Hepimizin aklında o soru: Depremzedeler için ben ne yapabilirim?

Kahramanmaraş Depremi
Hepimizin aklında o soru: Depremzedeler için ben ne yapabilirim?
Aydın'dan deprem bölgelerine gönderilen yardımlar. Fotoğraf: AA

Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş depremlerinin arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin etkilemediği şehirlerdeki pek çok vatandaş ise yardım edebilmek için ne yapabileceğini düşünüyor.

Türkiye 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle kıyameti yaşıyor. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin ardından 10 ilde 3 ay boyunca OHAL ilan edildi. Adıyaman, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Diyarbakır, Malatya ve Elazığ'da büyük can kayıplarına neden olan felaket, ülke çapında şok etkisi yarattı. Peki, sade vatandaş olarak deprem bölgelerine nasıl destek olabiliriz?

Durumunuza göre, nakdi ve ayni yardım ya da kan bağışı yapabilirsiniz. Ayni yardımlarda, resmi kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarından yapılan öncelikli ihtiyaç listelerine uymak gerekiyor. Bahse konu listeler, deprem bölgelerinin hava durumuna ve ihtiyaçlarına göre belirleniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, depremzedelere ayni yardım ulaştırmak isteyen vatandaşların, bağışlarını ikamet ettikleri ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) ile kaymakamlıklara teslim etmesi çağrısı yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, yardımlarda son kullanma tarihi geçmiş veya geçmeye yakın ve kullanılmış malzeme bağışı yapılmamasına dikkat çekildi. Açıklamada, öncelikli kabul edilecek bağışlar ise eldiven, mont, bot, bere, çocuklar için mont ve kışlık giysi, tüplü katalitik soba, tüp, yatak, battaniye, powerbank, gıda kolisi (konserve), çocuk bezi, çocuk maması, hijyenik ped ve temizlik hijyen malzemesi olarak duyuruldu.

Kızılay'ın açıkladığı ihtiyaç listesinde ise, çeşitli gıda ve hijyen malzemeleri ile çadır, battaniye, ısıtıcı, atkı, bere, eldiven, termos, el feneri, termal giysi, uyku tulumu, kampet, sünger yatak ve yastık yer alıyor.

Hepimizin aklında o soru: Depremzedeler için ben ne yapabilirim? - Resim : 1
Ankara'da yardım toplama faaliyetleri devam ediyor. Fotoğraf: AA

Pek çok sivil toplum kuruluşu ve şirket de yardım kampanyası düzenliyor. Sizin ya da bir yakınınızın şirketinde düzenlenen yardım kampanyasına öncelikli ihtiyaçlar listesinde yer alan ürünleri bağışlayabilirsiniz.

Öte yandan, ikamet ettiğiniz yerin belediyelerini arayarak da ayni yardımların nerelerde toplandığını öğrenebilir ve yardımlarınızı toplama noktalarına götürebilirsiniz. Ayni yardımların toplandığı yerlerde de yardımları sınıflandırmak ve paketlemek için gönüllüye ihtiyaç duyulabiliyor. Yine yerel yönetimlere ulaşarak, ihtiyaç duyulan yardımları ve noktaları öğrenme imkanınız mümkün.

SMS VE BANKA HESAP NUMARALARI

Öte yandan AFAD ve Kızılay'ın resmi internet sitelerinden nakdi yardım yapabilirsiniz. AFAD ve Kızılay'ın resmi web sitesinde yer alan banka hesaplarına para transferi gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada kötü niyetli kişiler konusunda dikkatli olmakta fayda var. AFAD ve Kızılay'a bağışlarınızı sadece www.afad.gov.tr ve www.kizilay.org.tr adreslerinden yapmanız gerekmekte. Ayrıca 2868'e “DEPREM” yazıp SMS göndererek, Kızılay'a mesaj başı 15 TL bağışta bulunabilirsiniz.

Yurt dışından Kızılay'a bağış yapabilmek için ise gerekli bilgiler şu şekilde:

Ziraat Bankası Frankfurt hesap bilgileri;

IBAN: DE26 5122 0700 1080 0000 01

KONTO NO: 1080000001

KAN BAĞIŞI DA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Depremzedelerin tedavisinde kan bağışı da büyük önem taşıyor. Size en yakın Kızılay kan aracına giderek, sağlık açısından şartlara uyduğunuz takdirde kan bağışında da bulunabilirsiniz. Ancak bu konuda Kızılay'dan deprem günü dikkat çekici bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kan uzun süre saklanamayan bir üründür. Bugün kan bağışına koşan tüm hayırseverlere teşekkür ediyor, kan bağışının önümüzdeki günlere yayılmasının stok ve test süreçleri açısından daha uygun olacağını hatırlatıyoruz.
Hepimizin aklında o soru: Depremzedeler için ben ne yapabilirim? - Resim : 2
Erzincan'da kan bağışına giden vatandaşlar. Fotoğraf: AA

KENDİM YARDIM TOPLAYABİLİR MİYİM?

Yardım Toplama Kanunu 6. maddesine göre, kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamaz. İçişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin bilgilendirmesinde, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek ya da destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin kanunun 6’ıncı maddesi gereğince yetkili makamlardan izin almak şartı ile yardım toplayabilecekleri ifade ediliyor.

AFET BÖLGESİNE GİDEBİLİR MİYİM?

Afet bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılabilmek için konuyla ilgili çeşitli eğitimlerden geçerek sertifika almak gerekiyor. Diğer yandan yetkililer, münferit şekilde afet bölgelerine arama-kurtarma çalışmalarına katılmak için giden vatandaşların çalışmaların aksamasına neden olabileceği uyarısını yapıyor.

İSTANBUL'DAKİ YARDIM TOPLAMA NOKTALARI

İstanbul'dan yardım göndermek isteyen vatandaşlar kendilerine en yakın noktalara yardımları teslim edebilir. O noktalar ise şu şekilde:

📌Arnavutköy: Arnavutköy Kapalı Spor Salonu

📌Avcılar: Firuzköy Atatürk Stadı

📌Bağcılar: Bağcılar Gençlik Merkezi

📌Bahçelievler: Kongre ve Nikah Sarayı

📌Bakırköy: Atatürk Spor ve Yaşam Köyü Spor Salonu

📌Bayrampaşa: Semih Erden Spor Kompleksi

📌Beşiktaş: Mustafa Kemal Merkezi

📌Beylikdüzü: Pazar İstanbul

📌Büyükçekmece: Belediye Hizmet Binası

📌Çekmeköy: Adnan Menderes Kültür Merkezi

📌Esenler: Tekstilkent E Girişi

📌Esenyurt: Kültür Merkezleri

📌Eyüpsultan: Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi, Göktürk Kültür Merkezi, Eyüpsultan Belediyesi Beyaz Masa, White Hill AVM

📌Fatih: Topkapı Afet Yardım Çadırı

📌Gaziosmanpaşa: Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu/Spor Kompleksi

📌Güngören: Güngören Spor Kompleksi / Köyiçi Spor Kompleksi Otoparkı

📌Kadıköy: Belediye Başkanlık Binası/Evlendirme Dairesi

📌Kağıthane: Kağıthane Nikah Salonu/Kültür Merkezleri

📌Kartal: Kartal Ekolojik Pazar

📌Maltepe: Yalçın Kızılay Spor Merkezi/Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi

📌Pendik: Belediye tesisleri

📌Sancaktepe: Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi, Kadir Topbaş Kültür Merkezi

📌Sarıyer: Ayazağa Rauf Denktaş Kültür Merkezi/Ferahevler Fen İşleri Müdürlüğü/Ana Hizmet Binası

📌Silivri: Yaşar Kemal Sergi Salonu

📌Sultanbeyli: Sultanbeyli Spor Salonu/Kent Meydanı

📌Sultangazi: Özdemir Bayraktar Kültür Merkezi

📌Şişli: Belediye Hizmet Binası

📌Tuzla: AFAD Tuzla Kriz Merkezi

📌Ümraniye: Belediye Kapalı Pazar Alanı

📌 Zeytinburnu: Belediye Atölye ve Garajlar Şefliği

Kaynak: T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, AFAD, Kızılay, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

kahramanmaraş deprem Hatay AFAD kızılay