Macron'un güvenlik ekibinin zaafı var mı? Bir video yeniden nasıl viral olur?

Emmanuel Macron
Macron'un güvenlik ekibinin zaafı var mı? Bir video yeniden nasıl viral olur?
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen yıl haziran ayında uğradığı fiziksel saldırının videosu geçen günlerde internette yeniden dolaşıma girdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Haziran 2021'de uğradığı tokatlı saldırının videosu internette yeniden dolaşıma sokuldu. Bazıları videoyu güncel sanırken akıllara Macron'un ekibindeki güvenlik zaafları geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron son bir yıldır halkın arasına girdiğinde başına gelenler ile anılıyor. 8 Haziran 2021 tarihinde yurt gezisi kapsamında Tain-l Hermitage köyünü ziyaret eden Fransız politikacıyı, yanına yaklaşan bir vatandaş tokatlamıştı. Korumalar hızlı bir şekilde yeşil bir tişört giyen ve maske takan saldırganı olay yerinden uzaklaştırdı.

Macron ziyareti sırasında Covid-19 tedbirlerinin gevşemesinden bahsediyordu. Fransa Cumhurbaşkanı saldırı öncesinde bir turizm ve otelcilik meslek lisesini ziyaret etmişti. Bu olaydan birkaç ay önce Nisan 2021’de Fransız polisi sokaklarda yükselen şiddet olaylarıyla ilgili olarak devlet başkanını uyarmıştı. Macron ilk saldırıda yediği tokadın ardından vatandaşları ile buluşmaya devam edeceğini söyledi.

Macron'a ilk fiziksel saldırı Haziran 2021'de böyle yapılmıştı.👇

Macron’a 2021’in Haziran'ında yapılan saldırının ardından 27 Eylül 2021 tarihinde bu kez de yumurtalı bir saldırı düzenlendi. Bir gösterici tarafından Macron’a atılan yumurta, omuzundan sekerek Florence Lago isimli gazetecinin önüne düşmüştü.

'YUMURTA ATARKEN SLOGAN ATMADI'

Lago, saldırganın motivasyonunu bilmediğini, kişinin yumurta atarken herhangi bir slogan atmadığını söyledi. Aradan geçen sürede Macron Nisan 2022 seçimlerine hazırlanırken büyük yurt gezilerine çıktı. Fransa’da aşırı sağın en büyük yükselişlerinden birinin görüldüğü seçimlerde kendi politikalarını da hafif sağa yatırarak Macron tekrar seçilmesini bildi.

Seçim kampanyası sürecinde başka hatırı sayılır bir fiziksel saldırıya maruz kalmadı. Geçtiğimiz günlerde Macron’un yeniden tokatlı saldırıya uğradığına ilişkin bir video internette dolaşmaya başladı. Fakat bu videonun Haziran 2021’deki saldırıdan olduğu ortaya çıktı. Pek çok hesap, hatta bazı 'mavi tikli' olanlar bile videoyu yeni gibi paylaştı.

Peki dünyaca ünlü siyasi liderlere böylesine fiziki saldırılarda bulunmak, nasıl bir güvenlik zafiyetine işaret ediyor? Geçen aylarda haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Yakın Koruma Akademisi Başkanı Aras Şentürk, korumaların görüntülük ve arka plandaki korumalar olarak ikiye ayrıldığını söylüyor. Şentürk, "Görüntülük korumalar caydırıcı, diğerleri ise müdahale edecek kişilerdir" diyor.

'ÇOK İYİ GÖZLEMCİ OLMALI'

Bir korumanın çok iyi bir gözlemci ve şüpheci olması gerektiğini anlatan Şentürk'e göre; VIP'nin (haberde bundan sonra da bahsedileceği gibi korunan kişiye sektörde VIP deniyor) etrafındaki kişilerin el hareketleri çok önemli. Şentürk, "Elini cebine veya arkasına atan kişileri takip etmeli. Belki o an elinde bir şey yoktur ancak sonra elini cebine attığı anda korumanın uyanması lazım" dedi.

Macron'a 2021 Eylül'ünde yapılan ikinci fiziksel saldırı👇

VİDEO YENİDEN NASIL VİRAL OLDU?

Peki geçen yıl çekilen böylesine bir görüntü, nasıl tekrar ortaya çıkabildi? Eski videoların yeniden viral olması sadece bir kişi tarafından dolaşıma sokulması ile değil, ilgili sosyal medya mecrasının algoritmasında yaptığı bir değişiklikten dolayı da olabiliyor. Youtube algoritmasından örnek verecek olursak bir içeriğin belirli bir grup tarafından yükleme tarihinden bir yıl sonra izlenmeye başlaması algoritma tarafından algılanıyor ve bu içerik daha fazla öne çıkartılmaya başlanıyor.

'KORUMA BEDEN DİLİNE DİKKAT ETMELİ'

Macron'un geçen sene uğradığı saldırı önceki gün pek çok Twitter hesabı tarafından yeni zannedilerek paylaşıldı. Yeniden güvenlik zaaflarına dönecek olursak… Uluslararası Yakın Koruma Savunma Eğitim Federasyonu Başkanı Süleyman Kocabıyık zamanında George Hagi, Kevin Costner gibi ünlülerin korumalığını yapmış. Kocabıyık, halkın içinde gezen siyasinin tokalaşmasının engellenemeyeceği için korumaların etraftakilerin beden diline dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Kocabıyık, "VIP ile tokalaşacak insanlarla göz teması kurulmak zorundadır. Bu caydırıcılık yaratır" diye konuştu.

'BU OLAYLAR ANLIK GELİŞİR'

Kocabıyık, birine zarar gelmesini yüzde 100 engellemenin imkansız olduğunu aktararak, "Bu olaylar anlık gelişir. VIP'nin mesleki durumu ve girdiği ortama göre koruma şekilleri de değişir. Yakın temastayken göz kontağı, uzak ara mesafedeyken geniş alanı tarayabilecek şekilde korumalar yayılır" ifadelerini kullandı.

Silah kullanmanın bir korumanın yapabileceği en son şey olduğunu söyleyen Kocabıyık, iyi bir korumanın koruduğu kişinin mesleği hakkında da bilgi sahibi olması gerektiğini ifade ediyor.

Kaynaklar: Haberglobal.com.tr, BFMTV, Reuters

Kaynak: Web Özel

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron