CIA Ukrayna'da pişman oldu, suikast timleri endişe yaratıyor

ABD Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri Moskova Kiev Pentagon Rusya Üçüncü Dünya Savaşı Wagner Vladimir Putin Volodimir Zelenski Joe Biden Emmanuel Macron BM AB
CIA Ukrayna'da pişman oldu, suikast timleri endişe yaratıyor

Uluslararası istihbarat raporlarına göre Ukrayna, Rusya ile olan savaşında "suikastları" yeni strateji olarak belirledi. CIA tarafından eğitilen ajanların faaliyetlerine, bizzat CIA yöneticilerinden bile tepki gelirken, raporlarda Rusya'nın da aynı yöntemle karşılık vermesinden çekiniliyor.

Başta uluslararası istihbarat haber sitesi Intelnews olmak üzere çok sayıda istihbarat ve askeri yayın organında çarpıcı bir bilgi paylaşıldı. “Ukrayna'nın istihbarat örgütleri suikastları savaş silahı olarak kullanıyorlar” başlıklı analiz yazısında Ukrayna Gizli Servisi'nin (SBU) faaliyetlerine yer verildi. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı 'CIA'in eğittiği SBU ajanları ülke içinde ardı ardına suikastlar gerçekleştirmeye başladı. Ancak SBU elemanlarının faaliyetlerinin kontrolden çıkması, eğitimi veren CIA ajanlarını da endişelendirdi. Raporlara göre Rusya'nın aynı yolu takip etmesinden ve suikast savaşları yaratmasından çekinilirken, CIA istasyon şeflerinin SBU yönetimine tepki gösterdiği de iddia edildi. 

2014 YILINDA KARARLAŞTIRILDI

Uluslararası istihbarat haber siteleri Ukrayna'nın Rusya ile savaşında başlattığı suikast stratejisini masaya yatırdılar. Devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı'nda SBU'nun ülke içindeki ayrılıkçıları ve önde gelen Rus kökenli isimleri “giderek daha büyük bir hızda suikastlarla ortadan kaldırmaya başladığı” bilgisine yer verilen analiz yazısında bölgeden elde edilen raporlara göre bu taktiğin Ukrayna ordusu tarafından bir “savaş stratejisi” olarak belirlendiği iddiasına yer verildi.

Elde edilen istihbarat bilgilerine göre Ukraynalı istihbarat elemanlarının suikast eğitimlerini ise CIA vermekte. Ancak raporlara göre CIA bugüne kadar Ukrayna'da gerçekleşen devlet destekli hiçbir suikast faaliyetine “operasyonel seviyede” katılmış değil. 

CIA Ukrayna'da pişman oldu, suikast timleri endişe yaratıyor - Resim : 1
CIA'in Ukrayna'nın ana istihbarat örgütü olan GUR bünyesinde açtığı yeni birimin suikastların arkasında olduğu iddia ediliyor.

CIA YENİ BİRİMLER AÇTI

CIA'in Ukrayna'ya gelmesinin ardından yapılan ilk faaliyet 'SBU Beşinci Direktörlük' biriminin açılması olduğu raporlara yansırken, bu birime bütünüyle Ukrayna'ya bağlı isimler getirildiği aktarıldı.  CIA'in stratejisi doğrultusunda Ukrayna ayrıca ülkenin ana istihbarat birimi olan GUR bünyesinde yeni bir birim açtı ve bu birim için GUR'dan bağımsız özel bir bina inşa edildi. Raporlarda ilgili birimin 2015 yılında Savunma Bakanlığı'nın istihbarat kanadı haline getirildiği de vurgulandı.

CIA SUİKAST EĞİTİMİ VERMEDİ

CIA ayrıca Ukrayna'da eski usül teknikler ve eğitimler ile çalışan GUR'u da değiştirdi ve GUR özel harekat birliklerine 'aktif önlemler' adlı eğitim modelini öğretmeye başladı. Bu model politik savaş, propaganda, sabotaj ve hatta suikast operasyonlarını da kapsayan özel bir ajan eğitim programı niteliğinde. Ancak bilgilere göre CIA eğitimin büyük kısmını güvenli iletişim ve ticaretin güvenliği gibi sivil konulara yoğunlaştırdı. 

CIA Ukrayna'da pişman oldu, suikast timleri endişe yaratıyor - Resim : 2
Beşinci Direktörlük ve GUR'un gerçekleştirdiği suikastların CIA'de endişe yarattığı da raporlara yansıyan bilgiler arasında.

ONLARCA SUİKAST GERÇEKLEŞTİRDİLER

CIA de savaş cephesinde GUR ve Beşinci Direktörlük ile birlikte istihbarat edinme faaliyetlerine başladı. Ancak cephe gerisinde CIA'in “gölge savaş” olarak adlandırdığı bir savaş da tetiklendi ve Ukrayna ülke içindeki Rus yanlıları ve ayrılıkçıları suikastle ortadan kaldırmaya başladı. GUR ve Beşinci Direktörlük ajanlarının bu şekilde “onlarca suikasta imza attıkları” da ifade edilmekte. Raporlara göre tüm suikastlar ayrıca “Ukrayna hükümeti tarafından onaylandı.”

OPERASYONLARI CIA'DEN GİZLEDİLER

Ukraynalı ajanlar CIA'in bu operasyonlardan haberdar olmaması için ayrıca CIA tarafından sağlanan hiçbir silah ya da ekipmanı da kullanmadılar ve “resmi statülerin dışında gizli para akışı sağlayan bir finans sistemi” oluşturdular. Ancak bu yöntemlerin CIA tarafından anlaşılmasının ardından CIA içinde “büyük bir huzursuzluk” oluştuğu belirtildi. 

CIA yetkilileri Ukrayna güvenlik birimlerini “insanları hedef alıp öldürmeleri için değil istihbarat toplamak için eğittik” ifadeleriyle eleştirirken sürecin devam etmesi halinde Rusya'nın da aynı yönteme başvuracağını gündeme taşıdılar. Raporlardaki bilgilere göre Rusya'nın da aynı yöntemle karşılık verme olasılığı tedirginlik ve tepki yaratıyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel