'Bazı bilgileri çıkarmamız halinde...' | Şirket bilgisayarından neleri alabiliriz?

Yaşam Haberleri Web Özel
'Bazı bilgileri çıkarmamız halinde...' | Şirket bilgisayarından neleri alabiliriz?
Şirket bilgisayarlarını neredeyse her gün kullanıyoruz ama bu cihazlardan alabileceğimiz datalar sınırlı. Fotoğraf: Shutterstock

Ofisteki bilgisayarımızı neredeyse her gün kullanıyoruz ve cihaz bir noktadan sonra bize aitmiş gibi geliyor. Ancak, kişisel bilgisayarımızdan dahi fazla kullandığımız bu cihazlardan alabileceğimiz veriler sınırlı. Bazı bilgileri şirket dışına çıkarmamız halinde suçlu duruma bile düşebiliriz.

Zaman içinde şirket bilgisayarında kişisel ve profesyonel pek çok veri topluyoruz. Peki, her gün kullandığımız, neredeyse bütün işlerimizi hallettiğimiz şirket bilgisayarından gerek işten ayrılma durumunda, gerek bazı dosyalara evde göz atma amacıyla hangi verileri alabileceğimizi biliyor muyuz? Yasalar şirket bilgisayarlarından veri almaya nasıl ve ne kadar izin veriyor? Kişisel verilerin korunması nerede devreye giriyor?

'ŞİRKETE AİT DOSYA VE BİLGİLER ALINAMAZ'

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi ve çalışma hayatı uzmanı Aziz Çelik, bu konunun mutlaka kişisel verilerin korunması kapsamında ele alınması gerektiğini söylüyor. Çelik, işten ayrılma durumunda ise, cihazdan kişisel hesaplarını kaldırması gerektiğini söylüyor. Çelik, “Çalışan, şirket bilgisayarından kişisel dosyalarını alabilir ama şirkete ait dosyaları ve bilgileri alamaz. Şirket hesaplarını ve yazışmalarını, kendi işlemleri için koruyabilir veya silebilir” diyor.

Aziz Çelik işten ayrılma konusunda ise "sadakat borcuna" dikkat çekiyor. Çalışanın "sadakat borcu" gereği, işle ilgili şifre ve yazışmaları teslim etmek zorunda olduğunu belirten Çelik, kişisel verileri ise bunun dışında tutuyor. Çelik, “Ayrıca somut duruma ve iş sözleşmesine bağlı olarak teslim edilmesi gereken bilgi ve belgeler değişiklik gösterebilir” diyerek, sözlerini sonlandırıyor.

 'MEVKİLERİ SEBEBİYLE ÖNEMLİ BİLGİLERE ERİŞEBİLİYORLAR”

Avukat Kevser Yıldırım ise, beyaz yakalıların özel sektördeki sözleşmelerinin birçok cezai şart, yasak ve uyulması gereken husus içerdiğini belirtiyor. Yıldırım, bu kişilerin bulundukları mevki sebebiyle kurum açısından önemli ve paylaşmasında sakınca oluşturabilecek bilgilere erişebildiklerini dile getiriyor. Kişinin, sadece kendi şahsına ait bilgileri alması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Her eylem ve olay kendi içerisinde hukuka aykırılıklar doğurduğundan sorumlulukları ve yaptırımları farklılık gösterecektir” diyor.

'Bazı bilgileri çıkarmamız halinde...' | Şirket bilgisayarından neleri alabiliriz? - Resim : 1
Çalışanlar konumları gereği bazen telefonlarından da şirket hesaplarına erişebiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

'İŞÇİ, REKABET YASAĞI KAPSAMINDA TAZMİNAT ÖDEYEBİLİR'

Beyaz yakalı çalışanlar, bir şirkette çalıştıkları süre içinde benzer iş kollarındaki firmalarla çalışmalarını yasaklayacak sözleşmeler de imzalıyorlar. İş bilgisayarından veri almayı bu konu açısından değerlendiren Yıldırım, “Çünkü işlerini yaparken edindikleri bilgilerin aynı sektörde çalışan firmalara aktarılması, firmalar arasında ticari sırların paylaşılması anlamına gelecektir” şeklinde açıklıyor ve ekliyor:

"Bu şekilde bilgi paylaşan beyaz yakalı işçi, rekabet yasağı kapsamında ciddi tazminatlar ile karşı karşıya gelebilir."

'İŞÇİ İLE İŞVEREN ARASINDA GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ VARSA...'

Avukat Ferit Durbin ise sözlerine beyaz yakalı işçinin tanımını yaparak başlıyor ve gizlilik sözleşmesine işaret ediyor:

“İş dünyasında zihinsel gücünü kullanan, yönetsel ve idari işler yapan meslek grupları beyaz yakalı olarak adlandırılıyor. Beyaz yakalı işçiler genel olarak masa başında çalışıyor.”

İş Kanunu'nda 'beyaz yaka' kavramının olmadığını ancak gerçekte böyle bir ayrım olduğunu kaydeden Durbin, çalışanın iş yerinden alabileceği ve alamayacağı bilgi, belge, dokümanların belli kriterlere göre değiştiğine işaret ediyor.

'KENDİ EMEĞİ İLE HAZIRLADIĞI BELGELERİ ALABİLİR'

Durbin, şöyle devam ediyor:

“Eğer beyaz yakalı işçi ile çalıştığı kurum arasında, evrak veya doküman alamayacağı ile ilgili bir gizlilik sözleşmesi imzalanmışsa çalışan iş yerinden hiçbir surette bunları alamaz. İşçinin, kendi emek ve bilgi tecrübesi ile hazırladığı bilgi, belge ve doküman almasının önünde herhangi bir kanuni engel yoktur.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

kişisel verilerin korunması çalışma hayatı