Yarı-süper insan geliştiriliyor

Bilim Haberleri Yaşam Haberleri ABD ÖZEL HABERLER Sağlık Haberleri Dünya haberleri Yapay Zeka
Yarı-süper insan geliştiriliyor

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, bu yüzyılın sonunda insanoğlunun 130 yaşına kadar yaşamasının mümkün olabileceğini öne sürüyor. "Yarı-süper yüzyıllık insan" adı verilen projeye Jeff Bezos'un da aralarında olduğu süper zenginler yatırım yapıyor.

Tıp ve gen bilimi alanında art arda yaşanan baş döndürücü gelişmelere her gün bir yenisi ekleniyor. Ölümsüzlüğün peşine düşen bilim insanları henüz bu hedeften çok uzak olsalar da normal insan ömrünü 100 yılın epey üzerine taşıyacak buluşlara şimdiden imza atılıyor. Araştırmacılar, 105 yıldan uzun yaşamayı başaran 3 bin 800'den fazla İtalyan 'yarı-süper-yüzyıllık' insanın yanı sıra, bu yaşa ulaşan 9 bin 800'den fazla Fransız bireyin biyolojik yaşamlarını inceledi.

110 AŞILIRSA GERİSİ GELİR

Uluslararası bilim dergilerinde yer alan çalışmalar bazı şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre insanlar 110 yıllık sınırı aşabilmeleri durumunda, daha uzun yaşama şansları yaklaşık yüzde 50 oranında artıyor. Başka bir deyişle, insanların 110 yaşından sonra yaşamaya devam etme şansları çok daha fazla yükseliyor. Bilim insanları bir insanın 110. doğum gününden sonra her geçen yıl, bir yıl daha hayatta kalıp kalamayacakları konusunda eşit şansa sahip olduğunu söylüyor.

Yarı-süper insan geliştiriliyor - Resim : 1
Bilim insanları geliştirilecek yeni teknolojilerle insan ömrünü önce 110 yıla, bu sınır aşıldığında da 130 yıla kadar çıkarabilecek. 

22. YÜZYILDA 130 YIL ÖMÜR

Dünya nüfusu hızla artarken söz konusu gelişmeler 22. yüzyılın başlarında 130 yaşına kadar yaşayacak insanlar olacağını gösteriyor. Çalışma sonucu 130 yaşına kadar yaşama olasılığının 110 yaşına ulaşmaya bağlı olduğu vurgulanırken bu durumun "20 kez üst üste yazı tura atarak kazanma" olasılığına eşit olduğu belirtiliyor. Çalışmada "Bunun olasılığı bir milyonda birden azdır ve yakın gelecekte gerçekleşmesi çok düşük bir ihtimaldir. Ancak süper-yüz yaşını geçmiş kişilerin sayısının artması, içinde bulunduğumuz yüzyılda bildirilen maksimum ölüm yaşının 130'a çıkmasını da mümkün kılmaktadır" deniliyor.

ÖMRÜN BİR SINIRI VAR MI?

Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan araştırma , insan ömrünün bir sınırı olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Çalışmadaki verilerin, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un yatırım yapmaya başladığı yaşlanma karşıtı teknoloji geliştirme çabalarına etki edebileceği belirtiliyor. Nitekim araştırmada, "Aşırı yaşlılıkta insan ölüm oranının sağlam deneysel verileri, yaşlanmaya çare bulmayı amaçlayan araştırmaların temellerinden biri olarak önemlidir" deniliyor.

Yarı-süper insan geliştiriliyor - Resim : 2
Aralarında Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un da olduğu yatırımcılar bu tür araştırmalara büyük yatırımlar yapıyor. 

BEZOS FİNANSE EDİYOR

Bezos, ticari uzay seyahatini genişletme yönündeki çabalarının yanı sıra yaşlanma sürecini tersine çeviren teknolojilere de yoğun bir şekilde odaklanıyor. Yatırım şirketi yakın zamanda yaşlanmayı durdurmanın yollarını araştıran San Francisco Körfez bölgesi firması Unity'ye para yatırdı. Unity, vücuttaki yaşlı hücrelerden kurtulmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Bu hücreler yalnızca kansere neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda zamanla "makula dejenerasyonuna" ve "artrite" de neden oluyor; her ikisi de yaşlanmanın belirtileri olarak kabul ediliyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel