinde... İkincisi bir feribot halıfleksine benzer ceketiyle röportaj verirken, üçüncüsü ise Ajax'ın şampiyonluk kutlamasında... Pasveer görünüşe göre yalnızca kutlanacak bir şey olduğunda saçının ebedi düğümünü gevşetiyordu.”

Van Gaal'in seçimi: Üç kaleci, dokuz maç ve 2014'ün izi... - Resim : 2
Tarzıyla da dikkat çeken Pasveer, 30'larının son yıllarında kariyerinin zirvesine çıkarken Ajax'la geçen sezon Haaland'a geçit vermemişti. Sağ fotoğraf: Reuters

Pasveer bu yılın eylül ayında ilk kez milli formayı giyiyordu. İki maçta Hollanda kalesini koruyan Pasveer, yıllarca kümede kalma mücadelesi veren takımlarda forma giymiş ve 30 yaşında PSV'nin yolunu tutmuştu. Burada sadece 18 kez forma giyebilen deneyimli isim gezmeye devam etmiş ve bu kez de 38'inde Ajax'a transfer olmuştu. Amsterdam ekibinde geçen sezon formayı alan Pasveer, oynadığı 20 maçın 17'sinde kalesini gole kapattı.

ROTASYONUN EN TECRÜBELİSİ!

Bu sezon Ajax geçen sezona nazaran daha düşük bir performans sergilerken bu durum Pasveer'i de ikinci kaleci konumuna atmış olabilir. Rotasyondaki üçüncü isim ise üçlü arasında milli takım tecrübesi en çok olan Justin Bijlow. “Tecrübe” ifadesi biraz abartılı olabilir zira Bijlow bundan önce 6 kez Hollanda forması giymişti. Üç kalecinin toplamının 9 milli maç olduğunu düşünürsek Van Gaal'in tercihlerinin kağıt üzerinde ne kadar absürt olduğu da gözüküyor ancak söz konusu Van Gaal olunca her türlü durum, taktik, tercih ve tartışma kulağa çok normal geliyor.

[email protected] 

Kaynaklar: The Athletic, Goal, Football-Italia, ESPN, Reuters, De Volkskrant

Kaynak: Web Özel

Hollanda 2022 Dünya Kupası