İzmir Körfezi olmaya aday! Dikili'nin arıtma isyanı
İzmir Dikili kıyıları, yıllardır bir türlü hayata geçirilmeyen arıtma tesisi nedeniyle kirlenmeye devam ediyor. Kanalizasyon atıkları kıyıdan 800 metre açıkta Ege Denizine boca edilirken, Salihleraltı Mahallesi'ndeki derelere gelişigüzel bırakılan atıklar ise tatil beldesinin kabusu olmuş durumda. En büyük endişe ise Dikili kıyılarının "İzmir Körfezinin" kaderini yaşaması.
Ege'nin nadide yerleşim yerlerinden İzmir'e bağlı Dikili'de yaşanan arıtma sorunu yıllardır çözülemiyor. Yaklaşık 48 bin nüfuslu ilçenin yaz mevsimindeki nüfusu 300 bine yaklaşırken mevcut çökertmeli eski deşarj sistemi Ege Denizi'ni kirletiyor. Dikilinin kanalizasyonu kıyıdan 800 metre açığa deşarj edilmeye devam ederken, yaşanan soruna bir türlü çözüm bulunamaması ise vatandaşların tepkisine neden oluyor. Turizm kentinde rüzgara bağlı koku sorunu da olduğu gündeme getirilirken, Salihleraltı Mahallesi'ndeki derelere gelişigüzel bırakılan kanalizasyon atıkları da kirliliğin en büyük nedenlerinden.
YAZLIKÇILAR ACIMIYOR MU?
Dikili’de yazlık konutların yoğun olarak bulunduğu Salihleraltı mevkiindeki deniz kirliliği yaklaşık 10 yıldır sürerken, Kuzey Ege Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı’nda belirtilen arıtma sorununun çözümü için bugüne dek somut adım atılmaması eleştirilere neden oluyor. Dikili'de yaşayan duyarlı vatandaşlar ise Salihleraltı’nda 2017 yılında başlayan ve devam eden kirliliğin kaynağı olarak; Kıratlı köyünde süt ürünleri üreten mandıra ile binlerce yazlık konutun, atık su arıtma sistemlerini çalıştırmayarak denizi kirletmeleri olduğunu söylüyor.
5 YILDA ANCAK BİTER!
Bölge sakinleri vakit kaybetmeksizin ultraviyole dezenfeksiyonlu, koku giderimli, biyolojik atık su arıtma tesisinin yapılmasını talep ederken, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) tarafından yapılan açıklamada ise arıtma tesisine ilişkin imar planının İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandığı ancak alanın İzmir Dikili Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirildiği ifade edildi.
SESİMİZİ DUYAN YOK
Öte yandan Kuzey Ege’nin en uzun sahil bandına sahip Dikili’deki bir diğer sorun da Karaçalı Deresi’nde oluşan çevre kirliliği. Uzun süredir yaşanan çevre kirliliğine yönelik önlemlerin alınmaması tepkilere neden olurken, 'Haberglobal.com.tr'ye açıklama yapan; Dikili Temiz Çevre-Temiz Deniz Gönüllüleri’nden Özgür Duygu Durgun, “İlçenin deniz kıyısı Kuzey Ege'nin en uzun bandına sahip. Dikili, Ege denizindeki komşusu ancak bölgenin su ve kanalizasyon altyapısının yetersiz oluşu ve mandıralardaki arıtmaların çalıştırılmaması ciddi kirliliğine neden oluyor” dedi.
KÖHNEMİŞ SİSTEM
Dikili Halk Meclisi Sözcüsü Serap Acar ise "Haberglobal.com.tr"ye konuşurken, Salihleraltı'ndaki dereleri de kapsayacak arıtma ve kanalizasyon sistemlerinin ancak 5 yılda tamamlanabileceğini belirtiyor: "Arıtma sorunu bir türlü çözülmüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, arıtma tesisi için Kasım ayı bütçesine ek ödenek çıkartacaklarını duyurdu. Yıllarca uğraşıp, 12 bin imza topladıktan sonra bu noktaya geldik. Umarız sözler havada kalmaz. Salihleraltı bölgesinde çok ciddi altyapı sorunları sorunlar var. Kanalizasyon atıkları 35 yıl öncenin, çökertme denilen yöntemiyle denize boca ediliyor. Bu devirde halen arıtma sisteminin olmaması kabul edilebilir değil. "
SİTELER DENETLENSİN
Dikili Halk Meclisi Üyelerinden Nedim Akay'da kanalizasyon atıklarının Ege Denizine boca edilmesi nedeniyle, ekolojik yaşamın ağır darbe aldığını vurguladı. Akay ayrıca, "Toplama merkezinnde biriktirilen kanalizasyon atığı, katı ayrıştırma için elekten geçirilip denize boca ediliyor. Anlayacağınız, 40 yıl öncesinin ilkel yöntemi terk edilmiş değil. Hakim rüzgarların yönü değiştiğinde ilçede koku sorunu oluyor. Karaçalı deresi ve diğer dereler de ciddi kirlilik baskısı altında. Sitelerdeki artıma sistemlerinin etkin olarak çalışıp çalışmadığı denetlenmeli" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel