İnsanlık tarihini değiştiren icat ve ayı postu! Bundan 300 bin yıl önce...

Yaşam Haberleri
İnsanlık tarihini değiştiren icat ve ayı postu! Bundan 300 bin yıl önce...

İnsanlar iğneyle hayvan derilerini dikti, kıyafetler yaptı ve soğuktan korunarak neslini devam ettirdi. Yeni bir araştırma ise insanların bundan 300 bin yıl önce de giyindiğini hatta muhtemelen bazen sadece bunun için avlandığını ortaya koydu. Peki çarpıcı araştırma neyi gösteriyor?

İğne, insanlık tarihini değiştiren icatlardan biri olarak kabul edilir. Bilindiği üzere iğneyle insanlar hayvanların derilerini bir şekilde dikmeyi başardı ve soğuklardan korunarak neslini devam ettirdi. Almanya'da yürütülen yeni bir araştırma ise, insanların 300 bin yıl önce, yani Taş Devri'nde de giyindiklerini ortaya koydu. Araştırmaya göre, 300 bin yıl öncesine ait bir ayı inindeki fosilleşmiş kemiklerde araç-gereç izleri bulundu.

Bilim insanları bu bilginin, Taş Devri'nde Avrupa'da yaşayan insanların, hayvanların derilerini yüzerek kendilerine kıyafet yaptığını gösterdiğini belirtiyor. En eski kıyafetlere ilişkin bulguların yer aldığı makale, 23 Aralık 2022'de yayımlandı.

Araştırmacılar, insanların ayıların pençelerini yüzerken deri elde etmek dışında hiçbir gerekçeleri olmadığı kanaatinde. Tübingen Üniversitesi'nde doktora çalışmalarını sürdüren ve araştırmayı yürüten ekipte yer alan Ivo Verheijen, bulgularla ilgili demecinde şunları söylüyor:

“Bu yeni keşfedilen kesik izleri, 300 bin yıl önce Avrupa'daki insanların ayı derilerinden yaptıkları kıyafetlerle kışları atlatabilme becerilerine sahip olduğunu gösteriyor.”

İnsanlık tarihini değiştiren icat ve ayı postu! Bundan 300 bin yıl önce... - Resim : 1
Taş Devri'nde insanların ne giydiklerine ve giysilerini nasıl ürettiklerine dair bilgiler oldukça kısıtlı. Fotoğraf: Shutterstock

KIYAFETLERE YÖNELİK KANIT BULMAK ZOR

Tarihöncesi dönemlerde insanların neler giydiğine dair kanıtları bulmak zor. Çünkü bu kıyafetler organik materyallerden yapıldığı için zamanla doğada çözünüyor ve geride hiçbir iz bırakmıyor. Kemikler ise fosilleşerek, çok daha uzun süre doğada varlığını sürdürüyor. Verheijen, kemikler üzerindeki izlerin arkeolojide genellikle “etin kullanımının bir göstergesi olarak yorumlandığını" dile getiriyor.

Araştırmacı, bu bulguların deri elde etmekle ilişkisini ise, “Elden ve ayaktan et çıkarmak çok zor. Bu durumda, böylesi titiz ve düzgün kesiklerin hayvanın derisi için atıldığını varsayabiliriz” ifadeleriyle açıklıyor. Bilim insanları, derileri yüzüldüğü için de bu ayıların avlandığını düşünüyor.

Araştırmayla ilgili yapılan basın açıklamasında, hayvaların derisindeki tüylerin ölümden kısa bir süre sonra kullanılamayacak duruma geldiğine, o nedenle söz konusu ayıların vahşi doğada ölmüş hayvanlar olma ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediliyor.

Verheijen, “Bir diğer kanıt ise, inlerde bulunan ayı kemikleri ve arkeolojik alanlarda bulunan ayı dişleri yetişkinlere ait. Bu da genelde av belirtisidir” demekte.

Araştırmacılara göre, bahse konu işlem çok ağır bir iş. Çünkü araştırmada incelenen ayılar bugünün Alaska boz ayısı büyüklüğüne, yani yaklaşık 1 tona ulaşabiliyorlardı.

 

PEKİ YA İĞNE?

2016'da Sibirya'da yapılan çarpıcı bir kazıda en eski olduğu düşünülen iğneye ulaşılmıştı. Araştırmacılar, iğnenin en az 50 bin yıl önce yapıldığını ancak nesli tükenmiş bir insan türü tarafından yapıldığını tahmin ediyor.

Sibira'daki Denisova Mağarası'nda bulunan iğne yaklaşık 7 santimetre uzunluğunda ve kemikten yapılmış. Kemiğin üst kısmında aynı bugün kullanılan dikiş iğneleri gibi ip geçecek bir delik bulunuyor. Bu da günümüzde kullandığımız iğnenin materyal dışında 50 bin yıl önceki formuyla hemen hemen aynı olduğunu gösteriyor.

Novosibirsk Etnografi ve Arkeoloji Enstitüsü'nde çalışmalar yürüten ve araştırma ekibinin başında görev alan Prof. Mikhail Shunkov, o dönem yaptığı açıklamada, iğneyi bölgedeki kazılarda elde ettikleri en eşsiz bulgu olarak tanımlamıştı.

TAŞ DEVRİ'NDE NE GİYİYORLARDI?

Günümüzde kıyafetler giyilebilir teknoloji seviyesine kadar ulaştı. Ancak insanlık tarihini ilk evresi olan Taş Devri'nde insanlar ne giyiyorlardı?

Hayatta kalmanın en büyük başarı olarak kabul edildiği Taş Devri'nde insanlar avladıkları hayvanların derilerinden kıyafet yapmayı öğrenmişlerdi. Bu kıyafetleri de yukarı bahsi geçen kemikten iğnelerle dikiyorlardı. Aynı zamanda keten bitkisinden elde ettikleri ipleri dokudukları keten kumaşıyla da kıyafetler dikmeyi biliyorlardı. Bu kıyafetleri de sıcak havalarda giyiyorlardı. Ketenden elde ettikleri kumaşla da kalçalarına sarabilecekleri peştemalleri dikebiliyorlardı.

Taş Devri'nin sonlarına doğru insanlar hayvanları ehlilleştirmeye başlamışlardı. Bu hayvanların arasında tabii koyun da mevcuttu. Bu sayede yün üretmeye ve kullanmaya başlamışlardı. Taş Devri'nin bittiğinde insanlar peştemal dışında, tayt, şapka, elbise ve ayakkabı da dikebiliyordu.

Kaynaklar: Insider, Siberian Times, Study.com

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri