Amerikancı lidere tasfiye! Yunan solu paramparça

yunanistan Gündem haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri atina Dışişleri Bakanlığı
Amerikancı lidere tasfiye! Yunan solu paramparça

Yunanistan'da ana muhalefet SYRIZA'nın tartışmalı lideri Stefanos Kasselakis görevden alındı. ABD'deki şirketi, eşcinsel evliliği ve liberal politikalarıyla tepkilerin odağında olan Kasselakis, ülkesinde solu tasfiye etmeye çalışmakla suçlanıyordu. Kısa süre önce Kasselakis nedeniyle ikiye bölünen SYRIZA'nın bundan sonra yola nasıl devam edeceği tartışılıyor.

Yunanistan'da ana muhalefetteki sol parti SYRIZA'nın merkez komitesi, geçen Pazar günü parti lideri Stefanos Kasselakis'in görevden alınması önerisini oyladı. Başbakan Kriyakos Miçotakis karşısında seçimleri kaybeden eski Başbakan Aleksis Çipras'ın yerine SYRIZA'nın liderliğine getirilen Kasselakis, 163'e karşı 123 oyla genel başkanlık koltuğunu kaybetti. Ülkenin ekonomik krizden çıkış sürecinde Yunanistan'ı iki dönem yöneten "Radikal Sol Koalisyon" SYRIZA'da Kasselakis'e muhalefet eden bir grup da geçtiğimiz aylarda tasfiye edilmişti. "Yeni Sol" adı altında bir oluşuma giden muhalefet parlamento grubunu da ayırmıştı. Şimdi Yunanistan'da sol muhalefetin nasıl bir yol izleyeceği tartışılıyor.

KONGRE YAPILACAK

Tasfiye kararının ardından SYRIZA'nın önümüzdeki üç ay içinde olağanüstü bir kongre düzenleyeceği açıklandı. Kararın ardından ilk açıklaması "özgürleştim" olan Kasselakis yeniden liderlik yarışına girip girmeyeceği konusunda ise bilgi vermedi. Partinin tartışmalı milletvekili ve eski sağlık bakanı yardımcısı olan Pavlos Polakis, Kasselakis'e karşı yarışma niyetini ilk açıklayan isim oldu. Partinin başına geçmek için başka kimlerin yarışa katılacağı henüz belirsiz.

Amerikancı lidere tasfiye! Yunan solu paramparça - Resim : 1
Stefanos Kasselakis'in görevden alınmasının ardından SYRIZA'nın üç ay içinde kongre yapması bekleniyor. 

OY KAYBI DURMADI

Kamuoyu yoklamaları, 2015-2019 döneminde Yunanistan'ı yöneten partinin artık iktidar hedefinden çok uzak olduğunu gösteriyor. Kasselakis göreve geldiği günden bu yana, otokratik tutumu nedeniyle parti merkez komitesinin birçok üyesi tarafından eleştiriliyor. Kasselakis, ABD'de işletmeleri olan zengin bir aileden geliyor. ABD kredi kuruluşu Goldman Sachs'ta çalışan Kasselakis'in bütün siyasi deneyimini ise ABD'deki Demokrat Parti'de edindiği belirtiliyor. Bu özellikleriyle bir sol parti liderliği için son derece sıra dışı bir profil çizen Kasselakis ülkede "Miçotakis'i yenebilecek tek kişi benim" sloganı ile ortaya çıkmış; seçim yenilgisi yaşayan SYRIZA'da umut olmayı başarmıştı. Ancak parti son genel seçimlerde de büyük bir yenilgi yaşadı.

'SOLU LİBERALLEŞTİRDİ'

SYRIZA'dan tasfiye edildikten sonra "Şemsiye" grubunu oluşturan sol kanat Kasselakis'e yönelik 'liberal' ve 'sağcı' şeklindeki eleştirilerde bulunuyor. Partinin kongresinde Kasselakis'e rakip olan ancak 10 oy farkla genel başkanlığı kaybeden Efi Aşçıoğlu, Kasselakis'i liberal çizgisini gizlemekle suçluyor. Muhalefetteki sol kanat "SYRIZA itibarsızlaştırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Merkez sağda, cansız bir parti haline gelecektir" şeklinde tepki gösteriyor.

Amerikancı lidere tasfiye! Yunan solu paramparça - Resim : 2
Uzun yıllar yaşadığı ABD'den Yunanistan'a dönen Stefanos Kasselakis ülkede solu liberalleştirmekle eleştiriliyor. 

TARTIŞMALI DÜĞÜN

Yunanistan'da geçen yıl büyük tartışmalara neden olan "eşcinsel evlilik" yasasına destek veren SYRIZA lideri Kasselakis ağustos ayında Girit adasında düzenlenen 4 günlük düğünle eşcinsel bir evliliğe adım atmıştı. Aslında birkaç yıl önce ABD'de resmi olarak evlenen ikilinin ülkedeki eşcinsel evlilik yasasına destek vermek amacıyla Girit'te düğün yaptığı belirtilmişti.

SOL İTTİFAK TARTIŞMASI

Miçotakis karşısında ağır bir yenilgi alan Yunan solu geçen genel seçimden bu yana ortak bir cephe kurulması için tartışma yürütüyor. Yunanistan'da özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kendisini daha fazla hissettiren aşırı sağ yükseliş solda endişeyle karşılanıyor. Yunan meclisinde sol kanat milletvekilleri tarafından SYRIZA ile ülkenin diğer sosyalist partisi PASOK'un işbirliğine gitmesi gerektiği belirtiliyor.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel