Türkiye'de en son ne zaman milli yas ilan edildi? Yakın tarihte 7 günlük bir milli yas yok...

Türkiye'de en son ne zaman milli yas ilan edildi? Yakın tarihte 7 günlük bir milli yas yok...
TBMM'deki bayraklardan biri hariç hepsi ulusal yas sebebiyle yarıya indirildi. Fotoğraf: AA

Türkiye, Kahramanmaraş depremlerinde kaybettiklerinin yasını 7 gün tutacak. Geçmişte devlet insanlarının vefatının yanı sıra doğal afetler, kazalar ve terör saldırılarının ardından milli yas tutuldu. Ancak yakın tarihte 7 günlük bir milli yasa rastlanmıyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi derinden sarstı. Depremlerde 6 bin 957 kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6-12 Şubat günlerinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı.

Ülkemizde milli yas, büyük doğal afetler, trajik kazalar ve terör saldırılarının yanı sıra bir devlet insanının da hayatını kaybetmesi durumunda ilan ediliyor. Öte yandan, her yıl Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü 10 Kasım'da milli yas tutulmakta. Milli yas ilan edildiğinde, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirmekte. Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bayrak bir istisna. Durum ne olursa olsun Meclis'teki bayrak asla yarıya indirilmiyor, Anıtkabir'deki bayrak ise sadece 10 Kasım'da yarıya indiriliyor.

CUMHURBAŞKANLARININ ARDINDAN...

Atatürk'ün cenaze töreni 21 Kasım 1938'de gerçekleştirildi. 21 Kasım günü tüm ülkede, resmi daireler ve okullar kapandı, özel müesseselerin de kapanması için valilikler ricada bulundu, eğlence yerlerinin kapalı olmasına dikkat edildi ve devlet memurlarının 10 Aralık 1938'e kadar davet edildikleri akşam yemeklerine katılmayacakları ve akşam yemeği vermeyecekleri duyuruldu.

Türkiye'de en son ne zaman milli yas ilan edildi? Yakın tarihte 7 günlük bir milli yas yok... - Resim : 1
 Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde bayrak yarıya indirilerek dayanışma mesajı paylaşıldı. Fotoğraf: AA

İSMET İNÖNÜ

Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ise 25 Aralık 1973'te hayatını kaybetti. İnönü'nün vefatının ardından Bakanlar Kurulu toplanarak, cenaze töreninin bitimine kadar ülkede milli yas ilan etti.

TURGUT ÖZAL

17 Nisan 1993'te yaşamını yitiren 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının ardından da 3 günlük yas ilan edildi. Özal, 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Orta Asya gezisinden sonra yaşamını yitirmişti. 

10 Nisan 2010'da Polonya Cumhurbaşkanı ve diğer ülke görevlilerini taşıyan uçak kaza geçirdi. Kazadan kurtulan olmadı. Olayın ardından Türkiye de milli yas ilan eden ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye'de en son ne zaman milli yas ilan edildi? Yakın tarihte 7 günlük bir milli yas yok... - Resim : 2
 Milli yas ilanının ardından Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinde vatandaşlar elçilik önüne karanfil bıraktı. Fotoğraf: AA

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 13 Ocak 2012'de vefatının ardından da dört günlük ulusal yas ilan edildi.

2011'DE JAPONYA, 2014'TE SOMA İÇİN

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybedenler için Türkiye'de de milli yas ilan edildi.

2014 yılında ise 3 kere milli yas ilan edildi. İlki, 301 maden işçisinin Soma faciasında hayatını kaybetmesinin ardından gerçekleşti. 13 Mayıs'ta yaşanan kazanın ardından üç gün milli yas ilan edildi.

8 Temmuz'da İsrail tarafından Gazze'ye düzenlenen ve bin 800'ü aşkın Filistinlinin hayatını kaybettiği Koruyucu Hat Operasyonu'nun ardından da Türkiye üç günlük milli yas ilan etti.

Türkiye'de en son ne zaman milli yas ilan edildi? Yakın tarihte 7 günlük bir milli yas yok... - Resim : 3
Brüksel'deki NATO karargahında Türk bayrağı yarıya indirildi. Fotoğraf: AA

2014'ün Aralık ayında ise Taliban Pakistan'ın Peşaver kentine saldırı düzenledi. Saldırıda çoğu öğrenci, 145 kişi yaşamını yitirdi. Olayın ardından Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud, 24 Ocak 2015'te yaşamını yitirdi. Bu nedenle Türkiye 25 Ocak'ta bir günlük milli yas ilan etti. Abdülaziz el Suud'un ardından aynı yıl bu sefer Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 17 Haziran'da yaşamını yitirdi. Demirel'in vefatının ardından üç günlük milli yas ilan edildi.

Ekim ayında ise Türkiye, Ankara Garı'nda yaşanan saldırı ile sarsıldı. 10 Ekim'de Ankara Garı'nda düzenlenen bombalı intihar saldırısında 109 kişi yaşamını yitirdi. Saldırının ardından iki gün ulusal yas ilan edildiği açıklandı.

28 Haziran 2016'da İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısı yine ülke çapında şok etkisi yarattı. Olayda hayatını kaybedenler için 29 Haziran 2016'da bir günlük milli yas ilan edildi. Türkiye, Aralık 2016'da ise bir başka saldırıyla sarsıldı. 10 Aralık 2016'da 22.30 sıralarında İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Vodafone Park yakınında ve Maçka Demokrasi Parkı içinde gerçekleştirilen iki ayrı bombalı intihar saldırısında 39 emniyet personeli ve 7 sivil yaşamını yitirdi. Saldırının ardından 11 Aralık'ta bir gün milli yas ilan edildi.

Türkiye'de en son ne zaman milli yas ilan edildi? Yakın tarihte 7 günlük bir milli yas yok... - Resim : 5
Dolmabahçe saldırısında şehit düşen emniyet personeli için bir anıt dikildi. Fotoğraf: AA

24 Kasım 2017'de Mısır'daki Sina Cami'ne düzenlenen saldırıdan ötürü bir gün, 2018'de ise Gazze'de sınır protestolarında hayatını kaybedenler için 15-17 Mayıs günlerinde üç gün milli yas ilan edildi.

Kaynaklar: AA, Haberglobal.com.tr, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi

Kaynak: Web Özel

kahramanmaraş milli yas deprem Hatay Gaziantep Adana Adıyaman