Gizemli tapınağın ezoterik sırları

Arkeoloji Diyarbakır Kültür Sanat haberleri Yaşam Haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye Bilim Haberleri İstihbarat hristiyanlık İsrail
Gizemli tapınağın ezoterik sırları

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Diyarbakır'daki son Mithras Tapınağı, sırrını korumaya devam ediyor. Daha önce Rotschild ve Rockefeller ailelerinin 3. kuşak temsilcilerinin de ziyaret ettiği yapı, ezoterik örgütlerin simgesi de kabul ediliyor.

Türkiye'de yer alan en önemli kültürel miraslardan biri de Diyarbakır'daki Mithras Tapınağı. Ancak tapınağın Anadolu'daki birçok kültürel mirastan farklı özelliği bulunuyor. Eşsiz tarihi mekanın ezoterik örgütlerin simgesi kabul edilirken, sırları ise aydınlatılamıyor. Zerzevan Kalesi'nde 2017'de ortaya çıkartılan gizemli Mithras Tapınağı 4 yıldır dünyanın dört yanındaki arkeoloji meraklıları ve önemli ailelerinin ilgi odağına gelmiş durumda. Diyarbakır'da keşfedilen yapı, dünyada ortaya çıkartılmış son Mithras Tapınağı kabul edilirken, kimilerine göre de ezoterik örgütlerin doğduğu yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Öyle ki, 1800
yıllık Mithras Tapınağı'nı görmeye gelen arasında Rotschild ve Rockefeller ailelerinin 3. kuşak temsilcileri, BM yetkilileri ve büyükelçilerin de olduğu sürekli dillendiriliyor.

Gizemli tapınağın ezoterik sırları - Resim : 1
Anlaşma ve dostluk kavramlarının da tanrısı da olan Mithras, 'aracılık eden' anlamını da taşıyor.

SAVAŞIN SİMGESİ 

Gizemli Mithras Tapınağı, kazı çalışmaları sırasında 7 yıl önce tesadüfen bulunmuştu. 1800 yıl önce kapatılan ancak 2017'de ilk kez ortaya çıkartılan gizemli yapının, kökeninin Persler'e dayanması, dünyada ortaya çıkarılan son Mithras Tapınağı olması ve en doğuda bulunması  ise arkeoloji dünyasında "eşsiz" olarak nitelendiriliyor. Ancak eseri asıl önemli kılan ise Mithra inancı. Öyle ki, M.Ö. 5’inci yüzyılda İran’da doğan bu inançta, Pers kökenli Mithras (Mithra), evreni kontrol eden güneş tanrısı olarak biliniyor. Mithras, aynı zamanda adaletin, ışığın, inancın ve savaşın da simgesi. 

YER ALTINA ÇEKİLDİLER

M.Ö. 6. yüzyılda 'yenilmez tanrı' olarak görülen Mithras önderliğindeki din, M.S. 2. ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nda yaygınlaşırken, Mithras pagan bir Roma tanrısı haline geldi. Romalılar tarafından bütün evreni kontrol ettiğine inanılan ve aynı zamanda güneş tanrısı da kabul edilen Mithras için yüzyıllarca tören ve gizli ayinler yapıldı. Söz konusu dine sadece erkekler kabul ediliyor, genel olarak Romalı askerler, generaller, tüccarlar hatta bazı imparatorların da Mithras'a inandığı biliniyordu. Ancak M.S. 4. yüzyılda Hristiyanlığın yayılmasıyla Mithras inancı yasaklandı ve yer altına çekildi. Binlerce yıl boyunca ezoterik örgütlerin simgesi olan dinini en önemli yapısı ise Diyarbakır'da bulunuyor.

EŞSİZ MİMARİ 

2017'de bulunan yapıdaki eşsiz mimari ise dikkatlerden kaçmıyor. Tavanındaki dört simetrik bağlamayla, geçmişte boğa kurbanı yapıldığı anlaşılıyor. Yapının bünyesinde Mithras'a ait kuşaklar üç adet niş ve kuşaklar üzerinde fresk izleri halen görülebiliyor. Buradaki Mihtras'ın yedi aşaması ve gezegenlerin simgesi olduğunu biliniyor. Tapınağın aşağısında havuz yer alıyor. Mithras dinine giriş sırasında kanla vaftiz olunduğu varsayılıyor. Giriş bölümünde yazıt ve sembollerin yer aldığı Mithras Tapınağı, 7 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde konumlanmış durumda.

Gizemli tapınağın ezoterik sırları - Resim : 2
Oyulmuş sütunlar ve nişlerin bulunduğu tapınaktaki duvarlardan birinde, Mithras sembollerinden ışın tacının kazılı olduğu da görülüyor.

MİRAS LİSTESİNDE

Arkeologlar ise Zerzevan Kalesi’nde bulunan Mithras tapınağının, Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırında tespit edilen önemli bir Mithraeum olduğunu söylüyor. Yapının ortaya çıkarılması, Mithras yapılarının mimarisinin açıklanması açısından da çok önemli. Zerzevan Kalesi ve Mithraeum UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alıyor. Eşsiz eseri her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel