Bu haberleri okudunuz mu? Boşanamayanlar, Apple, pizza kutuları, Abramoviç...

Web Özel
Bu haberleri okudunuz mu? Boşanamayanlar, Apple, pizza kutuları, Abramoviç...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Yok ettikleri kolera nasıl yeniden patladı? 'Kimse tahmin etmemişti...'

Afrika ülkesi Malavi, kolerayı adeta yenme noktasından döndü... 2021'i sadece iki vakayla kapatan ülke yeniden bir salgınla baş başa. Peki hastalığın patlak vermesine neden olan ne? Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye kolerayla nasıl mücadele etti?

 Kıyafette iklim krizi: 'Dünden pahalı yarından ucuz'

Kışlık ürünler, havalar soğumadığı için tezgahlarda kaldı. Kar yağması gerekirken güneşli hava ile karşılaşan vatandaşlar, kışlık giyim alışverişlerini erteledi alanlar ise görece ince kıyafetler satın almaya başladı. Kışlıklarda peş peşe yapılan indirimlerde de esnafın yüzü gülmedi...

 İnsanlık tarihini değiştiren icat ve ayı postu! Bundan 300 bin yıl önce...

İnsanlar iğneyle hayvan derilerini dikti, kıyafetler yaptı ve soğuktan korunarak neslini devam ettirdi. Yeni bir araştırma ise insanların bundan 300 bin yıl önce de giyindiğini hatta muhtemelen bazen sadece bunun için avlandığını ortaya koydu. Peki çarpıcı araştırma neyi gösteriyor?

Bildirimler ile yaşamayı nasıl öğreneceğiz?

Akıllı telefonlar hayatımızda bir süredir var ancak çok da eski değiller. Bu telefonlar biri sizi aramasa bile gelen bildirimler ile sürekli ötüyor. Durum bazen içinden çıkılamaz bir hal alabiliyor. İnsanoğlu tarihin hiçbir döneminde yanında bu kadar ses çıkaran bir cihaz ile dolaşmamıştı.

4 soru 4 cevap | Ukrayna'daki yolsuzluk operasyonuyla ilgili neler biliyoruz?

Füzelerin gölgesindeki Ukrayna'da yönetim, büyük bir yolsuzluk operasyonuna imza attı. Orduya gıda alımından, jeneratör ihalesine kadar pek çok kamu alımı incelendi. Zelenski görevden almaların bir son olmadığı görüşünde.

Bu hakemlerle lig bitmez

Fenerbahçe'nin eski performansı özleniyor. Bir takımın yıldızı sağ beki ise oturup düşünmek gerekir. Ama bir de gerçek var ki bu hakemlerle lig bitmez. İnsan bazen 'VAR olmasa vay halimize...' demekten kendini alamıyor.

Saatler tamirde... İyi bir cam iki bin TL!

Çoğu döviz cinsinden hesaplanan saatler son yıllarda önemli oranda zamlandı. Hal böyle olunca pek çok vatandaş saatlerini tamircilere götürdü. Çizilmez bir camın ücreti iki bin TL'ye çıktı.

Benjamin Mendy, 10 suçlamanın 8'inden aklandı! Peki şimdi ne olacak?

Kendisine yöneltilen tecavüz ve cinsel saldırı suçlamaları nedeniyle Manchester City tarafından kadro dışı bırakılan Fransız Benjamin Mendy, 10 suçlamanın 8'inden aklandı. İki suçlama hakkında ise jüri kararsız kaldı. Peki bir dönemin "en pahalı savunmacısı" şimdi ne yapacak?

Özel ambulanslar nasıl denetleniyor? 'Ambulansmetre' kaçtan açılıyor?

Seyir halinde durdurulamadıkları için zaman zaman suistimal vakalarının da yaşanabildiği özel ambulanslar, hasta nakillerinde önemli bir rol de oynamakta. Peki özel ambulansların denetimleri nasıl gerçekleştiriliyor? Şirketler nakil hizmeti için kaç para talep ediyor?

İstif Sınıfı Fırkateynler Türk donanmasına neler katacak? Milli silahlar, stealth tasarım...

Türk Deniz Kuvvetlerine katılacak olan İstif Sınıfı Fırkateynler, radar izi düşük tasarımı, yüksek manevra kabiliyeti ile yerli ve milli silahları ile göze çarpıyor. Toplamda 4 adet yapılacak İstif Sınıfı Fırkateynlerin ilki TCG İstanbul 2023 yılında envantere katılacak.

Arjantin ve Brezilya ile yine gündemde! Kimler, neden 'ortak para' kullanıyor?

Brezilya'da Lula döneminin başlamasıyla ülkenin Arjantin'le gergin ilişkisi de yumuşama yoluna girdi. Hatta iki ülkenin liderlik edeceği bir ortak para fikri ciddi bir biçimde gündemde. Peki dünyada hangi ülkeler ortak para kullanıyor? Ortak paranın avantajları ve dezavantajları neler? 

Antalya ve Muğla'da deprem

Akdeniz'de saat 15.37'de merkez üssü Muğla'nın Seydikemer ilçesi açıkları olan 5,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Deprem, Muğla ve Antalya'nın yanı sıra Aydın, İzmir ve Denizli'de de hissedildi. Peki, Ege son zamanlarda neden bu kadar sık sallanmaya başladı?

'Ben bu eve bakamıyorum!' İş konut sahibi olmakla bitmiyor...

Sadece kiralar değil, evlerin bakım maliyetleri de arttı. Birçok ev sahibi oturdukları konutların masraflarını karşılayamadıkları için taşınmayı düşünüyor. Evin yeterince ısıtılamaması ya da aidatların yüksek olması nedeniyle evini satmak isteyenler bulunuyor.

Jet hızıyla boşanmak isteyenlere hakim nasıl bakıyor? '1 gün evli kalıp 5 yıl boşanamayan var...'

Rakamlara göre evliliklerin süresi kısaldı. Peki, mahkemeler özellikle 1 yıldan kısa süren boşanma davalarında neye dikkat ediyor, nasıl karar veriyor?

Dünyanın ortak 'problemi' pizza kutuları! Çözümü Apple buldu ama...

Pahalı restoranlardan zincir markalara kadar tüm pizzalar aynı tasarıma ve neredeyse aynı materyale sahip karton kutularla teslim edilmekte. Ancak hepimizin aşina olduğu tasarım oldukça sorunlu... Hatta Apple bu "küresel sorunu" çözmek adına bir tasarım patenti bile aldı. Peki kutuların sorunu ne?

İş dünyası tartışıyor: Maaş zammı mı, yoksa unvan mı?

İş dünyasında yaşanan "unvan patlaması" bazı tartışmalara yol açıyor. İnsan kaynakları uzmanlarının bir kısmı, unvanın maaşın önüne geçerek, çalışanı elde tutmak için kullanılan bir araç olabildiğini söylüyor. Bu durum sektörlere göre değişiyor ancak unvanlar maaşlarla ne kadar paralel ilerliyor? 

 Ukrayna'ya tank yağıyor! Ancak bakım ve lojistik...

Birçok Batılı ülke Ukrayna'ya, Abrams, Leopard 2 ve Challenger 2 gibi değişik tipte tanklar gönderiyor. Ancak farklı tankları cepheye gönderirken lojistik ve bakım gibi bazı unsurların göz önünde tutulması gerektiği belirtiliyor. Öte yandan bu tanklar savaşın seyrini de değiştirebilir.

'2023 Apple ve Google'ı zorlayabilir' | Devler zirveyi kaybediyor mu?

Apple ile Google açısından 2023'ün zor geçmesi bekleniyor. Apple'ı bazı yasal düzenlemeler zorlarken, Google'ın başı ise yeni yapay zeka teknolojileri ile dertte.

'Bazı bilgileri çıkarmamız halinde...' | Şirket bilgisayarından neleri alabiliriz?

Ofisteki bilgisayarımızı neredeyse her gün kullanıyoruz ve cihaz bir noktadan sonra bize aitmiş gibi geliyor. Ancak, kişisel bilgisayarımızdan dahi fazla kullandığımız bu cihazlardan alabileceğimiz veriler sınırlı. Bazı bilgileri şirket dışına çıkarmamız halinde suçlu duruma bile düşebiliriz.

Savaşın başlarında arabuluculuk yapıyordu; Abramoviç şimdi ne yapıyor?

Savaşın başından bu yana dünyanın en fazla konuştuğu Rus iş insanı konumundaki Roman Abramoviç, İstanbul'daki barış görüşmelerine katıldı, Kiev'de zehirlendi, futbol takımını sattı. Peki, halihazırda bir seneye yaklaşan savaşta Abramoviç'in rolü ne?

 '-De'yi ayırmadı, soğudum...' Yazım hataları online ilişkileri nasıl etkiliyor?

Kişisel yazışmalarda imla hatalarının abartıldığını düşünenler az değil. Ancak araştırmalar, "Bağlaç anlamındaki -de'yi birleşik yazıyordu, soğudum" durumunun ardında yatan gerekçeleri gösteriyor. Yazışmalardaki imla hatalarımız kişiliğimiz hakkında karşı tarafta olumsuz etki yaratabiliyor.

 Turistlere muhtaçlar ama... | Dünyanın 7 harikasından Machu Picchu neden kapatıldı?

Güney Amerika'da protestolar durulmuyor. Peru'da da tansiyon iyice yükseliyor. Gösteriler dünyanın en önemli turistik destinasyonlarından Machu Picchu'ya kadar yayıldı. Kazançları antik kentin turizm gelirlerine dayanan bölge halkı da grev başlattı ve Machu Picchu ziyarete kapatıldı.

 Avrupa'nın yeni göçmenleri: İtalyanlar

İş imkanlarının daralması pek çok İtalyan gencinin geleceklerini Batı Avrupa'da aramasına sebep oldu. İngiltere'de hiç bu kadar İtalya doğumlu insan olmamıştı. Gidenler tek bir şey söylüyor: "Burada imkanlar daha iyi"

 Dev böcekler nasıl küçüldü? 2 metrelik kırkayaklar, karga kadar yusufçuklar...

Günümüzde böcekler oldukça küçük canlılar. Ancak bundan milyonlarca yıl önce 2 metrelik kırkayakları, karga büyüklüğünde yusufçukları ya da 2 buçuk metrelik akrepleri görmek mümkündü. Peki ne oldu da böcekler bu kadar küçüldü?

Kaynak: Web Özel

Web Özel