Ukrayna'ya tank yağıyor! Ancak bakım ve lojistik...

Rusya Ukrayna Savaşı Almanya Fransa ABD Rusya
Ukrayna'ya tank yağıyor! Ancak bakım ve lojistik...
Birçok Avrupa ülkesi Ukrayna'ya Leopard 2 tankı göndermeyi planlıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Birçok Batılı ülke Ukrayna'ya, Abrams, Leopard 2 ve Challenger 2 gibi değişik tipte tanklar gönderiyor. Ancak farklı tankları cepheye gönderirken lojistik ve bakım gibi bazı unsurların göz önünde tutulması gerektiği belirtiliyor. Öte yandan bu tanklar savaşın seyrini de değiştirebilir.

Ukrayna Savaşı'nın birinci yılının dolmasına bir aydan kısa bir süre kaldı. Savaş ülkenin doğusundaki Donbass bölgesi ile güney doğusundaki hatta yoğunlaşmış durumda. Son olarak güneydeki Herson kentini Rus işgalinden kurtaran Ukrayna ordusu, bahar aylarında geniş çaplı bir saldırı hazırlığı için müttefik ülkelerden tank ve zırhlı araç talebinde bulunuyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski sıklıkla en az 300 tanka ihtiyaçları olduklarını vurguluyor.

Bu çağrı üzerine Batılı ülkeler Ukrayna'ya değişik tipte tank ve zırhlı araç göndereceklerini açıkladı. Bu güne kadar eski Sovyet yapımı tankları kullanan Ukrayna'nın kısa sürede batı yapımı tanklara ve zırhlı araçlara nasıl entegre olacağı, bu araçların bakım ve tamirini nasıl yapacağı merak konusu.

Ukrayna'ya tank yağıyor! Ancak bakım ve lojistik... - Resim : 1
ABD, Ukrayna'ya 30 adet M1 Abrams tankı gönderecek. Fotoğraf: Shutterstock

'UKRAYNA'YA VERİLEN TANKLARDA ARIZA ORANI ARTABİLİR' 

İstinye Üniversitesi GÜVSAM Koordinatörü Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, verilen tankların yedek parça ikmalinin çok önemli olduğunu söylüyor. "Tank bir yere giderken, mutlaka bir yerde ikmal yapacak sistemi olmalı" diyen Pekin, tanklarla beraber bakım ekibi ve tankerlerin de hareket ettiğini söylüyor. Pekin sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Bu kadar farklı tank gönderilmesi Ukrayna ordusu için sıkıntıya yol açar. Amerikan tankları turbojet motorlu ve benzinli. Alman tankları MTU motor kullanırlar ve bu motorlar dizeldir. Hepsinin yedek parçası, bakım ekibi ayrı."

Pekin, her tank için ayrı tabur oluşturmak gerektiğini söyleyerek, "Leopard tanklarının kendi taburu, ABD'nin verdiği Abrams tanklarının ise ayrı taburu olmak zorunda" diyor. 

Tank eğitimi için 10 hafta gerektiğini vurgulayan Pekin, Ukraynalı personelin eğitimi için kısıtlı süre olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Bu yüzden bu tankları Ukraynalılar kullanacaksa arıza oranı da artabilir."

Ukrayna'ya tank yağıyor! Ancak bakım ve lojistik... - Resim : 2

'UKRAYNALILAR ŞU ANA KADAR HEP RUS TANKI KULLANDI...'

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ise, bu yeni tankların kullanımının sadece lojistik açıdan problem yaratmayacağını, ayrıca doktrin ve kullanım konusunda da sıkıntıya sebebiyet verebileceğini dile getiriyor.

Ukrayna'nın şu ana kadar hep Rus tankı kullandığını anımsatan Ağar, "Şimdi Batı tanklarına ve zırhlı araçlarına alışmak zorunda kalacaklar" demekte. Tank sistemlerinin çok karmaşık olduğunu vurgulayan Ağar, "O tankı kullanmanın eğitimini almaları gerekiyor. Olası bir arıza anında nasıl kullanacaklar, nasıl tamir edecekler? Örneğin gaz türbini ile çalışan ABD tankları için yeni bir lojistik ağ kurmaları gerekiyor" ifadelerine yer veriyor.

"Tanklar palet üzerinde, askerler midesi üzerinde yürür. Lojistik destek ve ikmal bir ordu için çok önemli" diye konuşan Ağar, bu tankların silah sistemlerinin, mühimmatının, bakım prosedürlerinin birbirinden farklı olduğunu belirtiyor. Ağar, bir tankı almakla sorunun çözülemediğine işaret ederek, "O tankın ikmalini, bakımını, kullanım teknik ve taktiklerini, tank ve personel arasındaki uyum gibi etmenleri sağlamak o kadar kolay değil" diyor.

Ukrayna'ya tank yağıyor! Ancak bakım ve lojistik... - Resim : 3
Almanya, Ukrayna'ya ilk etapta 14 adet Leopard 2 tankı verecek. Fotoğraf: Shutterstock

BU TANKLAR SAVAŞIN SEYRİNİ NASIL DEĞİŞTİRİR?

İsmail Hakkı Pekin, Batılı ülkelerin şu ana kadar Rusya'yı rahatsız etmemeye çalıştıklarını ve sınırlı derecede yardım yaptıklarını hatırlatıyor. Pekin, ülkelerin hala küçük sayılarda tank yardımı yaptıklarını da ifade ediyor. Ancak Pekin "Tank gönderen ülkeler şimdi Ukrayna'da bir başarı bekliyor. Bu başarı sağlanırsa tank miktarı artar. Bu durum Rusya'da da bir güç değişimine sebep olabilir" demekte. Pekin sözlerini şöyle sürdürüyor: 

"Öte yandan bu tanklar şu an Avrupa'da. Ruslar bu tankları Polonya'dayken vurabilirler. Bu savaşın genişlemesine, farklı ülkelere sıçramasına yol açabilir. Ruslar şu ana kadar hava kuvvetlerini sınırlı derecede kullanmıştı ama hava kuvvetlerini de tam kapasite devreye sokabilir."

ÜLKEYE TANK VE ZIRHLI ARAÇ YAĞIYOR

ABD 30 adet M1 Abrams tankı göndereceğini açıklarken Almanya da ilk etapta 14 adet Leopard 2 tankı vereceğini belirtti. Almanya'nın diğer ülkelere Leopard 2 ihracına izin vermesinin ardından Polonya, Hollanda, İspanya, Finlandiya, Hollanda, Danimarka gibi ülkeler de Ukrayna'ya Leopard 2 tankı vereceklerini ifade etti. İngiltere ise 14 adet Challenger 2 tankını bu ülkeye yollayacak. Daha önce ABD Ukrayna'ya Bradley ve Stryker, Almanya ise Marder zırhlı personel taşıyıcılardan yollayacağını açıklamıştı.

Kaynak: Haber Global TV

savaş leopard 2 Challenger 2