Aksa Tufanı'nın 'sol' kanadı

Filistin Gazze Savaşçı Ürdün Dünya haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri ABD İsrail
Aksa Tufanı'nın 'sol' kanadı

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun hem planlanması hem de uygulanmasında Filistinli 'sol' örgütler de yer aldı. Pek çoğu 1960'lı yıllarda ortaya çıkan Filistinli sol örgütlerden bazılarının lider kadrosunda Hıristiyan Araplar da vardı.

Hamas'ın geçen 7 Ekim'de İsrail'e karşı başlattığı, 'Aksa Tufanı' adlı harekatta, Filistinli 'Marksist-Leninist' çizgideki grupların da yer aldığı açıklanırken, kamuoyunda bu grupların kimlerden oluştuğu merak konusu oldu. Pek çoğu 1960'lı yıllarda ortaya çıkan Filistinli sol gruplar zaman içinde farklı fraksiyonlara ayrıldı. Gazze'de Hamas ve İslami Cihad'ın, Batı Şeria'da ise Filistin'in efsaneleşen lideri Yaser Arafat'ın öncülük ettiği mücadele yıllarında Filistin'in sol grupları büyük ölçüde sessizliğe bürünmüştü.

'BÜYÜK GERİYE DÖNÜŞ'

İsrail'in Kudüs ve Gazze'de Filistinlilere yönelik artan baskısı özellikle 2018 yılından sonra Filistinli sol yapılanmaların toparlandığı bir dönemi başlattı. Bu dönemde, 'Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü' adı altında bütün Filistinli direniş grupları ortak hareket etme kararı aldı. 2018 yılının Temmuz ayında, ‘Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası’nın kurulduğu açıklandı. İşgale karşı ortak bir mücadele cephesi oluşturmayı ve eylemleri tek bir merkezden yönetmeyi hedefleyen 'Operasyon Odası'nda sol ve İslami çizgilerden 12 Filistinli direniş grubu olduğu açıklandı.

Aksa Tufanı'nın 'sol' kanadı - Resim : 1
FHKC adlı sol örgüt 1967 yılından bu yana İsrail'e karşı savaşıyor. 

EL FETİH 'ODA'YA KATILMADI

'Ortak Operasyon Odası', 2018 yılından bu yana İsrail'e karşı direnişte ortak eylemler planlıyor. Ancak Yaser Arafat'ın liderliğini yaptığı ve halihazırda Batı Şeria'yı yöneten El Fetih'in silahlı kanadı olan El Aksa Şehitleri Tugayı bu yapılanma içinde yer almıyor. El Fetih'in eski kadroları tarafından kurulan 4 grup ise bütün karar mekanizmalarında bulunuyor.

GELENEKSEL SOL GRUPLAR

Oda'da Hamas dışında; 'Halk Direniş Komiteleri adlı gruba bağlı 'El Nasır Selahaddin Tugayları', solcu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne bağlı 'Ebu Ali Mustafa Tugayları', solcu 'Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi'ne bağlı 'Ulusal Direniş Tugayları', 'Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık' adlı solcu gruba bağlı 'Şehid Cihad Cibril Tugayları' ortak yapının temelini oluşturuyor.

Aksa Tufanı'nın 'sol' kanadı - Resim : 2
İsrail'e karşı savaşan sol örgüt FHKC'nin kurucusu Geroge Habaş Kudüslü bir Ortodoks. 

DİRENİŞİN ESKİ SEMBOLLERİ

Ortak Operasyon Odası içinde yer alan solcu 'Filistin Halk Kurtuluş Cephesi' (FHKC) üzerinde özellikle durmak gerekiyor. Bu örgüt, Filistinli bütün Marksist-Leninist grupların içerisinden çıktığı yapı olarak biliniyor. 1967 yılında kurulan FHKC'nin liderliğini Kudüslü Ortodoks bir aileden gelen George Habaş yapıyordu. 1970'li yıllarda uçak kaçırma eylemleriyle adını dünyaya duyuran Filistinli direnişçi Leyla Halid de FHKC üyesiydi. Arafat'ın İsrail'le yaptığı barış anlaşmalarına karşı çıkan FHKC kurucusu, 2008 yılında Ürdün'ün başkenti Amman'da kalp krizi nedeniyle 80 yaşında hayatını kaybetti. Leyla Halid ise halen Amman'da yaşıyor.

ÜÇ FRAKSİYONA AYRILDILAR

FHKC'nin George Habaş’tan sonraki lideri Ebu Ali Mustafa, 2000’de İsrail’in FHKC’nin Ramallah’taki ofisine yönelik olarak helikopterle düzenlediği roket saldırısında öldü. FHKC; İsrail, ABD ve AB'nin "terör örgütü" listesinde yer alıyor. FHKC'den 1969 yılında ayrılarak Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi’ni (FDHKC) kuran Nayif Havatme de Ürdünlü bir Ortodoks'tu. FHKC-Genel Komutanlık adlı örgüt ise Suriye ile yakın ilişkiler kurmuştu. Örgütün faaliyetlerini Suriye ve Lübnan'dan yürüttüğü biliniyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel