'Nasıl olsa bu parayı ödeyecek biri çıkar' | Bir ev nasıl fahiş fiyata satılır?

Konut Emlak haberleri
'Nasıl olsa bu parayı ödeyecek biri çıkar' | Bir ev nasıl fahiş fiyata satılır?
Bazı ev sahipleri konutlarını değerinden yüksek bedelle satıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bazı vatandaşlar evini ya da otomobilini 'nasıl olsa alan çıkar' diyerek değerinden daha yüksek bir fiyat ile satışa çıkarıyor. Ancak bu durum diğer dairelerin ya da araçların fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. Mal sahibi 'Ben yaptım oldu' diyebiliyor mu? Bunun cezai yaptırımı var mı?

Türkiye bir süredir enflasyon ile mücadele ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Mart ayı için açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 50,51 oranında artış gösterdi. Bu artış konut, otomobil gibi malların fiyatlarına da yansıyor. Ancak bazı vatandaşlar enflasyonun üzerinde mallarını satışa çıkararak fiyatların daha da artmasına neden olabiliyor.

Bazı insanlar ihtiyacı olmadığı halde evini ya da otomobilini yüksek fiyattan satışa koyuyor. Örneğin İstanbul'un Maltepe ilçesinde bir dairenin fiyatı 3 milyon lira ederken bu dairenin sahibi 3 buçuk milyon liradan dairesini satılığa çıkarıyor. Mal sahibi "Nasıl olsa bir gün bu parayı ödeyecek biri çıkar" düşüncesine sahip. Ancak koyduğu bu yüksek fiyat diğer dairelerin de fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Peki malların değerinden yüksek bir şekilde satışa konmasının cezai bir yaptırımı bulunuyor mu? Mal sahibi 'Ben yaptım oldu, satılırsa satılır' diyebiliyor mu? Bu duruma karşı ne gibi tedbirler alınabilir?

'VATANDAŞLAR HERHANGİ BİR SINIRLAMAYA TABİ DEĞİLLER' 

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, insanların evlerini ya da otomobillerini normalden yüksek bedelle satması ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme ya da sınırlama bulunmadığını, tüketicilerin istedikleri gibi fiyat yükseltebileceğini söylüyor. Deniz "İnsanlar, serbest ekonomi içerisinde kendine ait mallarına istedikleri fiyatı biçebilirler" derken bununla ilgili herhangi bir ceza ve denetim söyleminin hukuksal dayanağının da olmadığını ifade ediyor.

Deniz, ticari kurumlarda işlerin değiştiğini ifade ediyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı, "Ticari kurum satış yapıyor olsaydı , ticari olarak fiyatı yükseltiyorlarsa Ticaret Bakanlığı'na ait Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun belirlediği cezaya tabiler" diye belirtiyor.

Enflasyonist bir ortamda yaşadığımızı söyleyen Deniz "İnsanlar bugün sattıkları ürünü 6 ay sonra aynı fiyata alamayacaklarını çok iyi biliyorlar. Bu yüzden fiyatları sürekli artırıyorlar" demekte. Başkan Deniz bu duruma çözüm olarak enflasyonun dizginlenmesi gerektiğini söylüyor. Deniz "İnsanlar fiyatların artmayacağına dair bir güven duyarsa kendileri de fiyat yükseltmez" ifadelerini kullanıyor. 

'İNTERNET SİTELERİNİN BİR SORUMLULUĞU YOK'

Avukat Şükran Eroğlu serbest piyasa ekonomisinde herkesin keyfi olarak fiyat belirleyebileceğini söylüyor. Bunun vatandaşlara bir yaptırımı olmadığını belirten Eroğlu, "Devletin bir takım tedbirler alması ve insanların mağdur olmasının önüne geçmesi lazım" diyor.

Peki fiyat artışları karşısında ilan sitelerinin sorumluğu var mı? Avukat Şükran Eroğlu ilan sitelerinin sadece alan sağlayıcı olduğunu, bu yüzden o sitelerin herhangi bir sorumluluğu ya da bir taahhüdünün olmadığını bu yüzden sitelere de yaptırım uygulanamayacağını söylüyor. Eroğlu vatandaşların istedikleri fiyattan konut veya otomobilleri bir komisyon karşılığında o sitelere koyabildiğini dile getiriyor.

 RAYİÇ BEDEL GETİRİLMESİ GEREKİYOR 

"Nasıl kiralara, TÜFE'ye göre artış limiti konuyor ise, konut satışlarda da en azından devletin bir rayiç (bir malın alım satım değeri) bedeli belirlenmesi lazım" diyen Eroğlu konutun bulunduğu sokağın ya da mahallenin bir rayiç bedelinin belirlenmesi gerektiğini de dile getiriyor. Konut piyasasının da çok oynak olduğunu ifade eden Eroğlu piyasanın mal almak isteyenlerin aleyhine oynadığını, bu yüzden piyasanın frenlenmesi gerektiğini aktarıyor. Avukat Eroğlu sözlerini şöyle sürdürüyor.

"Barınma temel bir ihtiyaç bunun da sağlanması gerekiyor. Devlet konut yapabilir, çok uygun kredilerle destek olabilir. Ancak insanlar eline fırsat geçince kendi menfaatine göre değerlendirebiliyor. Bir denetim olmadığında ya da herhangi bir rayiç belirlenmediğinde iş "Fiyatı budur satılırsa satılır satılmazsa da satılmaz"a dönüyor. Yoksa bu işlerin önüne geçemeyecek ve herkes enflasyonu bahane ederek bu işi suistimal etmeye devam edecek."

 eren.sakarya@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haber Global TV

konut satış emlak TÜFE enflasyon