Turistik köyde ne olacak? Ağva'da 'Mahmuz' korkusu!

Turizm Çevre kirliliği Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Karadeniz İstanbul
Turistik köyde ne olacak? Ağva'da 'Mahmuz' korkusu!

Ağva'da 'mahmuz' adı verilen Balıkçı Barınağı/Kıyı Koruma projesine yönelik bölgedeki turizmciler tarafından yapılan itirazlar reddedildi. Haber Global Web Özel'e bilgi veren sivil toplum temsilcileri dava açmaya hazırlanıyor. Turizmciler bölgeyi üç yıl boyunca inşaat alanına çevirecek projenin turizmi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İstanbul'a yakın popüler tatil beldesi Ağva'da Balıkçı Barınağı/Kıyı Koruma Mahmuz Projesi'ne yönelik bölgedeki sivil toplum örgütleri ve turizmciler tarafından yapılan itirazlar reddedildi. Ağva'daki Göksu ve Sungurlu derelerinin girişine yapılması planlanan ve Mahmuz projesi ile derelerin Karadeniz’e dökülen ağız kısmında biriken ve 'sediment' adı verilen tortu hareketinin kesilmesi, taşkın ve erozyon ile toprak yapısının bozulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Projenin askıya çıkmasının ardından itiraz için tanınan süre geçen 28 Ocak tarihinde biterken; itiraz başvuruları da karara bağlandı. Bölge halkının yaptığı bütün itirazların reddine karar verilirken, projeye karşı dava açılması için de 28 Mart'a kadar süre tanındı. Ağva Yaşam Dayanışma Derneği Başkanı Meral Kantarcıoğlu, turizmciler ve sivil toplum örgütlerinin atmayı planladığı adımları Haber Global Web Özel'le paylaştı.

Turistik köyde ne olacak? Ağva'da 'Mahmuz' korkusu! - Resim : 1
İstanbul İli, Şile İlçesi, Ağva Balıkçı Barınağı Mahmuz/Kıyı Koruma Yapısı Koruma Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ve Ağva Göksu Deresi Mahmuz/Kıyı Koruma Yapısı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı onaylandı.

3 YIL DENİZ YOK

Kantarcıoğlu'nun paylaştığı bilgilere göre 28 Mart’ a kadar projenin iptali için yürütmeyi durdurma dava süreci başlatılmazsa, yaklaşık 3 yıl boyunca başta kumsal olmak üzere, tüm Ağva inşaat sahasına dönebilir. Bölgede üç yıl boyunca denize girmenin mümkün olmayacağı belirtilirken Ağva'ya özel koruma altındaki kum zambaklarının da yok olmasından endişe ediliyor. Ağva'nın koruma altındaki doğal SİT alanı olarak bilinen Bayraklı Tepe'nin de şantiye dönüşeceği belirtilirken, suyun akışı değiştirileceği için nehir ağızlarında kum, toprak gibi kalıntıların birikeceği, dere kenarındaki yerleşim bölgelerinin taşkınlara maruz kalacağı ifade ediliyor.

BİR DAHA TURİST GELMEZ

Hem gelen tatilcilerin hem de Ağvalıların kullandığı plajın göreceği zararları paylaşan sivil toplum örgütleri ciddi bir deniz kirliliğinden endişe ediyor. Projenin başlamasıyla birlikte bölgeye devasa hafriyat kamyonlarının doluşacağını belirten sivil toplum temsilcileri böyle bir durumda tatilcilerin Ağva'dan uzak duracağını söylüyor. Ağva'da yıllardır faaliyet gösteren turizmcilere göre inşaat boyunca Ağva'dan uzak kalan tatilcilerin bu kasabayı tekrar tatil rotalarına almaları mümkün olmayacak. Bölgedeki çok sayıda otel ve pansiyonun bu durumdan olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

Turistik köyde ne olacak? Ağva'da 'Mahmuz' korkusu! - Resim : 2
28 Ocak’tan itibaren en fazla 2 ay içinde imar planının durdurulması talebiyle dava açma hakkı bulunuyor. Bu sürenin 28 Mart’ta sona ereceği belirtiliyor.

UZMANLAR ANLATTI

Mahmuz projesine karşı Ağva'da hem sivil toplum örgütleri hem de turizmciler faaliyet yürütürken denizcilik ve kıyı koruma çalışmalarında uzman isimler de bu çalışmalarda yer alıyor. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile "Açık Deniz Acil Müdahale" botlarında uzun yıllar görev yapan Muhterem Yaman projeyle ilgili "Mahmuz kıyı koruma proje alanı, tamamen tuzlu deniz suyunun etkisinde kalarak derenin ekolojik dengesi bozulacaktır. Sungurlu ve Göksu dereleri arası Ağva plajını oluşturmakta olup halk tarafından yoğun şekilde kullanılmaktadır. Göksu kıyı koruma mahmuz yapısı deniz suyu sirkülasyonunu olumsuz etkileyeceği gibi plaj kullanılmaz hale gelecektir" görüşünü paylaşıyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel