Aflatoksin endişesi, kanser saçan gıdalar hep vardı

Gıda Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Sağlık Haberleri Bilim Haberleri İstanbul Türkiye Kanser çocuk ölümleri Enfeksiyon Çevre kirliliği Meme kanseri Dünya haberleri
Aflatoksin endişesi, kanser saçan gıdalar hep vardı

Avrupa'ya ihraç edilen 3 farklı parti kuru incirde normal değerin 11 katı kanserojen 'aflatoksin' tespit edilmesi endişelere neden olmuştu. Halk sağlığını tehdit eden ve kanser riski taşıyan bu madde, daha önce defalarca gıda numunelerinde tespit edildi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den Avrupa'ya ihraç edilen kuru incirde normal değerin 11 katı aflatoksin saptanması endişe yaratırken, benzer durumun son yıllarca birçok kez yaşandığı ortaya çıktı. 2019'da Avrupa Birliği'nin yetkili kurumları, Türkiye’den gönderilen kuru incirlerde çok sık olarak ve yüksek miktarlarda aflatoksin ve okratoksin kalıntısı tespit edildiğini duyurmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı ise 18 Haziran 2019'da, il müdürlüklerine gönderdiği yazıda ‘ihraç edilen kuru incirlerde’ kontrollerin artırılmasını talep etmişti. Bakanlığın yazısında maksimum aflatoksin seviyeleri ve yüksek oranda uyumsuzluk nedeniyle kuru incir ile türevlerinin kontrol sıklığının yüzde 10 oranından yüzde 20 'ye çıkarılmasına da vurgu yapılmıştı.

Aflatoksin endişesi, kanser saçan gıdalar hep vardı - Resim : 1
Gıdaların üzerinde gelişen küflerin oluşturduğu bir toksin olan Aflatoksine, en çok fındık, fıstık, kuru incir gibi ürünlerde rastlanıyor. Kanserojen bir madde  olan Aflatoksin, daha çok karaciğeri etkiliyor. 

YER FISTIĞINDAKİ RİSK

En büyük tartışmalardan biri 2018'de İstanbul’da gündeme gelirken, o dönem marketlerden temin edilen 10 farklı çeşit cips ve 4 farklı çeşit yer fıstıklı bar örneklerinin laboratuvar analizlerinde toksin madde aflatoksin tespit edilmişti. Araştırma kapsamında yer fıstıklı ürünlerin yüzde 50’sinde, aflatoksin limitlerin üzerinde çıkmıştı.

CİPSLER TEHLİKE SAÇIYOR

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Helal Gıda Ar-Ge laboratuvarında öğütülerek yapılan testler, Dr.Mustafa Yaman, Elif Okur, Gülser Reyyan Çetinkaya, Seher Erdoğan, Serra Orak, Zehra Sağlık ve Jale Çatak Öz tarafından gerçekleştirilmiş, karaciğer kanseri riskine dikkat çekilmişti. Cips ürünlerinin yüzde 30’unda bulunan değerlerin, Türk Gıda Kodeksi limit sınırlarının üzerinde tespit edildiği de anlaşılmıştı.

SÜTLERDE DE ÇIKTI 

Öte yandan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Veteriner Fakültesi, Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalından Gonca Şimşek ile Sema Ağaoğlu'nun 2017'de Sivas ve civarında açık olarak satışa sunulan sütlerde yaptıkları aflatoksin varlığı ve kalıntı düzeyi araştırmasından da endişe verici sonuçlar çıkmıştı. 60 çiğ inek sütünün analiz sonuçlarına göre, 55 çiğ süt örneğinde (yüzde 91.6) AFM1 tespit edilirken, AFM1 değerleri en düşük 1,56, en yüksek 133,78 ve ortalama 36.59 birim olarak belirlendi. Bilim insanları ise araştırma sonuçlarına yönelik, "Sivas ve yakın köylerden toplanan çiğ inek sütü örneklerinin önemli kısmının (yüzde 91.6) AFM1 ile kontamine olduğu saptanmıştır. Bu sonuç, tüketici açısından potansiyel risk oluşturmaktadır" uyarısında bulunmuştu.

Aflatoksin endişesi, kanser saçan gıdalar hep vardı - Resim : 2
Açık olarak satışa sunulan dondurmalar ile bazı süt ürünlerinde de AFM1 tespit edildi.

DONDURMANIN TADI KAÇTI 

Yine Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı ve Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümünden Ahmet Burak Biniş ile Tuğba Demir tarafından yapılan çalışmada ise 30 adet farklı markalardan oluşan meyveli, sade ve çikolatalı dondurma, ile 30 farklı satış noktasında açık olarak satışa sunulan, meyveli, sade ve çikolatalı dondurmanın analizlerinden de değişen konsantrasyonlarda AFM1 tespit edildi. Örnekler içesinden 10 örnek (yüzde 17) Türk Gıda Kodeksi’nin izin verdiği yasal sınırı aştığı tespit edildi. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel