Festival şehri Hakkari, huzur ve güvenlik hakim

Hakkari Gündem haberleri Ali Yerlikaya Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri ÖZEL HABERLER Turizm Yüksekova Gezi
Festival şehri Hakkari, huzur ve güvenlik hakim

Bir zamanlar PKK'lı teröristlerin kol gezdiği İkiyaka Dağları'nda artık güven ve huzur hakim. Türkiye'nin dört bir yanından İkiyaka'ya gelen vatandaşlar, 6. Cilo Festivalini coşku içinde kutlarken; İranlı misafirler ise "Türkiye’yi çok seviyoruz, Burası cennet gibi" mesajını verdi.

Terör örgütü PKK’nın yıllarca barınma alanı olarak kullandığı ancak son yıllarda yapılan operasyonlarla terörden temizlenen doğa harikası İkiyaka Dağları artık festivallerle anılıyor. Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Buzul Gölleri'nde düzenlenen 6. Cilo Festivali hafta sonu yurdun dört bir köşesinden gelen misafirleri ağırlarken; 3 bin 400 metre yükseklikteki doğa harikasında festivali yerinde takip ettik. Hakkari Valiliği tarafından Yüksekova ilçesindeki 3 bin 400 rakımlı Sat Buzul Gölleri'nde düzenlenen "6. Cilo Festivali (Cilo Fest) hafta sonu Hakkarililere unutulmaz anlar yaşattı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da katıldığı festivalde; Aydilge ve Buray gibi tanınmış sanatçılar da konser verdi. ‌

Festival şehri Hakkari, huzur ve güvenlik hakim - Resim : 1
Festivale binlerce kişi katılırken, iki gün süren aktiviteler büyük ilgi gördü.

FESTİVALE YOĞUN İLGİ

‌Cumhurbaşkanlığı kararıyla "Milli Park" ilan edilen İkiyaka Dağları'ndaki Sat Buzul Gölleri, sağlanan huzur ortamı sayesinde artık kültür, sanat ve sportif faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. 6.Cilo Festivali; bu yıl da Hakkari ve çevre illerden gelenlerin yanı sıra farklı ülkelerden gelen çok sayıda vatandaşı ağırladı. Misafirler doğa ile iç içe vakit geçirip eğlenirken, festivale İran’dan gelen bir grup ise sorularımızı, “Türkiye’yi çok seviyoruz, biz her sene bu festivale katılmaya çalışıyoruz. Burası cennet gibi” diye cevapladı. ‌

TERÖRLE ANILIYORDU

Hakkarililer için oldukça önemli olan bu festival aynı zamanda yurt içindeki operasyonların ne denli başarıyla yürütüldüğünün de açık bir kanıtı. Terör örgütünün bir zamanlar sözde “girilemez” dediği bölge Mehmetçik sayesinde huzura kavuşturulmuş durumda. Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri'nde, 6 yıl öncesine kadar girişi yasak olan ve adı terörle anılan İkiyaka Dağları’ndaki Sat Buzul Gölleri Bölgesi, gerçekleştiren operasyonlarla terörden arındırıldı. Sarp kayalıkların ve dik yamaçların arasında bir dönem teröristlerin kol gezdiği geçitler ise artık festivallere çıkıyor. Bölge, aynı zamanda terör örgütü elebaşı Öcalan’ın hayalini kurduğu ve “bir gün o bölgede kahve içeceğim” dediği yer olarak biliniyor. 

Festival şehri Hakkari, huzur ve güvenlik hakim - Resim : 2
Cilo Buzullarının olduğu alan eşsiz doğal güzellikleri ile görenleri büyülüyor. 

FESTİVALE DAİR NOTLAR

Festival, Türkiye’nin en yüksek zirvesinde düzenlenen festival olmasına karşın vatandaşlara şahane bir 2 gün yaşattı.

Bu tür festivaller ülkemizin en yüksek dağlarının bile artık ne kadar güvenli olduğunu göstermesi açısından oldukça önemli.

Bu bölge, aynı zamanda bir zamanlar terör örgütünün kol gezdiği sarp kayalıklarda Türk askerinin ne kadar zorlu koşullarda görev yaptığını anlatıyor.

Hakkari Valiliği, festival kapsamında milli göllere herhangi bir zarar gelmemesi açısından son derece titiz davransa da bu tür festivallerde doğayı kirletmemek adına en büyük görev  vatandaşlara düşüyor. Çevreye duyarlı vatandaşlar, çöplerini gelişigüzel etrafa saçan kişilere ise festival bittiğinde tepki gösterdi. 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel