Soydaşlar 2. parti oldu! Komşuda Türkler koalisyon yolunda

Bulgaristan Türkiye ÖZEL HABERLER Dünya haberleri Avrupa Birliği Gündem haberleri Siyaset Dışişleri Bakanlığı
Soydaşlar 2. parti oldu! Komşuda Türkler koalisyon yolunda

Bulgaristan'daki genel seçimde Türklerin çoğunlukta olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi yüzde 15,85 oyla ikinci parti oldu. Seçimi birinci tamamlayan merkez sağ GERB ile koalisyon görüşmelerine başlayacak olan soydaşlar hükümeti kurma görevi de alabilir.

Son üç yılda 6 kez hükümet kurmak için sandık başına giden Bulgaristan, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte genel seçimleri de gerçekleştirdi. İstikrar arayışında olan komşu ülkede, seçim sonuçları koalisyonu işaret ediyor. Bulgaristan'da büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS) kesin olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 15,85'ini alarak ikinci parti oldu. Merkez sağda yer alan GERB-SDS, yüzde 24,8 ile seçimi birinci tamamladı. Ülkede istikrar arayışı bu seçimde seçmene takıldı. Bulgaristan Radyosu seçime katılım oranının yaklaşık yüzde 32 olduğunu açıkladı.

Soydaşlar 2. parti oldu! Komşuda Türkler koalisyon yolunda - Resim : 1
Bulgaristan'da hükümeti kurma görevi sırasıyla ilk üçe giren partilere veriliyor. 

HÜKÜMET SENARYOLARI

Bulgaristan'da parlamento 240 üyeden oluşuyor. Ülkede anayasaya göre hükümet kurmak için salt çoğunluk gerekiyor. Seçim sonuçlarını Haber Global Web Özel'e değerlendiren Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden Ercan Çalışkan hiçbir partinin hükümet kuracak sandalye sayısına ulaşamadığını belirterek, muhtemel senaryolara dikkati çekiyor. Birinci parti olan GERB'in 65 sandalye aldığını belirten Çalışkan, Haklar ve Özgürlükler Hareketi'nin 45 sandalyeye ulaştığını söyledi.

GÖREV TÜRKLERİN PARTİSİNE 

Çalışkan'ın değerlendirmeleri şöyle: "Anayasaya göre hükümet kurma görevi Cumhurbaşkanı tarafından birinci olan partiye verilecek. Birinci parti GERB, HÖH ile koalisyon kurmak için görüşmelere başlayacak. Bu görüşmelerde hükümet kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanı bu görevi HÖH'e verecek. Yine hükümet kurulamazsa üçüncü olan partiye görev veriliyor. Biz geçen seçimlerde 4. parti olmuştuk. Bu sebeple hükümet kurma görevi alamamıştık. Bu kez hükümet görüşmelerini HÖH yapabilir."

SAĞDA HÜKÜMET ÇIKMAZI

Bulgaristan seçimlerinin 3. partisi aşırı milliyetçi “Vazrajdane” oldu. Mecliste 40 sandalye kazanan parti, ilk iki partinin hükümeti kurma çalışmalarında başarısız olması durumunda Cumhurbaşkanı tarafından hükümet için görevlendirilebilir. Ancak hemen arkasından gelen ve toplam sandalye sayısı 77'yi bulan sol ve liberal partilerle hükümet için anlaşması zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Soydaşlar 2. parti oldu! Komşuda Türkler koalisyon yolunda - Resim : 2
Türklerin çoğunlukta olduğu HÖH sandalye sayısını 36'dan 45'e çıkardı.  

HÖH OYLARINI ARTIRDI

Öte yandan Hak ve Özgürlükler Hareketi bu seçimde oylarını artırdı. Geçtiğimiz yıl genel başkan değişikliği gerçekleştiren parti tartışmaların odağındaydı. kurulduğu günden bu yana Türk kökenli genel başkanlar tarafından yönetilen partinin başına ilk kez bir Bulgar; Deylan Pevski geçmişti. Ercan Çalışkan, Bulgaristan'ın tümüne hitap eden HÖH'ün bu seçimde oylarını artırdığını 36 olan sandalye sayısını 45'e çıkardığını vurguladı.

TÜRKİYE'DE KATILIM ARTTI

Seçime katılım Bulgaristan genelinde düşerken hem Türkiye'de kurulan sandıklar da hem de ülkenin Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerinde katılım yüksekti. Tırgovişte'de oyların yüzde 50’sini alan Hak ve Özgürlükler Hareketi, Kırcali bölgesinde yüzde 83,25’le birinci parti oldu. 
Öte yandan Avrupa Parlamentosu için yapılan oylamada Avrupa'nın geneli gibi Bulgaristan'da da sağ partiler kazandı. GERB, yüzde 23,18 alırken, aşırısı sağ “Vazrajdane” yüzde 14,44'e ulaştı. Hak ve Özgürlükler Hareketi ise yüzde 13,12'le dördüncü oldu. 

PARTİLERİN OY ORANLARI İSE ŞÖYLE ŞEKİLLENDİ

Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre seçim sonuçlarının partilere dağılımı şöyle:

* GERB-SDS – yüzde 24,8

* Hak ve Özgürlükler Hareketi DPS – yüzde 15,85

* “Prodaljavame Promyanata – Demokratik Bulgaristan” – yüzde 14,99

* “Vazrajdane” – yüzde 14,26

* “Bulgaristan için BSP” – yüzde 6,93

* “İma Takav Narod” – yüzde 6,21

* “Veliçie” – yüzde 4,91


[email protected]   

Kaynak: Web Özel