Dolar haftanın son gününe nasıl başladı?

Ekonomi haberleri TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FED
Dolar haftanın son gününe nasıl başladı?

Dolar Merkez Bankaları haftasını yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Haftaya 33,98 TL'den başlayan kur haftanın son gününe 34,09 TL'den başladı. Euro ise 38,06 TL'den başladı. TCMB politika faizini sabit bıraktı.

Dolar Merkez Bankaları haftasını yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Haftaya 33,98 TL'den başlayan kur haftanın son gününe 34,09 TL'den başladı. Euro ise 38,06 TL'den başladı.

Merkez Bankası, dün açıkladığı karar ile politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Beklentilerde sabit bırakacağı yönündeydi. TCMB son faiz değişikliğini Mart 2024'te yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkartarak yapmıştı. O vakitten itibaren sıkı para politikası uygulanıyor. 

Merkez Bankası'nın PPK metni genel hatlarıyla şahin duruşunu sürdürse de yumuşama emareleri gösterdi. Metinde sıkılaştırma ifadesi çıkarıldı, yerine "para politikası araçları etkili kullanılacaktır." ifadesi geldi. 

Ağustos ayı metninde yer alan "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." ifadesi "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır." şeklinde değiştirildi. Bu da faiz indirimlerine hazırlık olarak yorumlandı. Faiz artışı ihtimali ise sıfırlandı.

TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar "sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir" ifadesini de aynen korudu. Hizmet enflasyonunda dezenflasyonun ise son çeyrekte görüleceği ifade edildi.

TCMB'nin kararı sonrasında dolar ve euroda önemli bir değişiklik yaşanmazken, Borsa İstanbul bankacılık hisseleri öncülüğünde hızlı yükseliş yaşadı. Borsa İstanbul dünü yüzde 2,06 yükselişle, bankacılık endeksi ise yüzde 3 yükselişle kapattı.

Fed, Çarşamba günü politika faizini beklentilerin yükseğinde yüzde 0,50 indirim yaptı. Söz konusu kararın ardından dolar gerilese de daha sonra kayıplarını geri aldı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 101'e kadar çıktı. Ancak daha sonra paranın borsaya kaymasıyla yatay seyire geçti. 

Bugün içerde tüketici güveni açıklanacak.