İşsizlik oranı artacak mı? Yüzde 11'e çıkabilir
Türkiye'deki işsizlik oranı 0.7 puan artarak yüzde 9.2 seviyesine çıktı. Yıl sonundaki tablo merak edilirken, uzmanlara göre Ocak ayına kadar işsizlik oranının yüzde 11'e çıkması muhtemel. Piyasadaki sorun ise karşılıksız çekler. Karşılıksız çek tutarı yüzde 254 artışla 68 milyar TL'ye ulaştı.
Geçtiğimiz gün açıklanan işsizlik rakamlarının ardından gözler yıl sonunda oluşacak işsizlik ve ekonomi tablosuna çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 0.7 puan artarak yüzde 9.2 seviyesine çıktı. İşsiz sayısı 3 milyon 305 bin kişi olarak kayıtlara geçerken, 15 ve daha yukarı yaş grubundaki işsiz sayısı ise bir önceki aya kıyasla 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. Uzmanlar yıl sonu işsizlik oranları için endişe veren uyarılarda bulunurken, bir diğer olumsuz tabloda karşılıksız çek tutarlarındaki artışta yaşanıyor. Yılın ilk 6 ayında ticari kartların kullanım tutarı yüzde 97 artışla 1.6 trilyon TL, ibraz edilen çek tutarı yüzde 85 artışla 1.4 trilyon TL, karşılıksız çek tutarı ise yüzde 254 artışla 68 milyar TL'ye ulaştı.
HSBC'NİN TAHMİNİ 36 TL
Piyasa ve ekonomiden yansıyan son veriler dalgalı seyrin devam ettiğini gösterirken, HSBC, 2024 yılı sonunda ABD dolarının 36 TL ve Euro'nun 37.8 TL olacağını öngördü. Euro tahmini oldukça iyimser olarak değerlendirilirken, Dolar kurunun ise 36 TL'yi aşmayacağı görüşü ise ağırlıkta. Analistlere göre ekonomideki kafa karıştıran bir tablo da mevsimsel turizm gelirlerinden kaynaklı. Altın ve enerji kaynaklı ithalattaki azalmanın etkisiyle cari işlemler hesabı Haziran ayında 407 milyon dolar fazla verirken, 6 aydaki cari açık yüzde 55 düşüşle 16.5 milyar dolara, 12 aylık açık da yüzde 53.6 daralarak 24.8 milyar dolara gerilemiş durumda.
FED KESİN DÜŞÜRECEK
Öte yandan ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Temmuz’da aylık bazda yüzde 0.2 ile piyasa beklentilerine paralel artış gösterdi. Salı günü ABD'de açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Temmuz’da aylık bazda yüzde 0.1 ve yıllık bazda yüzde 2.2 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Bu veri akışına göre FED'in Eylül ayında faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.
SATIŞLAR NEDEN ARTTI?
Öte yandan Türkiye geneli konut satışları Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 artışla 127 bini aştı. Geçen yıla göre yüzde 21 azalan banka kredili satışların payı ise yüzde 9 ile son aylardaki düşük seviyesinde kaldı. Konutların nakit, senet ve araç takasla alındığına dikkat çeken analistler, piyasadaki hareketliliğin sebebini ise 'yeni konut üreticilerinin nakit döngüsünü sağlamak' olarak yorumladılar.
YÜZDE 11'E ÇIKAR
Ekonomist Özlem Derici Şengüİ ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yıl sonundaki işsizlik oranını yüzde 10-11 seviyesinde olacağını tahmine diyoruz. İkinci çeyrekte beklediğimiz para politikalarının etkisini hissedemedik. Firmaların maliyetleri arttığından, finansmana erişimde sıkıntılar baş gösteriyor. Yıl sonuna kadar faiz indirimi beklemiyorum. Ancak işten çıkarma ve şirket kapanmaları olacaktır. İhracatçıların dolar kurunun 38 bandı ve üzerine çekilmesi talebi ise ekonomi yönetim ve tablosu için doğru değil. Serbest piyasadan uzaklaştıkça ekonomik veriler olumsuza evriliyor."
"NAKİT SORUNUMUZ VAR"
Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan ise "Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişi bu yılın ilk 6 ayında 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 5 düşerek 4,7 milyar dolar oldu. TL sterilizasyonu piyasada nakit sorunu yaşatıyor" dedi.
Kaynak: Web Özel