ABD Başkanı istedi, işte CIA'in Ukrayna raporu!

NATO Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna Pentagon Türkiye Montrö Boğazlar Sözleşmesi Çanakkale Boğazı Karadeniz Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri ABD
ABD Başkanı istedi, işte CIA'in Ukrayna raporu!

Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmesi için CIA'in ABD Başkanı Joe Biden'a bir rapor hazırladığı iddia edildi. Rapora göre NATO, Ukrayna topraklarına asker gönderip "savaşı kitleme" seçeneğini değerlendirebilir. ABD Savunma Bakanlığı ise bu öneriye şiddetle karşı çıkıyor. Raporda Türkiye detayı da var.

ABD dış istihbarat servisi CIA'ya yakınlığıyla bilinen ve kamuoyunda "Gölge CIA" olarak adlandırılan RAND şirketinin yeni analizinde CIA'in Başkan Joe Biden'ın direktifiyle Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmesi için olası yol haritaları çıkardığı bilgisine yer verildi. CIA kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Pentagon ve CIA Ukrayna konusunda zıt fikirlere sahipler. En olası senaryo ise bir ateşkes imzalanmasına aracı olmak ve hemen sonrasında NATO ordularını “yabancı ülkeye destek” statüsünde Ukrayna'ya gönderip savaşı kitlemek. Raporda ayrıca son derece çarpıcı bir Türkiye detayı da yer almakta.

ABD Başkanı istedi, işte CIA'in Ukrayna raporu! - Resim : 1
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski (sağda) uzun bir süredir ülkesinin NATO'ya kabul edilmesi gerektiğini dile getiriyor. ABD Başkanı Joe Biden (solda) ise bu talebe sıcak bakmıyor.

CIA-PENTAGON ÇATIŞMASI

CIA kaynaklarından elde edilen bilgilerle derlenen rapora göre 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde ABD'nin federal başkenti Washington D.C.'de düzenlenecek olan NATO zirvesi öncesinde Başkan Joe Biden CIA'den Ukrayna için özel bir rapor istedi. RAND'ın istihbarat kaynaklarına dayandırdığı analiz yazısındaki bilgilere göre istihbaratçılar bir “köprü planı” hazırlıyorlar. Elde edilen bilgilere göre Savunma Bakanlığı (Pentagon) planlamacıları ise Ukrayna'yı ittifakın askeri kanadına dahil etmenin çok riskli ve pahalıya patlayacak bir girişim olduğunu ancak başarılabilirse büyük bir stratejik başarı elde edileceğinin altını çiziyorlar.

ÇÖZÜM AB DEĞİL NATO

Analizde Pentagon'un “savaş halindeki bir ülke NATO ittifakına alınmamalı” uyarısına karşın CIA, Kiev'in başka hiçbir yöntemle Batı'ya yakın tutulamayacağını ifade ediyor. CIA'ye göre NATO'nun karşılıklı savunma gücünü ortaya koyan 5. maddesi “Rusya'yı ittifaka karşı saldırıdan alıkoyan tek gerçek” durumunda. CIA planlamacıları ayrıca Ukrayna'ya silah ve finansal yardım yapılmasının uzun vadede işe yaramayacağını da dile getirmekteler. Ukrayna'nın nükleer silahlarının olmaması ise bu iddianın gerekçesi durumunda. CIA yetkilileri ayrıca Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne alınması ve Birliğin 42. maddesi gereği karşılıklı yardım verilmesinin de Rusya'yı durdurmayacağına inanıyorlar.

ABD Başkanı istedi, işte CIA'in Ukrayna raporu! - Resim : 2
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, savaş halindeki Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmesine yönelik tüm önerilere şiddetle karşı çıkıyor.

UKRAYNA'YA ORDU GİDECEK Mİ?

CIA'in sunacağı bir başka seçenek ise Ukrayna'nın Rusya ile ateşkes imzaladığı bir süreçte Kiev'i ittifaka üye yapmadan, 'yabancı ülkeye destek' statüsünde NATO tarafından toprak bütünlüğü garantisi verilip uluslararası NATO birliklerini Ukrayna topraklarına yığmak. Pentagon'un "Fait accompli" (oldubittiye getirme) olarak adlandırıp şiddetle karşı çıktığı bu önerinin Biden hükümeti tarafından etraflıca değerlendirildiği de ifade edilmekte. II. Dünya Savaşı'nın ardından bu yöntemin Batı Almanya'da uygulandığı ve ülkenin Sovyetler Birliği saldırısına uğramadan NATO'ya alındığına da dikkat çekilmekte. CIA'in bu maddeyi başa çıkaracağı ifade edilmekte. Analiz yazısında Pentagon'un NATO'yu savaşa sokmaya karşı olan tutumunun hükümette ağır bastığı bilgisine de yer verilmekte.

TÜRKİYE İDDİASI

CIA tarafından hazırlanmakta olduğu ileri sürülen raporda dikkat çeken bir başka nokta ise Türkiye'ye ilişkin. Söz konusu raporda NATO deniz güçlerinin Karadeniz'e aktarılabilmesi için “Türkiye'nin ikna edilmesi amacıyla pazarlık yapılması” önerisinin yer alacağı iddia edilmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel