Seçimin galibi İlham Aliyev, 21 yıla damga vurdu!

Azerbaycan seçimleri Azerbaycan İlham Aliyev Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Birleşmiş Milletler Dünya haberleri ÖZEL HABERLER
Seçimin galibi İlham Aliyev, 21 yıla damga vurdu!

Azerbaycan, büyük seçim heyecanı yaşadı. Karabağ'ın ana vatana katılmasıyla 30 yıl sonra ülke ilk kez toprak bütünlüğü sağlanmış halde Cumhurbaşkanlığı seçimine gitti. Seçimi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dördüncü kez kazandı. Aliyev ülkesinin yükseliş dönemini de temsil ediyor.

Azerbaycan bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi heyecanını yaşadı. 30 yılın ardından ilk kez tüm ülke topraklarında seçim sandıkları kuruldu. İşgalden kurtarılan Karabağ bölgesinde Şuşa, Hankendi, Hocalı, Hocavend, Ağdere, Ağdam, Fuzuli, Cebrayıl, Laçın, Kelbecer, Gubadlı ve Zengilan'da kurulan sandıklarda 22 binden fazla seçmen oy kullandı. Seçimin kazananı ise dördüncü kez mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev oldu.

BÖLGESEL GÜÇ

Uluslararası basın ve düşünce kuruluşlarının raporlarında İlham Aliyev döneminde Azerbaycan'ın petrol kaynaklarını verimli kullanan küresel bir ülke haline geldiği, istikrarın güçlendiği, uluslararası diplomaside çok sayıda kuruluşun üyesi haline geldiği, ülkenin altyapısı ve üstyapısının güçlendiği, teknoloji ve enformasyonda bölgesindeki en ciddi güç haline geldiği ve küresel bir lobi gücü ağı kurduğu bilgilerine sıklıkla yer verilmekte.

Seçimin galibi İlham Aliyev, 21 yıla damga vurdu! - Resim : 1
İlham Aliyev Cumhurbaşkanlığı döneminde Avrupa Birliği'yle (AB) güçlü ilişkiler kuran bir lider profili çizdi.

BM'DE GÜÇLÜ ÜLKE

İlham Aliyev döneminde Azerbaycan ayrıca Birleşmiş Milletler'in en aktif ülkelerinden birisi haline de geldi. Aliyev döneminde Azerbaycan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, gözlemci statüsüyle Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konseyi üyesi olarak bölgesel barış için aktif rol oynadı. Aliyev ayrıca Avrupa Birliği'yle (AB) de güçlü ilişkiler kuran bir lider profili çizdi. Aliyev döneminde Azerbaycan 2004'te Avrupa Komşuluk Politikası'na katıldı. 2006 yılında ise Azerbaycan ile AB Komisyonu arasında Stratejik Enerji Mutabakat Zaptı imzalandı. Azerbaycan 2009 yılında da AB ile hem Türkiye'ye hem de Avrupa kıtasına doğalgazı ulaştıracak Güney Gaz Koridoru Ortak Deklarasyonu'nu imzaladı.

KARABAĞ ANA VATANIN

Aliyev dönemi ayrıca 30 yıllık bir işgalin de sonu anlamına geliyor. 2023 yılında gerçekleşen Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan askeri ve tüm dünyada kabul gördüğü üzere kesin bir diplomatik zafer kazandı. Savaş yalnızca 23 saat sürdü. Bu sürenin sonunda sözde Karabağ Cumhuriyeti, Karabağ'daki Rus Barış Koruma Gücü'nün arabuluculuğunda düşmanlıkların tamamen durdurulduğu açıkladı. Çatışmaların ardından Aliyev, Azerbaycan'ın Karabağ'ı fiilen kontrol altına aldığını ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlandığını açıkladı.

4 KEZ KAZANDI

63 yaşındaki İlham Aliyev politikaya 1994 yılında girdi. 1994-2003 yılları arasında dönemin Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in yeni petrol stratejisinin belirlenmesinde kritik rol üstlenen İlham Aliyev 1995 yılında Azerbaycan Milli Meclisi'nde ilk kez milletvekili seçildi. Aliyev iki dönem yürüttüğü milletvekilliğinin ardından 2003 yılında parlamento tarafından yapılan oylama ile Azerbaycan'ın Başbakanı seçildi. Aliyev 15 Ekim 2003 tarihinde ise seçimler sonucunda Azerbaycan'ın dördüncü Cumhurbaşkanı olarak seçildi. İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini daha önce 2008, 2013 ve 2018 yıllarında da kazanmayı başardı.

Seçimin galibi İlham Aliyev, 21 yıla damga vurdu! - Resim : 2
İlham Aliyev'in görev süresinde babası Haydar Aliyev'in döneminde sürdürülen “Bir millet, iki devlet” anlayışı daha da güçlendi.

KARDEŞ ÜLKELER YAKINLAŞTI

İlham Aliyev'in görev süresinde babası Haydar Aliyev'in döneminde sürdürülen “Bir millet, iki devlet” anlayışı daha da güçlendi. 2010 yılında o dönem Başbakan olarak Recep Tayyip Erdoğan ile İlham Aliyev arasında imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması ile iki ülke askeri alandan, bilim, teknoloji, sanayi ve girişimciliğe kadar tek yürek olmayı başardı.

4 DİL BİLİYOR

İlham Aliyev Azerbaycan'ın ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Mihriban Aliyeva ile evli. Leyla, Arzu ve Heydar Aliyev adlı üç çocuk babası olan Aliyev çok iyi derecede Rusça, İngilizce, Türkçe ve Fransızca bilmekte. Aliyev ayrıca aralarında Birinci Sınıf Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Polonya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Romanya Büyük Dürüst Hizmet Haçı, Ukrayna Bilge Prens Yaroslav Nişanı ve Özgürlük Nişanı'nında olduğu çok sayıda nişana sahip.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel