Avrupa'nın yeni göçmenleri: İtalyanlar

İtalya AB İngiltere Web Özel
Avrupa'nın yeni göçmenleri: İtalyanlar
Pek çok İtalyan genci daha iyi iş imkanları için ülkelerini terk ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

İş imkanlarının daralması pek çok İtalyan gencinin geleceklerini Batı Avrupa'da aramasına sebep oldu. İngiltere'de hiç bu kadar İtalya doğumlu insan olmamıştı. Gidenler tek bir şey söylüyor: "Burada imkanlar daha iyi"

Daha iyi yaşam koşulları aramak… Bu dünyanın farklı noktalarında insanların ara sıra aklına takılan bir konu. Göçler genellikle doğudan batıya doğru olur gibi bir algı var ancak son zamanlarda İngiltere farklı bir durumu yaşıyor. Pek çok genç İtalyan artık ülkelerinde bir gelecek olmadığı görüşünde. Aslına bakarsanız, İtalya yaşlanan bir ülke ve gençlere de bir hayli ihtiyacı var.

Ancak pek çok İtalyan artık geleceklerini yurt dışında arıyor. Birleşik Krallık’ta İtalya doğumlu yaşayan insan sayısı 2021'de 280 bini buldu. Bu sayı 10 yıl öncesinin iki katı, 2016’ya göre de yüzde 40 fazla. Özellikle Brexit sonrası pek çok yabancı uyruklu kişi İngiltere’den ayrılırken İtalyanların bu durumu dikkat çekiyor.

280 bin kişinin yaklaşık yarısı Londra’da yaşıyor. Mevcut durumda, nüfusa oranla İtalya’dan İngiltere’ye yaşanan göç, Hindistan ve Polonya’dan fazla. İtalya’da işsizlik ve maaşların enflasyona yetişememesi önemli bir sorun.

Avrupa'nın yeni göçmenleri: İtalyanlar - Resim : 1

Eylül 2022 itibarıyla 600 binden fazla İtalyan vatandaşı, Avrupa Birliği vatandaşlarının İngiltere’de Brexit sonrasında da yaşamalarına izin veren programa başvurdu. Başka hiçbir AB ülkesinden böyle yoğun bir başvuru olmadı. Londra’da İtalyan vatandaşlarının evrak işleri için bir danışmanlık firması kuran Brunello Rosa, İngiltere en güçlü döneminde olmasa bile hala imkanların İtalya’dan iyi olduğunu söylüyor.

KALİFİYE BİR TOPLULUK

İngiltere’ye gelen İtalyanlar oldukça kalifiye insanlar. Olimpia Grassi, lüks oteller için iç mimarlık yapıyor. Grassi, şu an yaptığı iş biçiminin Roma’da bir karşılığı olmadığını söylüyor. Yemekleri ve tarihi ile ünlü İtalya’da herkesin yaşamak istediğini söyleyen Grassi, “Eğer iyi bir işin olsun, iyi para kazanayım istiyorsan, Londra en iyi seçeneğin” demekte.

Pandemide yurt dışında yaşayan pek çok İtalyan evine döndü, hatta İtalyanlar bu tersine göçe sevinip kalifiye elemanlarını ülkede tutabileceklerini düşündüler ancak bu çok kısa süreli oldu. Aşılar bulunduktan sonra Londra’da yaşayanlar Londra’ya geri döndü.

Danışman Brunello Rosa, “İtalya’ya dönenler iyi bir deneyim yaşamadı. Bürokrasiyi gördüler, rüşveti gördüler, sınırlı iş imkanlarını gördüler” değerlendirmesinde bulundu. İtalya yüzde 7.8’lik işsizlik oranı ile İngiltere’nin iki katı işsizliğe sahip. Ekonomisi toparlanma sinyalleri verse de İngiltere kadar verimli değil.

Öte yandan İtalyan aileler ekonomik koşullardan dolayı çocuklarını eskisi kadar İngiltere’ye okumaya gönderemiyor. 2016-2022 yılları arasında Ada’ya okumaya giden İtalyan çocuklarının sayısı yüzde 60 oranında azalmış.

'TORPİLİN OLMALI'

İtalya beyin gücünü ülkeye geri çekmeye çalışıyor. 2019 yılında çıkan bir kanun ile maaşlarını pek çok vergiden muaf tutma kararı aldı. Londra’dan ayrılan AB’li finans kuruluşları ise Milano’yu yeni bir finans merkezi yapabilir. 31 yaşındaki İtalyan vatandaşı Olimpia Franzan, iki yıl önce Londra’da McKinsey&Company’de işe başlamış. Kendi ülkesinde iş bulmak için liyakatten önce torpilin olması gerektiğini düşünüyor.

Resme biraz daha büyük bakmak gerekirse, 2009 ekonomik krizi Güney Avrupa’dan büyük bir göç dalgasına sebep oldu. İtalyanlar için benzer bir süreç 20. yüzyılın başında ABD’ye göçte de yaşanmıştı. İtalya 2009 yılından bu yana 800 bin kalifiye elemanını yurt dışına kaptırdı. Bunun ülkeyi yıllık 14 milyar euro zarara uğrattığı belirtiliyor.

Güney Avrupa’daki bazı ülkeler bozulan ekonomik koşulları Batı Avrupa ülkelerinden çalışanları çekmek için de kullanmak istiyor. 2009-2015 yılları arasında yaşam koşulları daha ucuzladığı için laptopu ile dünyanın her yerinde çalışabilecek pek çok insan Yunanistan’a yerleşti. Ülkenin nüfusu söz konusu tarihler arasında 800 bin kişi arttı.

Kaynaklar: Bloomberg Businessweek, Politico, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel