Göçmenlerde tüberküloz artışı

Sağlık Enfeksiyon Sağlık Haberleri dünya sağlık örgütü Yaşam Haberleri göçmen krizi göçmen Türkiye
Göçmenlerde tüberküloz artışı

Sağlık Bakanlığı ve hekimler, tüberküloz hastalığına karşı durmaksızın çalışırken, İstanbul'da yaşayan düzensiz göçmenlerde tüberküloz vakalarının arttığı gündeme getirildi. Göçmenler arasındaki vaka artışı ise bu kişilerin tarama ve tedaviden kaçınmalarından kaynaklanıyor.

Halk arasında "verem" olarak bilinen "tüberküloz" hastalığı binlerce kişinin yaşamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve hekimlerin büyük gayretlerine rağmen özellikle düzensiz göçmenlerin neden olduğu hastalık yükü halihazırda halk sağlığı açısından risk oluştururken, yaşanan sorun raporlardan da yansıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan tarafından hazırlanan "Ülkemizde Tüberküloz Mücadelesi" başlıklı raporda hastalıkla mücadelenin önündeki en büyük engellerden birinin düzensiz göçmenler arasındaki vakaların giderek artması olduğu belirtilirken, "Göçmen hastalarda anlaşılabilir nedenlerle tanı gecikmesi yaşanabilmekte ve tedavi başarısızlığı yüksektir" deniliyor.

YÜZDE 40'A ULAŞIYOR

Tüberkülozun halen Dünya’da erişkinlerde enfeksiyondan ölümün en sık nedeni olduğuna yer verilen raporda, "Tüm insanların yüzde 25'i Tüberküloz basili (TB) ile enfektedir ve halen her yıl 10 milyon kişi tüberküloz hastalığına yakalanmakta ve 1.5 milyon civarında insan tüberküloza bağlı ölmektedir. Göçmen hastalarda anlaşılabilir nedenlerle tanı gecikmesi yaşanabilmektedir. Türkiye’de özellikle sağlık sigortası olmayan düzensiz göçmenlerde bu sorunlar yaşanmaktadır. Göçmen tüberküloz oranı İstanbul’da 25 civarındadır ve bu oran bazı ilçelerimizde yüzde 40’a yaklaşmıştır" uyarıları sıralanıyor.

Prof. Dr. Kılıçaslan tarafından hazırlanan raporda ayrıca şu saptamalar sıralanıyor: "Hastalığın giderek azalması ve giderek göçmenler, en yoksul kesimler, immün baskılanmış hastalığı olan bireyler gibi toplum gruplarına indirgenmesi ile gerek toplum, gerek hekimler ve Tıp eğitimi kurumları, gerekse merkezi ve yerel sağlık yönetimi açısından konuya ilgi hızla azalmaktadır"

Göçmenlerde tüberküloz artışı - Resim : 1
Tüberküloz olguları içinde tedavi başarı ve tedaviyi terk oranları Türkiye doğumlularda
%85,9 ve %3,2 iken bu oranlar yabancı ülke doğumlular içinde %74,3 ve %12,1 olduğu belirtilmekte. 

EN YÜKSEK RAKAM

Öte yandan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Tüberküloz Çalışma Grubundan Prof. Dr. Mediha Gönenç Ortaköylü ise tüm dünyadaki verem hastalarının sayısının 10.6 milyon olarak kayda geçtiğine dikkat çekerek, "Bu yıl 7.5 milyon kişiye yeni verem tanısı konuldu. Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1995’te küresel olarak hastalığı izlemeye başlamasından bu yana kaydedilen en yüksek rakam. DSÖ’ye göre Türkiye’de 2022 yılında 9 bin 723 hasta tespit edildi" açıklamasında bulundu.  

RİSK GRUBU İÇİN ÖLDÜRÜCÜ

Ortaköylü, risk grupları ve hastalığın belirtilerine ilişkin şu bilgileri verdi; “5 yaş altı çocuklar, yaşlılar, HIV enfeksiyonu olanlar, kanser hastalarının yanı sıra, kronik böbrek yetmezliği, kortizon gibi bağışıklığı baskılayan ilaç kullananlar, ideal vücut ağırlığının yüzde 90’ından daha az kiloda olanlar, sigara içenler, ilaç bağımlılığı olanlar ve alkol kullananlar risk altında. 2, 3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikâyetleri olanların verem açısından tetkik edilmesi gerekir."

Göçmenlerde tüberküloz artışı - Resim : 2
Tüberküloz akciğerlerde ciddi hasara yol açabiliyor. 

YATAK SAYISI AZALDI 

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Grubu üyeleri hekimler ise son dönemde, İstanbul’daki verem hasta yataklarının sayısındaki azalmaya dikkat çekerken, "Gerek deprem riski nedeniyle gerekse de başka nedenlerle İstanbul’da verem hasta yatakları ciddi sayıda azaldı. Günümüzde verem hastaları ayakta tedavi edilebilmektedir, fakat dirençli verem hastaları, tedavilerinde sorun yaşanan hastalar, yatarak tedavi gereken hastalar için yeterli hastane yatağına ihtiyaç vardır" uyarılarını sıraladı. 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel