TCMB sabit bıraktı! Dolar 34 TL'nin altına düştü

Ekonomi haberleri FED Jerome Powell TCMB Fatih Karahan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
TCMB sabit bıraktı! Dolar 34 TL'nin altına düştü

Fed, dün yüzde 0,25'lik genel beklentinin aksine yüzde 0,50 baz puan faiz indirimi yaptı. Bugün ise TCMB politika faizini sabit bıraktı. TCMB kararı sonrasında dolar gerilemeye başlayarak 34 TL'nin altına indi.

Fed, dün yüzde 0,25'lik genel beklentinin aksine yüzde 0,50 baz puan faiz indirimi yaptı. Bugün ise TCMB politika faizini sabit bıraktı. TCMB kararı sonrasında dolar gerilemeye başlayarak 34 TL'nin altına indi. Dolar bugüne 34,07 TL'den başlamıştı. euro ise 38 TL'nin üstüne çıktı.

Fed politika faizinde  yüzde 0,25'lik genel beklentinin aksine yüzde 0,50 indirim yaptı. Fed'in politika faizi yüzde 4.75-5'e indi. Powell, indirim ile ilgili olarak "Son toplantıdan bu yana çok fazla veri geldi ve 50 baz puan indirimin doğru olduğuna karar verdik." sözlerini kullandı. 

Geçtiğimiz yılki sabırlarının meyvelerini verdiğini söyleyen Powell "Enflasyon artık hedefimize çok daha yakın ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandık." diye konuştu. Powell, gevşemenin ölçülü olacağını söyledi. 

Fed, böylece politika faizini 23 yılın zirvesinden indirmiş oldu. Fed, pandemi döneminin etkilerini azaltmak için Mart 2022'den sonra faiz artırımlarına giderek politika faizini 23 yılın zirvesine çıkarmıştı. 

Dolar, dolar ile borçlanmanın ucuzlaşması nedeniyle başta küresel para birimleri karşısında değer kaybetse de daha sonra kayıplarını geri aldı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi karar öncesindeki 100,877 seviyesinden 100,220'e gerilese de karar öncesindeki seviyeyi de aşarak 100,96'ya yükseldi. Borsalar yükselişe geçerken, USD/JPY ise 140'a gerilese de bu seviyelerden yeniden yükselişe geçerek 143'e yükseldi. 

Bugün ise TCMB politika faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimiz mart ayından beri politika faizini yüzde 50'de sabit bırakan TCMB'nin bu ayı da pas geçerek politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor. Ekonomi aktörleri, TCMB'nin Ekim - Kasım - Aralık aylarından birinde faiz indirimine başlaması bekleniyor. 

TCMB'nin politika faizini sabit bıraksa da son 1 ayda sıkı para politikasının etkisiyle gelen yavaşlama işaretlerinin ardından PPK metninde nasıl satırların yer alacağı merakla bekleniyor. 

Kararın ardından bankacılık verileri takip edilecek. 

[email protected]