Depremin ardından bölgedeki enerji boşaldı mı?

Son depremler
Depremin ardından bölgedeki enerji boşaldı mı?

AFAD'ın verilerine göre merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Uzmanlar, 10 ili vuran deprem bölgesinde artçı sarsıntıların da devam edeceğini söylüyor. Peki, bölgede depremin ardından enerji boşaldı mı, son durum ne?

Türkiye, 6 Şubat'a saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremle uyandı. Yerin 7 kilometre altında gerçekleşen deprem aynı zamanda Malatya, Gaziantep, Diyarbakır ve Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışmalarının ise sürdüğü kaydedildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarmı verdi. Saat 13.24'te ise yine Kahramanmaraş'ta bu kez de 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Peki, bölgede depremler ve artçı sarsıntılar ne kadar sürecek? Depremin ardından söz konusu fay hatlarında enerji boşaldı mı?

Depremin ardından bölgedeki enerji boşaldı mı? - Resim : 1

'ANADOLU LEVHASI ÇOK KIRILGAN'

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oruç, Haber Global ekranlarında yaptığı açıklamada, Anadolu levhamızın çok kırılgan olduğunu söylüyor. Oruç, “Bu levha, çok fazla sığ deprem üretiyor. Büyüklüğü 7.7 ve derinliği de sığ. Zemin koşulları zayıf” diyor.

Kentsel dönüşüm açısından da binaların sorunlu olduğunu anlatan Oruç, depremde can kayıplarının da bu yüzden yüksek olduğunu söylüyor. Oruç, artçı depremlerin süreceğini belirterek, binalara girilmemesi uyarısında bulunuyor.

Depremin ardından bölgedeki enerji boşaldı mı? - Resim : 2
 Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya’da ölü ve yaralı sayısı artıyor.(Fotoğraf:İHA)

'DEPREM SÜRPRİZ DEĞİLDİ'

Kritik en büyük 2 fay hattının tam ortasında yaşanan bu depremde, 4 kırık çatağının da kırıldığı biliniyor. Oruç, depremlerin sıralaması takip edildiğinde bu depremlerin bir sürpriz olmadığını kaydediyor.

Oruç, “1999 Gölcük Depremi'nden sonra 12 Kasım Düzce Depremi tesadüf olabilir mi? Bunlar gerilme transferi ile ortaya çıkmış ve var olan birikimleri harekete geçirerek yeni depremlere neden olan faylanma mekanizmalarıdır” diyor ve ekliyor:

“Başka faylara da gerilim transferi yapılabilir.”

'UZUN ZAMANDIR O FAY HATTI SESSİZDEYDİ'

Kahramanmaraş'ın altından geçen fay hattının uzun zamandır sessiz kalan sismik bir boşlukta olduğunu ve bu deprem ile sessizliğin bozulduğunu belirten Oruç, “Beklediğimiz bir depremdi, uyarılarda da bulunmuştuk. Sığ bir deprem olduğu için bu kadar geniş alanda hissedildi. 4-5 şiddetinde birkaç seneyi bulabilecek artçı depremler yaşanabilir” diyerek, sözlerini noktalıyor.

Doğu Anadolu Fayı: Depremin yaşandığı bölge, birinci derecede riskli bölgede, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almakta. Bununla birlikte Kahramanmaraş da “Maraş Üçlü Bitişme” adı verilen noktada yer alıyor. Söz konusu noktada Anadolu Levhası, Afrika Levhası ve Arap Levhası kesişmekte.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremlerin yerini tahmin etseler de zamanını tahmin edemeyeceklerini belirtiyor. 24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen Elazığ Depremi'nin ardından bölgede deprem olabileceği beklentisini dile getiren Tüysüz, “Buralarda kırılmamış fay hatları olduğunu biliyoruz. Depremin olduğu Pazarcık ilçesi, 1513 yılında 7 üzerinde deprem üretmiş ve o zamandan beri enerji biriktirmiş ve deprem oluşturmamış” diyor.

'ARTÇI SARSINTILAR 1 YIL SÜREBİLİR'

Doç. Dr. Doğan Kalafat, artçı sarsıntıların ay sonuna kadar yoğun biçimde devam edebileceğini söylüyor. Kalafat, “Artçı sarsıntılar, hem sıklıkları hem de büyüklükleri azalarak bir yıl sürebilir” diyor.

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, bu depremin büyük ve önemli olduğunu ve bölgedeki enerjinin boşaldığını belirtiyor. Kaptan, “Depremin olması demek, enerjinin açığa çıkması ile mümkün. Bu depremlerde, 180 kilometrelik alan kırıldı” diyerek açıklamalarını sürdürüyor.

Depremin ardından bölgedeki enerji boşaldı mı? - Resim : 4
Ekiplerin yıkılan binalardaki çalışmaları aralıksız sürüyor (Fotoğraf:İHA)

'BUGÜNE DİKKAT'

Artçı depremler ile ilgili konuşan Kaptan, “Bugün içinde çok sık artçı sarsıntılar olabilir. 3 gün içinde orta sıklıkta son 1 haftada ise azalarak devam edecek” diyor. Kaptan, "Depremin büyüklüğü ne kadar yüksek ise yıkıcı sarsıntılar da o kadar şiddetli olabilir, dikkat etmek lazım” diyerek, sözlerini noktalıyor.

'ARTÇI SARSINTILAR SÜREBİLİR'

Geçmişte büyük deprem üretmiş fayların gelecekte de büyük deprem ürettiklerini söylemek mümkün. Uzmanlar hala riskin devam ettiğini ve artçı sarsıntıların da süreceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından barajlar konusuna dikkat çekerek, “Bu depremden sonra Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli. Yerel yöneticiler uyanık olmalı. Geçmiş olsun” paylaşımında bulundu.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

son depremler