Kıyafette iklim krizi: 'Dünden pahalı yarından ucuz'

Yaşam Haberleri
Kıyafette iklim krizi: 'Dünden pahalı yarından ucuz'

Kışlık ürünler, havalar soğumadığı için tezgahlarda kaldı. Kar yağması gerekirken güneşli hava ile karşılaşan vatandaşlar, kışlık giyim alışverişlerini erteledi alanlar ise görece ince kıyafetler satın almaya başladı. Kışlıklarda peş peşe yapılan indirimlerde de esnafın yüzü gülmedi...

Kış ortasında bize bahar yaşatan havalar kışlık kıyafetler satan esnafı da etkiledi, kışlıklar tezgahlarda kaldı. Esnaf çareyi indirim yapmakta bulsa da vatandaş tercihini kışlık üründen yana kullanmadı. Peki, İstanbul ticaretinin kalbi Eminönü, Mahmutpaşa ve Aksaray'da durum ne? Esnafa sorduk.

Tarihi İrfaniye Çarşısı'nda 30 yıldır esnaflık yapan Cesim Turhan, yazlık elbiselere geçiş yapanlardan. Turhan, “Montlar, kazaklar elimizde kaldı. 700 TL'ye sattığım montları 400 TL'ye kadar düşürdüm. Vatandaşın alım gücü de düştü" diyor ve ekliyor:

“Orta Doğu da sıcak olduğu için oralardan gelen müşteriler de monta pek rağbet göstermiyor. Yerli müşteri de havalar sıcak diye almıyor. Biz ne yapalım?”

'DÜNDEN PAHALI, YARINDAN UCUZ'

Turhan, “İki ay sonra yaz gelecek. Vatandaş 'Masrafa gerek yok, idare ederim' diye düşünüyor” ifadelerini kullanıyor. Turhan, lüks markaların da kışlık ürünlerde indirime gittiklerini ve onları takip ettiklerini belirterek, şu şekilde sözlerini noktalıyor:

“Vatandaş kışlık almıyor ama dünden pahalı, yarından ucuz bu ürünler.”

Fotoğraf: Sibel Gülersöyler (Abdulbaki Er-sağdaki) Bu sezon için kötü diyemeyiz yine de Allah'a şükür
 Abdulbaki Er (sağda): Bu sezon için kötü diyemeyiz yine de Allah'a şükür. (Fotoğraf: Sibel Gülersöyler)

'YİNE DE ALLAH'A ŞÜKÜR'

Abdulbaki Er de 20 yıldır aynı çarşıda esnaflık yapıyor. Uygun fiyata ürün sattıklarını anlatan Er, “Yerli müşteride para yok ama ihtiyacı olan yine alıyor. Yabancı turistler de ince kıyafetler tercih ediyor. Bu sezon için kötü diyemeyiz yine de Allah'a şükür” diyerek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ben kazandığım parayı bilirim, nankörlüğe gerek yok. Burası bir ticarethane, ürünleri değiştiririz yine müşterimizi memnun ederiz.”

Er, “Nasıl yağmur yağdığında bir anda şemsiyeciler ortaya çıkıyorsa, biz de müşterinin ihtiyacına göre uygun ürünler satarız. Elimizde 12 ay için de ürün var” diyerek, sözlerini noktalıyor.

 'KIŞLIK ÜRÜNLER ELİMİZDE PATLADI'

Marpuççular bölgesinde esnaf olan Oğulcan Yüksel ise montları indirimli sattıklarını söylüyor. Yüksel, vatandaşların daha uygun fiyatlı olan ince montları tercih ettiğini belirtiyor. Adem Diler ise, “Kışlık ürünler elimizde patladı. Yağmur ve kar olmadığı sürece hiç kimse mont almıyor. Mont fiyatlarını 850 TL'den 600 TL'ye düşürdük; yine de alıcısı az” ifadelerini kullanıyor. Üzeyir Yazıcı da yarı fiyatına mont satışı yaptıklarını anlatıyor ve “45 yıldır en kötü sezonumuz bu” diyor.

'HAVA SICAK, İŞLER DURGUN'

İzzet Halitoğulları da Mahmutpaşa Yokuşu'nda 8 yıldır kışlık montlar satıyor. Dükkanında her renk kaban ve mont bulunan Halitoğulları, havaların sıcaklığından dolayı durgun bir sezon geçirdiklerini üzülerek anlatıyor. Halitoğulları, “Burası yabancı turistler sayesinde ayakta duruyor. Neredeyse geçen seneki fiyatlardan satıyorum, alım yine düşük” diye konuşuyor. Halitoğulları, dükkanında en uygun ürünün bin liradan başladığını, bunun 3 bin liraya kadar yükseldiğini de aktarıyor.

Kıyafette iklim krizi: 'Dünden pahalı yarından ucuz' - Resim : 3
  İzzet Halitoğulları, “Bir fotoğrafımı çek de esnafın yüzü nasıl asık görsünler” diyor. (Fotoğraf: Sibel Gülersöyler)

'KÜRESEL KRİZ, BELİRSİZLİK...'

Aksaray'da 10 yıldır esnaflık yapan Emin Özger, dükkanının önündeki tezgaha yüzlerce montu sıralamış. Yerlerdeki montlara bakan var ancak röportaj yaptığımız süre boyunca satış olduğunu görmedik. Özger, “İşler durgun, kış olmadı. Stoklarımızı eritmek için dükkanın önünü pazar yerine çevirdik” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Doların yüksek olması, küresel kriz, belirsizlik tüm bunlar da satışları etkiliyor. Kışlıktan umduğunu bulamayan yazlık ürünlere yöneliyor."

Özger'in komşu esnafı olan Hüseyin Aydın ise Aksaray'ı yabancı turistlerin ayakta tuttuğunu anlatıyor. Aydın, müşterileri çekebilmek için kapısının önüne 30 TL'lik yazlık ürünler koyduğunu belirtiyor. Aydın'ın arkadaşları ise ona takılarak, “Hatta 20 TL'den satıyordu, biz ısrar ettik 30 TL'ye çıkardı” diyor.

Kıyafette iklim krizi: 'Dünden pahalı yarından ucuz' - Resim : 4
Hüseyin Aydın, müşterileri çekebilmek için kapısının önüne 30 TL'lik yazlık ürünler koyduğunu belirtiyor. (Fotoğraf: Sibel Gülersöyler )

Aksaray'da bir firmada müdür olarak görev yapan Ertan Eryılmaz ise “Kış gelmediği için yüzde 50'ye varan indirimler yaptık. Şu anda alışveriş merkezlerinin fiyatlarının kat kat altında ürün satıyoruz, vatandaş yine de alamıyor” diyerek, sözlerini noktalıyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri