Benjamin Mendy, 10 suçlamanın 8'inden aklandı! Peki şimdi ne olacak?

Manchester City İngiltere Premier Lig
Benjamin Mendy, 10 suçlamanın 8'inden aklandı! Peki şimdi ne olacak?

Kendisine yöneltilen tecavüz ve cinsel saldırı suçlamaları nedeniyle Manchester City tarafından kadro dışı bırakılan Fransız Benjamin Mendy, 10 suçlamanın 8'inden aklandı. İki suçlama hakkında ise jüri kararsız kaldı. Peki bir dönemin "en pahalı savunmacısı" şimdi ne yapacak?

Fransız futbolcu Benjamin Mendy eylül ayında, kendisine yöneltilen bir tecavüz suçlamasından aklandıktan sonra; altısı tecavüz, biri de cinsel saldırı olmak üzere hakkındaki suçlamaların yedisinde oybirliği ile suçsuz bulundu. Jüri bir tecavüz, bir de tecavüz girişimi davasında ise çoğunluk sağlayamayınca bu iki suçlama hakkındaki davaların da 26 Haziran'da yeniden görülmesine karar verildi.

Hakim söz konusu iki suçlamanın sonuca ulaşması için jüriye zaman tanırken “çoğunluk sağlanamadı” açıklaması, 67 saat 17 dakikalık müzakerenin ardından duyuruldu.

Fransa'nın 2018'de elde ettiği Dünya Kupası zaferinde Horozlar'ın kadrosunda yer alan 28 yaşındaki futbolcunun “suç ortağı” olarak yargılanan 41 yaşındaki Louis Saha Matturie ise hakkındaki üç tecavüz suçlamasında suçsuz bulundu, üç tecavüz ve üç cinsel saldırı suçlamasında ise jüri yine karara varamadı.

Benjamin Mendy, 10 suçlamanın 8'inden aklandı! Peki şimdi ne olacak? - Resim : 1
Chester Crown Mahkemesi'nde yargılanan Mendy hakkındaki 10 suçlamanın 8'inde suçsuz bulundu. Fotoğraf: Reuters

İkili eylül ayında ise mahkemeye sundukları bir videoyla haklarındaki bir başka tecavüz davasında aklanmıştı. Ortaya çıkan tabloda Mendy, hakkındaki 10 suçlamanın 8'inde suçsuz bulunmuş oldu. Peki dava bu noktaya nasıl geldi? Sonuç Mendy'nin kariyerini nasıl etkileyecek?

KULÜPTEN RESMİ AÇIKLAMA...

Öncelikle Fransız sol bekin Manchester City'yle olan sözleşmesi devam ediyor. Kulüp oyuncuyu suçlamalardan sonra süresiz kadro dışı bırakmıştı. Mendy'nin sözleşmesi sezon sonunda bitiyor. Kısa bir süre önce Pep Guardiola, Mendy'nin suçsuz bulunduğu davalar hakkında sorulan soruları yanıtsız bırakmayı tercih etti. Guardiola, kulübün resmi açıklamasını işaret ediyordu. Kulüp resmi açıklamasında şimdilik bir karar vermek ve yorumda bulunmak için erken olduğunun altını çizmekteydi.

Futbola ülkesinde Le Havre'da başlayan Mendy, 2013'te 4 milyon Euro'ya Marsilya'ya transfer olurken burada üç yıl forma giyip 2016'da 13 milyon Euro bonservis bedeliyle Monaco'nun yolunu tuttu. Hemen bir sezon sonra 2017'de yolu İngiltere'ye düşen Mendy için Manchester'ın mavi tarafı 57.5 milyon Euro ödeyecekti. Bu transfer Mendy'yi o dönemde "dünyanın en pahalı savunmacısı" yapmıştı.

Ada'da başarılı denebilecek bir grafik çizen Mendy, Ekim 2020 ile Ağustos 2021 tarihleri arasında tecavüz ve cinsel saldırı suçları işlediği iddiasıyla yargılanmaya başlandı. Kadro dışı bırakılan Fransız'ın, yargı sürecine kadar ceza evinde kalmasına karar verildi.

İlk suçlamanın ardından ilk kez Kasım 2020'de gözaltına alınıp polis tarafından sorguya çekilen Mendy, Ağustos 2021'deki suçlamaların ardından önce Liverpool'da ardından Manchester'da 134 gün tutuklu kaldı. Eylül 2021'de Manchester City haftada 100 bin pound kazanan futbolcuya ödeme yapmayı bıraktı.

Benjamin Mendy, 10 suçlamanın 8'inden aklandı! Peki şimdi ne olacak? - Resim : 2
Mendy, 2018 Dünya Kupası'nda Fransa'nın zafere ulaştığı kadroda yer almaktaydı.

Fransız sol bek kulübünün formasını son kez 15 Ağustos 2021'de Manchester City, Tottenham'a konuk olduğunda giymişti.

Yargılama ise 10 Ağustos 2022'de başladı. 8 tecavüz, 1 tecavüz girişimi ve 1 de cinsel saldırı suçlamasıyla karşı karşıya kalan Mendy'nin davasında seyri değiştiren ise çapraz sorgulardaki ifadeler, bir video ve savunma makamının eriştiği Google aramaları olacaktı. Mendy ve Matturie ikilisini tecavüzle suçlayan bir kadının Matturie ile rızası dahilinde bir ilişki yaşadığı video ile belgelendi. Bir başka iddia sahibinin ise polise gitmeden bir süre önce Mendy'nin piyasa değerine ilişkin aramalar yaptığı tespit edildi.

Mendy ise mahkemede suçlamaların tamamını reddederken yaşamında alkol kullanmak, Covid kısıtlamaları sırasında evinde parti vermek gibi pek çok hata yaptığını ancak kadınlara yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadığını öne sürüyordu. Mendy ayrıca hapiste kaldığı süre boyunca “rıza dahilindeki bir ilişkide dahi partnerinin hislerini zedeleyebileceğinin” ve “zaman zaman geçmişinde kadınlara karşı saygısız ifadeler kullanmış olabileceğinin farkına vardığını” dile getirdi.

GUARDIOLA DA İFADE VERDİ

Dava sürecinde Mendy hakkında konuşanlar arasında Pep Guardiola da yer almaktaydı. Guardiola, Mendy için “Gerçekten iyi bir çocuk” derken “Soyunma odasında onun hakkında kötü konuşan birini çok zor bulursunuz” ifadelerini kullanıyordu. Dönemin Manchester City A Takım İdari İşler Sorumlusu Marc Boixasa ise “Mendy hayatımda tanıştığım en iyi insanlardan biri” derken Fransız futbolcunun antrenmanlara sık sık geç kaldığını da dile getirmekteydi.

Mendy'nin davadan yüzde yüz olarak aklandığını ve tamamen suçsuz olduğunu belirtmek güç olduğu gibi gerçeği tam anlamıyla bilmek de mümkün değil ancak 28 yaşındaki futbolcunun sahalara bir süre sonra dönebileceği tahmininde bulunmak mümkün. Yaklaşık bir buçuk yıldır profesyonel futboldan uzak kalan Mendy'nin Manchester City gibi oldukça talepkar bir kulüpte forma giymesi ne kadar mümkün olur bilinmez ancak Dünya Kupası'nı havaya kaldırmış ismin dönüşü ve davanın kariyerinin geri kalanına nasıl etki edeceği merak konusu...

Kaynaklar: The Athletic, Daily Mail, Goal, The Guardian

Kaynak: Web Özel

İngiltere Premier Lig Manchester City