Asrın felaketinde geçen hafta neler oldu?
Türkiye, geçen haftaya son yüzyılın en büyük felaketi sayılan 7.7 büyüklüğündeki Pazarcık depremi ile uyandı. Binlerce vatandaşımız, bu acı olayda hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları için tüm Türkiye tek yürek oldu, deprem bölgelerine kilometrelerce uzunluğunda yardım yağdı.
Depremin ardından bölgedeki enerji boşaldı mı?
AFAD'ın verilerine göre merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Uzmanlar, 10 ili vuran deprem bölgesinde artçı sarsıntıların da devam edeceğini söylüyor. Peki, bölgede depremin ardından enerji boşaldı mı, son durum ne?
Peş peşe depremler neyin habercisi? 'Aynı bölgede üst üste...'
Kahramanmaraş'ta sabah saatlerinde meydana gelen 7.7'lik depremin ardından meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem birçok binanın yıkılmasına neden oldu. Uzmanlar, aynı bölgede 24 saatten kısa bir sürede iki kez deprem olmasını 'enteresan' olarak değerlendirdi. Peki, bu ne anlama geliyor?
Görüntüler dikkat çekti... Marmara Depremi'nden sonra zorunlu kılınan nervürlü demirler neden hayati?
Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük deprem, ocaklara yangın düşürürken afette binlerce binanın yıkıldığı da resmi açıklamalarda ifade edildi. Yıkılan bazı binalarda kullanılan malzemelerin yetersizliği dikkat çekerken akıllara 99 Depremi'nden sonra zorunlu kılınan nervürlü demirler geldi...
İstanbul'daki hemşehri dernekleri teyakkuzda! Neye ihtiyaçları var?
Depremden etkilenen bölgelerin İstanbul'da bulunan hemşehri dernekleri, depremlerin ardından teyakkuza geçti. Var güçleri ile seferber olan dernekler, yardım TIR'larını şehirlere ulaştırmaya başladı. Peki, derneklerin çalışmaları ne durumda, ihtiyaçları neler? Yetkililer ile konuştuk.
Türkiye'de en son ne zaman milli yas ilan edildi? Yakın tarihte 7 günlük bir milli yas yok...
Türkiye, Kahramanmaraş depremlerinde kaybettiklerinin yasını 7 gün tutacak. Geçmişte devlet insanlarının vefatının yanı sıra doğal afetler, kazalar ve terör saldırılarının ardından milli yas tutuldu. Ancak yakın tarihte 7 günlük bir milli yasa rastlanmıyor.
2 levha ve 3 fay hattı kesişiyor | 10 Ocak 1901’de Kahramanmaraş’ta...
Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki deprem Türkiye'yi yasa boğdu. Kahramanmaraş çok uzun yıllardır büyük depremler yaşıyor. Coğrafi konumu oldukça kritik... Peki bunun sebebi ne? 1901'den yana kaydedilirken ölçümler bize ne söylüyor?
Antakya'daki yıkımda 'alüvyon' etkisi: 'Deprem esnasında sıvılaşıyor...'
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve tüm Türkiye'yi yasa boğan son depremlerden yoğun bir biçimde etkilenen Antakya'da alüvyon zemininin yıkımdaki etkisi de gündemde... Peki, alüvyon zeminler depremde nasıl bir etki yaratıyor? Buralarda nasıl tedbirler almak gerek?
Enkazdan 30 saat sonra çıktı... Tıbbi olarak 'mucize kurtuluşlar' nasıl yaşanıyor?
Depremin vurduğu bölgelerden enkaz altından kurtarılan vatandaşların sevindirici haberleri geliyor. Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor fakat bir yandan soğuk hava hem kurtarma personelini hem de enkaz altındaki depremzedeleri zorluyor. Peki enkaz altında hangi şartlar dayanıklılığı arttırıyor?
5 soru 5 cevap: Depremler nasıl oldu? 'Yıllardır birbirini iten kıtalar...'
Tüm Türkiye'yi yasa boğan depremlerin neden ve nasıl gerçekleştikleri gündemde önemli bir yer tutmakta. Bilim insanları iki depremi analiz ederek gelecekte yaşanabilecek afetlere de şimdiden tedbir ışığı tutmakta. Peki depremler nasıl gerçekleşti? Bu depremler, yenilerini tetikler mi?
Hepimizin aklında o soru: Depremzedeler için ben ne yapabilirim?
Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş depremlerinin arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin etkilemediği şehirlerdeki pek çok vatandaş ise yardım edebilmek için ne yapabileceğini düşünüyor.
Bozdağ: Kastı olanlar varsa hepsi bunun hesabını verecek! Çöken binalarda hukuki süreç nasıl işleyebiliyor?
Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden vatandaşların sayısı gün geçtikçe artıyor. Hukukçular, binalardan mutlaka moloz örneği alınması gerektiğini söylüyor. Peki, çöken binalarda, enkazlar kaldırıldıktan sonra hukuki süreç nasıl işleyebiliyor?
Bir afet bölgesinde hijyenin önemi nedir? 'Taşınabilir tuvaletler...'
Türkiye enkaz altında kalanlar için dua ediyor. Arama kurtarma ekipleri ellerinden gelen imkanlarla mücadele halinde. Uzmanlar deprem bölgelerinde bulaşıcı hastalıklar için de uyarılarda bulunuyor.
Profesyonel bir arama-kurtarma ekibi nasıl çalışıyor? Köpekler, dinleme cihazları, kameralar...
7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu 10 ilde enkaz altında arama-kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Peki, profesyonel ve tam donanımlı bir arama-kurtarma ekibi enkazın üstüne çıktığında hangi yöntemleri izliyor?
Depremin vurduğu illerde afet öncesi binaların durumu nasıldı?
Türkiye enkaz altında olan vatandaşlarına ulaşmak için tüm kaynaklarını seferber etti. Fay hattı üzerinde veya yakınında bulunan pek çok konut yıkıldı. Peki bölgedeki illerde depremden önce yapıların durumu hakkında neler biliniyor?
İlk önce serum mu, su mu? Vücudun üstündeki ağır blok kalkar kalkmaz...
Kurtarma çalışmalarından umudumuzu artıran haberler gelmeye devam ediyor. Saatlerce enkaz altında kalan pek çok afetzedeye ise su verilmeden önce serum bağlandığına şahit oluyoruz. Bu da akıllara neden su değil de serum sorusunu getiriyor. Serum hastalara erken müdahalede büyük önem taşıyor.
İlaç seferberliği başladı! Hangi ilaçlara ihtiyaç var, gezici eczaneler nerede olacak?
Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken afet bölgesindeki ilaç ihtiyacı için de harekete geçildi. Gönüllü eczacılar bölgeye gidiyor, milyonlarca lira değerinde ilaç gönderiliyor, gezici eczaneler kuruluyor. Peki hangi ilaçlara ihtiyaç var?
Enkaz altındakiyle sürekli konuşmak neden önemli? | Bilinç, moral ve hastalık...
Merkezi Kahramanmaraş olan depremler sonrası arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çıkarma çalışmalarında ekipler enkaz altındakilerle olabildiğince konuşmaya, onlarla sohbet etmeye çalışıyor. Peki bu durumun faydası ne? Hangi durumlara afetzedeye sorular soruluyor?
Deprem bölgesinde toprağın şekli nasıl değişti? '5 metrelik fay...'
Kahramanmaraş merkezli depremler çok büyük bir yıkıma yol açarken, depremlerin yeryüzü şekillerinde değişikliklere yol açtığı da gözlendi. Hatay'da yarıklar oluşurken Kahramanmaraş'ta bir dağda da kütle hareketi meydana geldi.
Asrın felaketinin psikolojisi: Akut stres ve ikincil travma...
6 Şubat depremlerinin arama-kurtarma çalışmalarından sevindirici haberler bekliyoruz. Afetzedeler ve afet bölgelerine yardıma gidenler depremin travmasını olay yerinde yaşıyor. Uzaktakiler de bu durumu ekranlarının başından dolaylı olarak hissediyor.
REHBER | Oturduğunuz bina riskli mi? Bunu nasıl öğrenebilirsiniz?
Türkiye asrın felaketini yaşıyor. Kahramanmaraş depremlerinin ardından yurdun dört bir yanından bölgeye yardım için akın edildi. Afet alanı dışındaki deprem bölgelerinde yaşayan diğer vatandaşlar hem enkaz altındakiler için dua ediyor hem de kendi konutlarının durumunu merak ediyor.
Kaynak: Web Özel