Türkiye duman altı, sigara yasağına uyan yok!
Kapalı alanda sigara yasağı hiçe sayılıyor. Mekan sahipleri 42 bin TL'lik ceza riskine rağmen tiryakilere göz yumarken, belediyeler ise gerekli denetimleri bir türlü gerçekleştirmiyor. Halk sağlığı sorunu büyürken, sigara kartelleri halkı zehirlemeye devam ediyor.
Türkiye, pandemi döneminden sonra adeta sigara dumanına boğuldu. Tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklayan 5727 sayılı Kanun'a rağmen, hem işletmeler, hem tiryakiler kural tanımazken, belediyeler ise gerekli denetim ve cezai yaptırımları rafa kaldırmış durumda. İstanbul başta olmak üzere neredeyse her kentte; kafe, bar, gece kulübü gibi mekanların kapalı alanlarında sigara yasağına uyulmazken, son dönemde sadece Erzincan'da 11 kişiye verilen ceza dışında bir yaptırım haberi de gündeme gelmiş değil. Kapalı alanlarda sigara içilmesinin cezası vatandaşlar için 365 TL'den başlarken, işletmeler için 42 bin 858 TL'ye kadar ceza uygulanması söz konusu.
100 BİN ÖLÜM
Dumansız hava sahası için en çok çabayı harcayan isimlerden olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, vatandaş ve işletmeler tarafından uyulmayan sigara yasağına yönelik yeni bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını belirtti. Prof. Dr. Erdöl, sigara nedeniyle her yıl 100 binden fazla vatandaşın yaşamını yitirdiğini ifade ederken, "Her gün 300 insanımız bu zehir yüzünden ölüyor. Sigara en öldürücü kitle imha silahı Maalesef kapalı alanlarda sigara yasağına ilişkin yasaklamalarda gevşeme görüyoruz. Pandemi ve deprem felaketi sonrası tedbirler gevşedi. Önümüzdeki günlerde sigarayla mücadelede neler yapılabileceğini kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.
KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL!
Prof. Dr. Erdöl'ün sözlerinden sonra İstanbul'da Beşiktaş ve Kadıköy' başta olmak üzere birçok semtteki kafe, bar ve eğlence mekanlarını gezdiğimizde yaşanan vehamete bizzat yerinde tanık olduk. İçkili mekanların yanı sıra kafelerin neredeyse tamamında sigara yasağı hiçe sayılırken, saatler süren incelemelerimizde herhangi zabıta ekibiyle de karşılaşmadık.
RAFA MI KALDIRILDI?
Öte yandan dumansız hava sahası için 1991'den bu yana gayret gösteren isimlerden biri olan Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı da, uygulamanın işletmeciler ve sigara tiryakileri tarafından rafa kaldırıldığını söyledi. "Yasaya rağmen, kafe, bar, gece kulübü hatta restoranlarda bile sigara içildiğini görüyoruz" diyen Akarcalı, "Belediyelerin de bu konuda duyarlı olup, halk sağlığı için etkin mücadele etmesi gerekir" uyarısında bulundu.
7 BİN KİMYASAL
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Toker Ergüder ise elektronik sigara ürünlerine yönelik uyarıları gündeme taşıdı. Mekanlarda e-sigara ürünlerinin de umarsızca kullanıldığını dile getiren Ergüder, e-sigara ürünlerinin 7 bin kimyasal, 70 kanserojen, 8 bin farklı aroma içerdiğine dikkat çekerken, "Türkiye'deki tüm ölümlerin yüzde 88'i bulaşıcı olmayan hastalıklar meydana geliyor. Bulaşıcı olmayan ölümlerin yüzde 25-30'u sigara kaynaklı. 422 bin ölümün 370 bini bulaşıcı olmayan hastalıklardan ve her yıl 110 bin kişi sigara illetine bağlı hastalıklardan yaşamını yitiriyor. Akciğer kanserinde dünya birincisiyiz. Tütün kullanımı halen Türkiye ve Dünya'da en çok ölüm nedeni" bilgisini paylaştı.
ELE GEÇİRME ÇABASI
Sigarayla mücadelede yıllardır çalışmalar yürüten Sağlığa Evet Derneği Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı da duyarsızlık ve yasalara uyulmadığından şikayetçi. Tütün endüstrisi çok güçlü olduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, "Türkiye’ye yeni ürünlerle saldırmaya devam ediyorlar. Yasal olmayan ürün postayla alınıp, telefonla sipariş verilebiliyor ve kapıya kadar getiriliyor. Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik durumlar tütün kontrolünü ihmal etmemize neden oldu" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Web Özel