Ünlü AB uzmanı yorumladı, ırkçılık Avrupa'yı bölecek!

Avrupa Avrupa Birliği Gündem haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Almanya Fransa Ekonomi haberleri Enflasyon Euro Yaşam Haberleri Türkiye
Ünlü AB uzmanı yorumladı, ırkçılık Avrupa'yı bölecek!

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri aşırı sağ partilerin yükselişi ile sonuçlandı. Saygın AB uzmanı Avusturyalı Profesör Martin Gelter seçimi Haber Global için yorumladı. Gelter, yabancı karşıtı radikal sağın kıtada yükselişinin Avrupa'yı "ideolojik bölünmeye" götüreceğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye ülkesinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden korkutan tablo çıktı. 720 sandalyeli AP seçimleri sonuçları aşırı sağın Avrupa'da yükselen politik güç olduğunu gözler önüne serdi. Saygın Avrupa Birliği uzmanı, Avusturyalı akademisyen Profesör Martin Gelter AP seçim sonuçlarını Haber Global Web Özel'e yorumladı. Tepki olarak aşırı sol oyların da yükseldiğini ifade eden Gelter “kıta ideolojik bir bölünmeye gidiyor” ifadesini kullandı. Almanya'daki seçim sonuçlarının da korkuttuğunu dile getiren Profesör Gelter şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: 

Ünlü AB uzmanı yorumladı, ırkçılık Avrupa'yı bölecek! - Resim : 1
AB idaresi ve hukuku uzmanı Profesör Martin Gelter'e göre aşırı sağ ve sol partilerin oylarının artması Avrupa'nın ideolojik bir kırılmaya doğru gittiğinin kanıtı niteliğinde.

AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ

Avrupa Parlamentosu seçimleri hem merkez sağ hem de aşırı sağın yaklaşık 15 yıllık yükselişinin yansıması olarak görülmeli. AB'de son iki yıldır gerçekleşen yerel ve genel seçimler zaten aşırı sağın her ülkede bölgesel çerçevede iktidar ortağı olacak kadar yükseldiğini ortaya koymuştu. Aşırı sağ ulusal seçimlerde Almanya, Fransa, Norveç, İtalya, Avusturya, Macaristan gibi ülkelerde artık iktidarın ortağı ya da hakimi durumuna geldi.”

TEPKİ OLARAK AŞIRI SOL YÜKSELİYOR

“AP'de merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi en çok sandalyeye sahip grup olarak kaldı ve merkez solda yer alan S&D grubu da ikinci büyük grup olarak yerini muhafaza etti. Seçimlerde dikkat çeken bir başka unsur aşırı sağın olduğu gibi aşırı solun da Avrupa'da tepki olarak yükselişe geçmiş olması. Seçim sonuçları aşırı sağın ardından oylarını en çok arttıran partilerin aşırı sol partiler olduğunu göstermekte. Bu kıtanın ideolojik bir bölünmeye gittiğini de gözler önüne seriyor. Kıtadaki oturmuş demokrasi kültürü Avrupalılara ümit veriyor ancak artık herkesi sarsan finansal sıkıntılar, artan vergiler, mülteci problemi, gençler arasındaki işsizlik ya da enerji piyasalarındaki büyük krizler de aşırı sağın üzerinde yükseldiği zeminler haline gelmekte.”

Ünlü AB uzmanı yorumladı, ırkçılık Avrupa'yı bölecek! - Resim : 2
Profesör Martin Gelter, aşırı sağın yükselişte olduğu Almanya'daki genel seçimlerin Avrupalılar tarafından korku ile takip edileceğini vurgulamakta.

ALMANYA KORKUTUYOR

“AP seçimlerinin ardından Fransa'da erken seçime gidilme kararı alınırken Belçika'da ayrılıkçı partiler zafer elde ettiği için Başbakan istifa etti. Almanya'da aşırı sağcı AfD'nin ikinci parti konumuna yükselmesi Avrupa'nın en büyük ekonomik gücünü tehdit eder hale geldiği gösterdi. Almanya'da korkutan bir başka tablo da birinci parti olan SPD'nin yanı sıra Yeşiller'in de ciddi oy kaybına uğramış olması. Dolayısıyla Avrupalılar 2025 yılında Almanya'da yapılacak genel seçimleri korku ile izliyor olacaklar. Almanya'da yükselen partiler genellikle Avrupa'nın politik yönünü belirleme etkisine de sahipler.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel