Bu haberleri okudunuz mu? Eski bayramlar, kan stokları ve 23 Nisan

Gündem haberleri
Bu haberleri okudunuz mu? Eski bayramlar, kan stokları ve 23 Nisan

Türkiye seçimlere gün sayıyor, oy pusulaları netleşti. Ayrıca son yılların en buruk Ramazan Bayramı'nda depremde hayatını kaybedenler anıldı. Kan stokları azaldığı için de ülke genelinde bağış çağrıları yapılmakta. Öte yandan, arşivler 23 Nisan 1920'ye giden yolda neler yaşandığını gösteriyor.

'2018'de 3 milyon kişi vardı...' Yurt dışı seçmenin oyları seçimi nasıl etkiliyor?

Yurt dışı seçmenler için oy verme işlemi kısa süre sonra başlayacak. Bu sene Afganistan'da sandık açılmayacak ancak Ukrayna'daki vatandaşlar oy kullanabilecek. Peki diğer ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın oyları sandığa, daha doğrusu seçim bölgelerine nasıl yansıyor? Hesaplamalar nasıl yapılıyor?

Turgut Özal'ın son 24 saati, açılan bir mezar ve konuşulanlar...

Türkiye'de siyaseti pek çok açıdan yeniden tanımlamış olan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün bugün 30. yılı. Özal'ın son 24 saatinde neler yaşandı?

 Togg, Tesla... Türkiye'de pazar ısınıyor! Norveç elektrikli otomobilleri nasıl yaygınlaştırdı?

Elektrikli otomobiller üzerindeki vergi yükünü kaldıran Norveç'te bugün içten yanmalı motorlar, sıfır otomobil satışlarının çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Peki Norveç elektrikli otomobil devrimini nasıl başlattı? 1990 yılındaki kararlar ne kadar etkili oldu?

Konutlar için 1 Temmuz'da bitiyor, peki esnaf... | 'Ara sokağa gitmektense, kapar memlekete dönerim'

Konut kiralarına getirilen yüzde 25'lik tavan fiyat uygulaması Temmuz'da sona eriyor. Kiracılar, hayata geçirilecek yeni uygulamayı merakla bekliyor. Diğer yandan esnaf, kirasını tavan fiyat uygulaması olmadan ödüyor.

EYT'li ilk maaşıyla baklava mı alacak, yatırım mı yapacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar emekli olup tazminatlarını almaya hak kazandılar ve birçok EYT'linin ilk maaşı da yattı. Parasıyla yatırım araçlarına yönelen EYT'lilerin yanında, bu parayla tatile çıkmayı planlayan da "Adettendir" diyerek ilk maaşıyla arkadaşlarına tatlı ısmarlayan da var...

Mourinho hala 'özel' biri mi?

Portekizli teknik adam Jose Mourinho, bu sezon Serie A'da en fazla kırmızı kart gören isim. Bir süredir A kategorideki takımları çalıştırmıyor. Mourinho dönemi bitti mi? Kariyerinde nasıl bir aşamada? 

Kan stokunun alarm verdiği şu günlerde... | İğne korkusu için ne yapılabilir?

İğne korkusu yetişkinlikte de devam edebilen bir kaygı. Hekimler bu kaygının ardında çocukluktan kalma korkuların ve bazı insani içgüdülerin yattığını dile getiriyor. Kızılay'ın kan stokunun alarm verdiği şu günlerde de iğne korkusuyla mücadele edebilmek ayrı bir önem taşıyor.

Nostalji mi olmak üzere? Nerede o eski bayram alışverişleri...

Bayram arifesinde bayramlık elbise almak için tercih edilen Eminönü gibi merkezler, cazibelerini büyük ölçüde AVM'lere kaptırdı. Giyim dükkanı işleten esnaf, bayram arifelerinin normal günlerden farkının kalmadığını belirtiyor. Tatlıcılar ise satışların iyi kötü devam ettiğini söylüyor. 

9 ayda 2 başbakana saldırı | Japonya'da neler oluyor?

Japonya ticari kalkınmasıyla ve teknolojik gelişmeleriyle gündeme gelen bir ülke. Ancak son 9 ayda ülkede biri eski 2 başbakana saldırı düzenlendi. Toplumdaki sükunetiyle bilinen Japonya'da politikacılara saldırıların artmasının ardında neler yatıyor?

Marmara'da sarı tabakalar görülüyor... | Müsilaj kabusu geri mi geliyor?

Son günlerde Marmara kıyılarından yansıyan sarı renkli görüntüler, 2021’de yaşanan “Müsilaj felaketi geri mi geliyor?” sorusunu gündeme getirdi. Marmara Denizi’nin farklı noktalarında görülen tabaka ‘kremsi müsilaj’ olarak tanımlanıyor. Kirliliğin sürmesi halinde müsilaj kaçınılmaz olabilir.

İstanbul'un sarnıçları... Dilek havuzları, geçmişin izleri, nemli duvarlar ve ters Medusa

Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği İstanbul'un sarnıçları, yüzyıllar boyunca kentin su ihtiyacını karşıladı. Savaşlar, depremler ve kıtlıklar gören sarnıçların zamanla misyonu da değişti. Bazı sarnıçlarda bugün dilek havuzları bile mevcut. Peki, bu sarnıçlar günümüze hangi hikayeleri getirdi?

İlgi büyük ama... Kırklareli bu yükü kaldırabilir mi?

İstanbul'un depremden korunmak için bir çözümü de kent nüfusunu azaltmak. Trakya'ya ilgi büyük. Emlak fiyatları yükseldi. Kırklareli'nde emlakçıların telefonları susmuyor. Peki 370 bin kişilik bu kentin doğal kaynakları böylesine bir göçü kaldırabilir mi?

Şipşakçılık bitti mi? 'En büyük rakibim cep telefonları'

Bir zamanlar İstanbul'da sıkça gördüğümüz şipşakçılar, artık bir elin parmağını geçmiyor. Özellikle tarihi yarımadada turistlerin fotoğraflarını çeken şipşakçıların en büyük rakipleri ise cep telefonları. Gülhane'de iş yapan şipşakçılar, eski günlerini özlemle anıyor. Peki, şipşakçılık bitti mi? 

'Nasıl olsa bu parayı ödeyecek biri çıkar' | Bir ev nasıl fahiş fiyata satılır?

Bazı vatandaşlar evini ya da otomobilini 'nasıl olsa alan çıkar' diyerek değerinden daha yüksek bir fiyat ile satışa çıkarıyor. Ancak bu durum diğer dairelerin ya da araçların fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. Mal sahibi 'Ben yaptım oldu' diyebiliyor mu? Bunun cezai yaptırımı var mı? 

Ağaçlar ölünce bile nasıl hayat veriyor? Yeraltını saran bir ağ gibi...

Ağaçlar sadece canlı oldukları dönemde değil öldüklerinde de ekolojik yaşama hayat veriyor. Diğer canlıların hayatı için gövdeleri ve kökleri oldukça önemli bir işleve sahip. Normal bir ağacın yaşam süresi 20 ila 200 yıl arasında değişirken 4 bin yıla kadar yaşayan ağaç türleri mevcut. 

 Önce kahve, sonra kola, sonra enerji içeceği... Z kuşağı değil kafein kuşağı

20'li yaşlardaki pek çok genç kalp rahatsızlıkları şikayetiyle doktorların kapısını çalmaya başladı. Uzmanlara göre hiçbir kuşak Z kuşağı kadar bu yaşta kafeine maruz kalmadı.

 Künefe, ne zaman bu kadar yaygınlaştı? 'Her malzeme farklı şehirden geliyor'

Anavatanı Ortadoğu olarak bilinen künefe, ülkemizde de popüler. Öyle ki restoranlar en iyi ustayı bulmak için bir rekabet içinde. Depremin ardından Hatay ve Gaziantep'te hammadde tedarik etmekte zorlandıklarını anlatan künefeciler, bayramın sakin geçtiğini söylüyor. Peki, künefe nasıl yaygınlaştı?

 90'lı yılların oyun deviydi... SEGA eski günlerine geri dönebilecek mi?

Sonic the Hedgehog (Kirpi Sonic) oyununun yapımcısı SEGA, özellikle 90'lı yıllarda oyun dünyasında oldukça ses getiren bir şirketti. Şimdilerde ise ünlü Angry Birds oyununu satın alan firma, mobil oyun dünyasında yükselerek eski günlerine dönmek istiyor.

103 yıl önce 23 Nisan’a getiren süreçte neler yaşandı? İlk Meclis nasıl açıldı? İlk oturuma kaç vekil katılabildi?

103 yıl önce bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile atıldı. Henüz kiremitleri bile olmayan bir bina Meclis binası olarak hazırlandı. Arşivler o günlere ışık tutuyor.

Kaynak: Web Özel

Gündem haberleri deprem Web Özel seçim