Kudüs gerçeği! İngiltere kurdu ABD uyguluyor

Filistin İsrail İngiltere İngiliz ajan Almanya Amerika Birleşik Devletleri ABD Mısır suriye Üçüncü Dünya Savaşı Doğu Kudüs Türkiye Türk Silahlı Kuvvetleri Suudi Arabistan Ürdün Irak İran Milli Savunma Bakanlığı Atatürk
Kudüs gerçeği! İngiltere kurdu ABD uyguluyor

Kudüs ve çevresinde bir asırdır dinmeyen gözyaşının tarihsel sürecini anlatan Türk ve Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Tarihçi Dr. Mehmet Tütüncü, Osmanlı askerinin Kudüs'ten çekilme emrini Alman Mareşali Falkenhayn'ın verdiği belirterek, "Yaşananların fitilini ise İngilizler ateşledi" dedi.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, 1.Dünya Savaşı'ndan bu yana kan ve gözyaşının eksik olmadığı topraklarda yaşananların perde arkasını Türk ve Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Tarihçi Dr. Mehmet Tütüncü ile konuştuk.  401 yıl Türk hakimiyetinde kalan Kudüs'ün İngilizler'e bırakılmasında Alman Mareşali Falkenhayn'ın  sorumlu olduğunu dile getiren Dr.Tütüncü, "Müttefikimiz Almanya, Hristiyan mabedlerinin zarar göreceği gerekçesiyle çatışmaya karşı çıktı ve Osmanlı askerleri 9 Aralık 1917'de Kudüs'ten çekilmek zorunda kaldı. Çekilmenin baş sorumlusu Falkenhayn'dı" dedi.

Kudüs gerçeği! İngiltere kurdu ABD uyguluyor - Resim : 1
Falkenhayn ve Cemal Paşa' ikilisinin Kudüs'teki çekilme öncesi çekilen fotoğrafında, Alman ve Türk askeri heyeti de vardı. 

401 YIL SÜREN TÜRK HAKİMİYETİ

*Kudüs neden 3 din için de kutsal?

"M.Ö 2600 yılında ilk yerleşimin olduğu kentin, kutsal şehre dönüşmesi Hz.Davud dönemine uzanıyor. Kudüs, kayıp 12 İsrail kavminin birleşmesiyle M.Ö 1000'de kurulan ilk Yahudi Devleti'ne başkentlik yaparken, Yahudiler, ilk mabedleri olan Süleyman Tapınağı'nı bu kentte  kurdu. Hristiyanlar için Kudüs Hz.İsa'nın çarmıha gerildiği, hacı oldukları kent anlamını taşıyor. Kudüs, Müslümanlar için de kutsal. Şehir ilk kıble ve Hz.Muhammed'in miraca yükseldiği yer olarak kabul ediliyor."

*Kudüs ne zaman Osmanlı hakimiyeti geçti?

"Kudüs, uzunca süre Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetinde kalırken, Yahudiler'in kente girmesi yasaklandı. Hz.Ömer döneminde Kudüs, Müslümanlar'ın eline geçti. 1099'da Haçlılar, Kudüs'ü Müslümanlar'dan alarak 'Kudüs Krallığı'nı kurdular. 80-90 yıllık Haçlı hakimiyetinden sonra 1187'de Selahaddin Eyyübi kenti geri aldı. Eyyübiler'den sonra Memlükler'in eline geçen şehir, 1517'de Yavuz Sultan Selim tarafından Türk hakimiyetine girdi."

Kudüs gerçeği! İngiltere kurdu ABD uyguluyor - Resim : 2
Kudüs, 3 semavi din açısından da kutsal kent sayılırken,  Müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan Mescid-i Aksa da bu kentte bulunuyor.

*Kudüs'ü nasıl kaybettik?

"1. Dünya Savaşı'nda İngiliz'e karşı Gazze Savaşları'nı kaybedince geri çekilmeye başladık. Dönemin Kudüs Kaymakamı İzzet Bey,  kutsal mekanların zarar görmemesi için Osmanlı askerlerini geri çektiğini açıklayan bir mektup yayınladı. Asıl gerekçe müttefikimiz Almanya'nın, Hristiyan mabedlerinin zarar göreceği gerekçesiyle çatışmaya karşı çıkmasıydı. İngiliz General General Edmund Allenby 11 Aralık 1917'de kente girdi. İngilizler, 1948 yılına kadar Kudüs ve çevresinde manda yönetimi kurup, başına da Yahudi kökenli bir vali atadılar."

*Müslümanlar'ın tavrı ne olmuştu?

"Arabistan'daki Şerif Hüseyin, İngilizler'in desteği ile Mekke'de isyan başlattığında, asıl planı Filistin topraklarının Osmanlı'dan alınmasıydı. Arap yarımadasında isyan çıkmamış olsa Kudüs düşmezdi. İngilizler, Osmanlı ordusunu Arabistan'da kilitleyerek Kudüs'ü işgal ettiler. Şerif Hüseyin bu planda piyondu. İngiltere ve Fransa arasında imzalanan Sykes-Pichot antlaşması sonucunda Filistin, İngiliz hakimiyetine girdi."

Kudüs gerçeği! İngiltere kurdu ABD uyguluyor - Resim : 3
İngiliz General Edmund Allenby, 11 Aralık 1917'de Kudüs'e girdiğinde yerel halk sevinç gösterilerinde bulunmuştu. 

HÜSEYNİ HİTLER'E YANAŞTI

*Yahudi yerleşimleri nasıl ortaya çıktı?

"Lloyd George'un başbakanlığındaki kabinede Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour'un girişimiyle açıklanan Balfour Deklarasyonu, Kudüs'ün yeniden Yahudi yerleşimine açılmasına olanak sağladı. Balfour, Rothschild Ailesi'ne yazdığı mektuplarda 'Biz Yahudiler'in Filistin'de yurt kurmalarına müsaade edeceğiz' ifadelerini kullandı. Filistinli Müslümanlar 1917-1948 arasında birkaç kez ayaklandı ancak İngilizler bastırdı. 2.Dünya Savaşı'nda Kudüs Müftüsü Emin El Hüseyni Hitler'e yanaşsa da Almanlar'ın mağlup olması planları altüst etti."

Kudüs gerçeği! İngiltere kurdu ABD uyguluyor - Resim : 4
  Sykes-Picot Anlaşması, Osmanlı Devleti'nin Orta Doğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngörüyordu.

*1948 sonrası süreç plan nasıl işledi?

"İngiliz oyunu 1948'de sahnelendi. İngilizler, bir gecede Filistin topraklarından çekilme kararı aldı. Bu çekilme planı ABD'nin bilgisi dahilindeydi. Yıllarca silahlanmasına göz yumulan Yahudi milisleri ordu kurup, bir gecede İsrail Devleti'ni ilan ettiler. 2.Dünya Savaşı aslında İsrail Devleti'nin kurulmasına yol açtı. Planın mimarı İngilizler, uygulayıcısı Amerikalılar oldu."

 

Kudüs gerçeği! İngiltere kurdu ABD uyguluyor - Resim : 5
Mısır, Suriye, Irak ittifakı 1973'de İsrail'e karşı ağır bir yenilgi aldı 

YOM KİPPUR FELAKETİ 

*Arap dünyası neden etkisiz kaldı?

"Kudüs 1967'ye kadar Ürdün'e bağlıydı. 1967'deki 6 gün savaşlarında Suriye, Ürdün ve Mısır ittifakı İsrail'e mağlup olunca, İsrail Kudüs ve Batı Şeria'yı işgal etti. Asıl felaket 1973'deki Yom Kippur savaşında yaşandı. Mısır, Suriye, Irak ittifakı İsrail'e saldırdı ancak savaşın sonunda İsrail galip gelerek Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni işgal etti. Araplar 1917'den bugüne kadar her isyan ve savaşta İsrail'e yenildi. Mısır'ın İsrail'i tanımasından sonra Sina Yarımadası yeniden Mısır'a bırakıldı."

*Türkiye tarihsel açıdan hak iddia edebilir mi?

"Türkiye, 1948'de İsrail'i tanıyan ilk ülkelerden. 2.Abdülhamid'in şahsi tapuları dışında, Filistin üzerinde hak iddia edebileceğimiz hukuki bir durum yok. 2.Abdülhamid'in kişisel arazileri olduğunu biliyoruz ancak varislerin İsrail'den bu toprakları almaları veya tazminat kazanımı bana kalırsa imkansız."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Kudüs filistin İsrail ABD Yavuz Sultan Selim Osmanlı İngiltere ABD Hitler Almanya Yom Kippur 2.Abdülhamid mert inan Armageddon