Bu haberleri okudunuz mu? Rusya, Karadeniz, Macron, akşam pazarı, sebze-meyve, iftar çadırı, güllaç...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Rusya'nın büyük resimde planı Ukrayna'yı bir kara devleti yapmak mı?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı iki kutuplu dünya düzenini olduğu kadar Karadeniz jeopolitiğini de etkiliyor. Odessa, Mairupol ve Berdyansk'ta yaşananlar yakından takip ediliyor. Rusya'nın Karadeniz planı ne?

9 bin 500 yıl önce Aksaray'da... İlk beyin ameliyatı ne anlatıyor?

Aksaray'da yer alan Aşıklı Höyük, Orta Anadolu ve Kapadokya'nın ilk köyü... Yerleşik hayata geçen ilk toplumlardan biri olan Aşıklı Höyük toplumu, bilinen ilk beyin ameliyatına da imza atmış. Hem de hala kullanılan bir materyalle... Peki Aşıklı ve ilk beyin ameliyatı bize ne anlatıyor?

Savaş varken dünyaya sattığı malı katlayan ülke: Endonezya

Batı Rusya'ya modern zamanlarda eşi benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar uygularken Asya ülkesi Endonezya ihracat rekorları kırıyor. Rusya'dan alınmayan bazı ürünler gözlerin 270 milyon nüfuslu bu ülkeye dönmesine neden oldu.

Rockefeller'ın serveti nasıl bölündü?

Bugün Elon Musk'ın Twitter'ın tamamını kontrol etmek istemesi bazı çevreler tarafından kaygı ile izleniyor. Böylesine bir güç 19. yüzyılın sonunda John D. Rockefeller'ın elindeydi. ABD Rockefeller'ın servetini 34 parçaya bölmüştü!

Cristiano Ronaldo, 2014'ten beri sakat sakat oynuyor! Ama nasıl?

Manchester United'ın Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo, 2014'ten bu yana sol dizinde ciddi bir sakatlıkla oynuyor. İyileşme fırsatını 2014 Dünya Kupası'na gitmek ve Şampiyonlar Ligi finalinde oynamak için tepen Ronaldo, o günden beri ağrılara direniyor... Yıldız isim oyununu da değiştirdi.

Akşam pazarında son durum ne? 'Şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor'

Hayat pahalılığı her geçen gün artarken, vatandaşlar sebze-meyve için semt pazarlarını tercih ediyor. Eskiden bir ürünü daha ucuza almak için akşam saatleri beklenirdi. Peki şu an akşam pazarlarında son durum ne? Vatandaş ve pazarcı ne diyor? Fiyatlarda sabahtan akşama belirgin değişiklik var mı?

İstanbul'dan çıkmak mümkün mü? 'Çoktan gitmiştim...'

Enflasyon, pandeminin etkisi, yetersiz yapı stoğu ve hayat pahalılığı İstanbul'da yaşamayı oldukça zor bir hale getiriyor. Kiralar ve artan konut fiyatları da tabloya eklenince pek çok kişinin aklına İstanbul'dan taşınmak fikri gelmekte... Peki bu mümkün mü? İstanbul'dan gidilebilir mi?

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov bilgileri Ruslara mı veriyor? 'Şirketimi, evimi kaybettim...'

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından olan Telegram Rusların da Ukraynalıların da günlük hayatlarının bir parçası. Uygulamanın kurucusu Pavel Durov, 2014 yılında varlıklarını satarak Rusya'dan ayrılmıştı. Bazı çevreler tarafından Ukraynalıların bilgilerini Ruslarla paylaşmakla suçlanıyor.

Yapay zeka çakma çantayı nasıl tanıyor?

Milyarlarca euroluk hacmi olan lüks ürün pazarının başı sahtecilikle dertte. Binlerce euro eden kadın çantaları dolandırıcıların iştahını kabartırken bir uygulama büyük bir soruna çözüm getiriyor.

Yaratıcı insanlardan aslında nefret mi ediyoruz?

Yaratıcılığın her zaman iş yaşamı için gerekli olduğuna, çalışanların yaratıcı olması gerektiğine ve işe alımlarda bu tarz personel seçildiğine inanılır. Ancak araştırmalar insanların yaratıcılığı o kadar da sevmediğini ortaya çıkardı.

Heyecanla beklenen Bilim Kurulu toplantısı ertelendi! Kimler maskeyi çıkardı? Biz hemen yapabilecek miyiz?

Covid-19 pandemisinde yoğun bakım doluluk oranları son bir yılın en düşük seviyelerinde. Daha önce açık alanda kaldırılan maske zorunluluğunun kapalı alanlarda da kalkması konuşuluyor. Peki iki yıla yakındır taktığımız maskeleri çıkarmaya hazır mıyız? Toplu taşımada bir istisna olmalı mı?

Trafiğin görünmez bekçileri: 'Sarıda geçtim, ceza yazmış'

EDS veya trafik polisinin olmadığı yerlerde, trafik kurallarına aykırı hareket eden araçlara ceza yazan fahri trafik müfettişleri aralıklarla gündeme geliyor. Vatandaşlar cezalarına itiraz ederken müfettişler çok deneyimli kişilerin bu işi yapabildiğini söylüyor.

Ukraynalı çocuklar bir travmada ABD kapısında yaşıyor!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ülkeden çıkmak durumunda kalan çocuklar açısından travmatik sonuçlar doğurmakta. Savaşın kendi ağırlığının yanında sınır kapılarında da çarpıcı vakalar yaşanıyor. Meksika-ABD sınırına gelen Ukraynalı çocuklar ise yürürlükteki bir yasanın hükümleriyle karşı karşıya.

Peru'da krizin adı eğitim! 'Devlet yaşam ya da okul' deyince...

Pandeminin global çapta eğitime ve çocukların gelişimine etkisi tartışılıyor. Neredeyse her ülke çözümler üretirken Peru, çarpıcı bir yerde duruyor. Ülkede okullar iki yıl boyunca kapalı kaldı. Maddi imkansızlıklar bir kesim için uzaktan eğitimi de imkansız kılıyor... Kaybın boyutları endişe verici.

Netflix 2011'den beri ilk kez geriledi! Peki neden?

Netflix'in abone sayısı, Ekim 2011'den bu yana ilk kez düşüş gösterdi. 2022'nin ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybeden platform, ikinci çeyrekte ise 2 milyonluk daha kayıp yaşamayı tahmin ediyor. Bu gelişmeden sonra Netflix hisseleri yüzde 25 değer kaybederken, düşüşün sebepleri aranıyor.

Binlerce aboneleri var! Dersler bedava... YouTube öğretmenliği!

YouTube platformunda online eğitim, git gide öğrenciler tarafından daha fazla ilgi görüyor. Öğretmenlerin rahatça ders anlatabilmeleri ve eğlenceli tavırları da eğitim kanallarının abone sayısının artmasında etkili oluyor. Ancak bu yöntemin olumsuz yanları da yok değil.

Putin'in 'şeytanı' Sarmat II hakkında neler biliyoruz? Neden şimdi ortaya çıktı?

Rusya yeni kıtalararası füzesi Sarmat II'yi tanıttı. NATO'nun 'şeytan' lakabını taktığı bu füzenin özellikleri ne? Donbas savaşının başlamasıyla Rusya'nın bu füzeyi dünyaya göstermesi arasında nasıl bir ilişki var?

Ortadoğu'da gerçekten kartlar yeniden dağıtılıyor | Onarması zor bir ilişki: ABD-Suudi Arabistan

Ayrılmaz müttefikler Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yolları ayrılmak üzere. Veliaht Prens Selman'ın üst düzey Beyaz Saray yetkilisine bağırdığı iddia edilirken Biden, Selman'ı yok sayma politikasından şimdilik vazgeçmiyor.

Dinozorlara dair büyük sır çözüldü! 'Tartışma kapandı!'

Dinozorlar çağında 160 milyon yıl boyunca göklere hükmeden uçan sürüngenler yani teruzorların tüylerinin rengini değiştirebildiği ortaya çıktı. Yakın zaman önceye dek tüyleri olup olmadığından bile emin olunamazken uzmanlara göre tartışma çığır açan bilgilerle kapandı!

Nerede o eski iftar çadırları...

Pandemi sebebiyle İstanbul'da iki yıldır kurulmayan iftar çadırları bu yıl da pek ortalarda gözükmüyor. İftar çadırlarının yerini sokak iftarları alırken bazı belediyeler çadır kurmanın masrafının geçmiş yıllara göre arttığını söylüyor. Bazıları ise geleneği devam ettiriyor.

Güllaç neden sadece ramazan ayında yeniyor? 'Osmanlı döneminde...'

Ramazan ayıyla özdeşleşen güllaç aslında çok uzun zamandır Türk mutfağının bir parçası. Peki düşük maliyetli ve hafif bir tatlı olarak toplum içinden saraya kadar çıkan güllaç neden sadece ramazan ayında yeniyor?

Linkedln'i Tinder, Tinder'ı Linkedln gibi kullanıyorlar!

Bazı insanlar çöpçatanlık sitesi Tinder'dan eşleştikleri kişilere bir şeyler satmaya çalışırken kimileri ise partnerlerini LinkedIn'de arıyorlar.

Obamalar Spotify'a karşı! Peki kim haklı?

Başkanlığı bıraktıktan sonra kendini kültür ve medya işlerine veren Barack Obama, eşi Michelle ile birlikte Spotify'ı terk etmeye hazırlanıyor. Obamalar platforma özel ürettikleri içeriklerin daha fazla insana ulaşmasını isterken Spotify böyle düşünmüyor.

Popüler kültür ne oldu da Vikingleri keşfetti? Gösterilenler gerçek mi?

Bugün sinemadan dizilere, oradan video oyunlarına kadar Viking mitolojisi popüler kültürün her alanında kendini gösteriyor. Peki ne oldu da Hollywood Vikingleri keşfetti? Gösterilenlerin ne kadarı tarihle örtüşüyor?

Dünya için kötü haber! Bombus arılarının soyu neden tükeniyor?

İklim değişikliği ile sıcaklığın artmasının, bal arısı türü olan Bombus dahil geniş gövdeli arılarının soyunu tehlikeye attığı ortaya çıktı. Bombus arılarının tükenmesi doğadaki besin zincirini bozabilir. Bu durum uzun vadede insanlar dahil tüm canlı yaşamını tehlikeye atabilir.

Koca bir mavi bilinmezlik: Uranüs!

Soğuk gazlardan oluşan bir yüzeyi olan ve çekirdeğinde buzul bir örtü olduğu tahmin edilen Uranüs bilim insanları için hep ilgi çekici bir konu oldu. Araştırma yapmak için Dünya’dan bir hayli uzak olan bu mavi gezegeni NASA radarına aldı. Buzul olan çekirdeğinde su neden olmasın?💧

Bolsonaro kadınların oyunu nasıl alacak?

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro bazılarına göre bir kadın düşmanı. Ekim ayındaki seçimler öncesinde favori gözükmüyor. Kadınların oyunu almak onun için son derece önemli. Peki ülkedeki bazı kadınlar ile arası neden iyi değil?

Platformlar iyice bastırmaya başladı: Şifreni kimseye verme!

İlk kez abone kaybeden Netflix şifre paylaşımının önüne geçmek için kullanıcılarından daha fazla para istiyor. Bu sorun sadece Netflix'e ait değil. Pek çok streaming platformu önlem almaya çalışıyor.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber