Nostalji mi olmak üzere? Nerede o eski bayram alışverişleri...
Bayram arifesinde bayramlık elbise almak için tercih edilen Eminönü gibi merkezler, cazibelerini büyük ölçüde AVM'lere kaptırdı. Giyim dükkanı işleten esnaf, bayram arifelerinin normal günlerden farkının kalmadığını belirtiyor. Tatlıcılar ise satışların iyi kötü devam ettiğini söylüyor.
Fatih ilçesinin Eminönü semti, İstanbul'un en eski bayram alışverişi merkezlerinden biri. Eminönü'nde her yıl özellikle bayram öncesinde dükkanlar, kendisine, çocuklarına ya da sevdiklerine bayramlık almak isteyen vatandaşlarla dolardı. Ancak son yıllarda Eminönü bayram arifelerinde eski coşkusunu yaşamıyor. İstanbul'daki alışveriş semtleri, cazibelerini AVM'lere kaptırdı. Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nın arkasında bulunan Tahtakale'deki giyim esnafı, vatandaşın artık bayram arifesinde kendilerine gelmediklerini söylüyor.
Eminönü'nde giysi fiyatları değişkenlik gösteriyor. Tişört fiyatları ortalama 100 lira iken gömlekler ortalama 250 lira. Pantolon ise 170 lira civarında. Elbiseler ortalama 280-300 liradan alıcı bulurken, takım elbise bin 200 liradan başlıyor. Spor ayakkabıların fiyatları ise 300 ila 500 lira arasında değişmekte.
'HİÇ SATIŞ YAPAMADIK'
Eminönü'nde giyim dükkanı işleten Ferhat Yazıcı, bayram öncesi olduğu halde dükkanlarının boş olduğunu ve öğle vakti olduğu halde de henüz satış yapmadıklarını ifade ediyor. Yazıcı, "Gördüğünüz gibi dükkan bomboş. Bayram arifesindeyiz ama hiç satış yapamadık" diyor. Yazıcı, sıfıra yakın satış yaparak günü geçirdiklerini ifade ediyor.
Eminönü'nün esnaflarından İsmail Hakkı Bey ise, mağazasını 1977'den bu yana işlettiğini söylüyor. İşlerinin bu bayram kötü olduğunu ifade eden İsmail Hakkı Bey, "Gördüğünüz gibi sokakta kimsecikler yok. 8-10 yıldır sadece turistle ayakta duruyoruz, artık vatandaş Eminönü'ne gelmez oldu" ifadelerini kullanıyor. Eminönü'nün birçok sorunu olduğunu ifade eden İsmail Hakkı Bey, güvenliğin artırılması gerektiğini kaydediyor ve Eminönü'ndeki otopark sorununa da dikkat çekiyor.
Eminönü'nde giysi satan esnaflardan Mustafa Bey de maliyetine iş yaptıklarını ifade ediyor. "Günde sadece 10 parça giysi satabiliyoruz" diyen Mustafa Bey, parça başına ortalama 250 TL kazanabildiklerini ifade ediyor. Mustafa Bey "İşler durgun" diyerek sözlerini sonlandırıyor.
Eminönü'ndeki bir diğer esnaf İbrahim Bey de "İşlerinin çok durgun olduğunu, günde 5 parça mal anca sattıklarını söyleyen İbrahim Bey, "Kendimize bayramlık alabilecek iş yapamıyoruz" diyor.
'BAYRAM ŞEKERİNE RAĞBET VAR'
Eminönü'nde bayramda sıkça ziyaret edilen diğer dükkanlar ise tatlıcılar. Bazı tatlıcılar giyim esnafının aksine işlerinin iyi olduğunu ifade ediyor, bazıları da durgunluktan dert yanıyor. Eminönü'nde baklavanın kilosunun fiyatı çeşidine göre değişiyor ancak fiyatlar ortalama 280-300 lira. Lokumların kilosu ise genellikle 180 lira civarı iken bayram şekerlerinin kilosu da 100 lira.
Enes Bey'in tatlıcı dükkanı Mısır Çarşısı'nın hemen yanında bulunuyor. Enes Bey, bayram öncesi işlerinin iyi kötü devam ettiğini söylerken en çok bayram şekerine rağbet olduğunu dile getiriyor. Enes Bey, bunun nedenini ise "En ucuzu bayram şekeri" ifadesiyle açıklıyor. İsmini vermek istemeyen bir başka tatlıcı ise bayram öncesi iş yapamadıklarından şikayetçi.
Baklava ve lokum satan Seda Hanım da işlerin bayramla birlikte açıldığını söylüyor. Seda Hanım, "Satışlar bayram öncesi iyi gidiyor" derken, "Lokum olsun, baklava olsun, şeker olsun hepsinden satıyoruz" diyor.
Sadece Eminönü değil İstanbul'un önemli merkezlerinden ve AVM'lerin yoğun bulunduğu Bakırköy'de de bayram öncesi durgunluk hakim. Ayakkabıcı Murat Bey, bu bayramın ayakkabı satışları açısından eski bayramlar gibi olmadığını vurguluyor. Murat Bey, ayakkabıların fiyatlarının ortalama bin lira olduğunu kaydediyor ve "Bayrama özel satışlarda bir artış yok" diyor.
Bakırköy'de butik işleten Abdurrahman Bey de artık insanların alışveriş için Bakırköy'e gelmediğine dikkat çekiyor. Günde tanesi 100-150 liradan 10 parça giysi satabildiklerini ifade eden Abdurrahman Bey, "Bizde bayrama özel bir alışveriş yapılmıyor" diyor.
Bakırköy'ün bir diğer giyim esnafı Cenk Bey ise, bu sene satışlarda gözle görülür bir düşüş yaşadıklarını aktarıyor. Cenk Bey, "Geçen yıl pandemi ertesi olduğu halde satışlar daha iyiydi" diyor.
Kaynak: Web Özel