Binlerce aboneleri var! Dersler bedava... YouTube öğretmenliği!

YouTube'da online eğitim gitgide öğrenciler tarafından daha fazla ilgi görüyor. Öğretmenlerin rahatça ders anlatabilmeleri ve eğlenceli tavırları da eğitim kanallarının abone sayısının artmasında etkili oluyor. Ancak bu yöntemin olumsuz yanları da yok değil.

Son Güncelleme:

YouTube'da yayın yapan eğitim platformlarına ilgi her geçen gün artıyor. Yüz yüze eğitimde konuları anlayamayan öğrenciler, YouTube'daki ders anlatımları ile tekrar yapabiliyor, sınavlara hazırlanabiliyor hatta ödevlerini yapabiliyor. Öğretmenlerin online platform üzerinden rahat ve eğlenceli anlatımları da öğrencilerden ekseriyetle olumlu tepkiler alıyor. 

500 BİNE YAKIN TAKİPÇİ

Bu öğretmenlerden biri de Matematiğin Güler Yüzü kanalının sahibi Mustafa Güler. Esprili üslubu ile 2018'den bu yana YouTube kanalında matematiği 500 bine yakın takipçisine anlatıyor. Güler binlerce yorum alıyor.

"Esma Ablak" isimli YouTube kullanıcısı "Mustafa Hocam ellerinize sağlık! Harika anlatmışsınız. Siz konuyu anlattıktan sonra soru bankasına geçtim ve hemen hemen tüm soruları doğru yaptım. Çok teşekkürler" diye memnuniyetini belirtiyor.

"hny" isimli kullanıcı ise "Neden sürekli 63'ü kullanıyor diye merak ederek Urfa'nın plakasına baktım ve kahkaha atarak videoyu beğendim. Harikasınız!" diyerek Mehmet Hoca'nın esprili anlatımına dikkat çekiyor.

Mehmet Güler "Matematiğin Güler Yüzü" kanalının sahibi. Kaynak: Youtube

'AMAÇ MATEMATİĞİ SEVDİRMEK'

Matematik öğretmeni Güler'in bir de kendine ait eğitim kurumu var. YouTube kanalını kurma amacını daha fazla kişiye ulaşmak ve matematiği sevdirmek olarak tanımlıyor.

"Klasik eğitimde 20-25 kişilik sınıflarda ders anlatırken de bu şekildeyim" diyen Güler, öğretmenliğe başladığından beri ders anlatma üslubunun eğlenceli olduğunu söylüyor. Güler, "Bu şekilde anlatım tarzı öğrenciyi her zaman dinç tutuyor. Öğrencilerin 2 saatlik ders videolarını kaçırmadan izlemesinde bu anlatım tarzının etkili olduğunu düşünüyorum." derken öğrencilerin geri dönüşlerinin de olumlu olduğunu söylüyor.

ÜSLUP İZLENME ORANLARINI ARTIRIYOR 

Eğlenceli ders anlatımlarının YouTube izlenme oranlarına etkisi olduğunu söyleyen Güler, "Şunu da belirtmek isterim; eğitim kanallarının kazandığı para sanıldığı kadar büyük meblağlar değil" diyor. Asıl amacının üniversiteye girmek isteyenlere yardım etmek olduğunu da sözlerine ekliyor.

Bu işin zorlukları olduğunu belirten Güler, "Çünkü uzun saatler stüdyo ışıklarına maruz kalmak açıkçası beni zorluyor. Örneğin sol gözümde katarakt oluştu" diyor. Diğer zorlukları video hazırlamak ve yüklemenin saatler sürmesi ve komşu şikayetleri olarak sıralıyor.

Diğer eğitimcilerden de olumlu tepkiler aldığını söyleyen Güler, klasik eğitimin de önemli olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığının yüz yüze ile online eğitimi iyi harmanlaması gerektiğini ifade ediyor.

'ZAMAN KAYGISI OLMADAN MATEMATİĞİ RAHAT RAHAT ANLATMAK'

YouTube'un sevilen bir diğer matematik öğretmeni de Tunç Kurt... İlkokulda matematikle yıldızının pek barışmadığını belirten Kurt, lisedeki hocası sayesinde matematiği sevdiğini ifade ediyor. Kurt kanalını üniversite birinci sınıfta kurmuş. Şu an kanalının 400 binin üzerinde takipçisi bulunuyor.

Tunç Kurt Kaynak: Youtube

Tunç Kurt, kanalı kurma amacı olarak öğrencilerin daha iyi anlayacağı ve kendisinin de “Tam olarak şöyle anlatılsaydı keşke” dediği şekilde matematiği anlatmak olduğunu ifade ediyor. Matematiği belli bir zamana hapsolmadan rahat rahat ispatlarıyla öğretebileceğini göstermek istiyor. Tunç Kurt, "Genel olarak amacım öğrencinin kafasında olan 'formüllerden başka bir şey değil' kanısını kırmaktı" sözleriyle kanalını açma motivasyonunu özetliyor.

'MÜFREDAT YOK, HATA YAPMA STRESİ YOK...'

Zaman kaygısı olmaksızın belli bir müfredata bağlı kalmadan ve kurgu imkanı sayesinde hata yapma stresi yaşamadığından rahat ve keyifle ders anlattığını belirtiyor. Sevilen öğretmen, bu durumun da öğrenciye olumlu yansıdığını söylüyor.

Tunç Hoca, "Platformun devamı için bir içerik üretiyorsanız karşılığını elbette almak istiyorsunuz ve alıyorsunuz da" diye ekliyor. Ancak Kurt, bu işin devamı için sabit bir gelirin olması gerektiğinin de altını çiziyor.

OLUMSUZ YANLARI DA VAR...

Tunç Kurt, YouTube kanalı olmasının olumsuz yanları olduğunu da vurguluyor. Kurt şöyle anlatıyor:

"Olumsuz tarafları kitlenin sizden sürekli bir beklenti halinde olması. Zaman zaman yapmak istediğiniz içeriklere değil de talep edilen içeriklere yönelmek zorunda kalıyorsunuz. Bu da şahsi kanaatimce benim anlatımımı ve heyecanımı bazen kötü etkiliyor. Bir başka zorluk ise gelen yorumlar aslında. Yapılan yorumlar bazen sizi çok kötü etkileyebiliyor."

'YÜZ YÜZE VE ONLINE BERABER OLMASI ŞART'

Tunç Kurt, klasik eğitimin de çok önemli olduğunu, öğrenciye bir disiplin sağladığını söyleyerek bazı öğrencilerin online olarak dersleri takip etmekte zorlandığını, ciddi bir ortam olan yüz yüze eğitimde daha iyi anladıklarını belirtiyor. Bunun yanı sıra Kurt, yüz yüze ve online eğitimin beraber verilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber