Mourinho hala 'özel' biri mi?

Jose Mourinho futbol İtalya Serie A
Mourinho hala 'özel' biri mi?
Mourinho yönetiminde Roma ligde üçüncü sırada. Lider Napoli ile arasında 10 puandan fazla var. Fotoğraf: Reuters

Portekizli teknik adam Jose Mourinho, bu sezon Serie A'da en fazla kırmızı kart gören isim. Bir süredir A kategorideki takımları çalıştırmıyor. Mourinho dönemi bitti mi? Kariyerinde nasıl bir aşamada?

Bugün dünyada teknik direktör dendiğinde akla gelen birkaç isimden biri. Antrenörlüğe tam anlamıyla sıfırdan başladı. Arkasında güçlü bir futbol kariyeri yok. Sir Boby Robson’ın Sporting Lizbon’da ve Porto’da tercümanlığını yaptı. Barcelona’da Van Gaal ve Robson’ın asistanlığını yürüttü. Kesinlikle çok iyi bir izleyici. 2000 yılında Benfica ve 2001-2002 sezosunda Uniao de Leiria’yı çalıştırdıktan sonra Porto’nun başına geçti.

Burada zirveye çıktı ki ne çıktı. Takıma sürpriz bir Şampiyonlar Ligi Kupası da kazandıran Mourinho, ligi iki kez kazandı. Ardından Ada’nın yolunu tuttu ve gerisinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Kendi deyimi ile ‘özel biri’. Peki hala öyle mi?

2018’de Manchester United’ın başından ayrıldıktan sonra iki sezon Tottenham’ı çalıştırdı, ardından Roma ile Konfederasyon Kupası’na uzanan ve takıma 14 sene sonra bir kupa kazandıran hikayeyi yazdı. Şu an 60 yaşında. Çalıştırdığı son iki takımın A kalite olduğunu söylemek zor.

Mourinho hala 'özel' biri mi? - Resim : 1
Mourinho geçen sene Roma ile UEFA Konferans Ligi'ni kazandı. Fotoğraf: Reuters

SUUDİ ARABİSTAN'A GİTME NİYETİ YOK

Dünya Kupası’ndan sonra Portekiz milli takımının çalıştırıcılığı rolünü reddetti. Suudi Arabistan’a da gitme niyeti olmadığını söylüyor. Roma’daki kontratının sona ermesine bir yıldan az bir süre kaldı. İtalya’da basın İngiltere’deki kadar üstüne gitmiyor. Bu ülkede sorundan ziyade çözüm gibi görülüyor.

Roma dört senedir Şampiyonlar Ligi’ne katılamıyor, önceki sportif direktör Monchi’nin 100 milyon euroluk yatırım planı sebebiyle UEFA’nın finansal sınırlarına dayanmış durumda. Transferde eli rahat değil. Bugün kadrodaki Dybala, Georginio, Wijnaldum, Nemanja Matic ve Belotti gibi isimler ya kiralık ya bonservissiz olarak kadroda.

Zaniolo’yu biraz da bu sebepten Galatasaray’a sattılar. Maaş bütçeleri önceki sezona göre 20 milyon euro daha az. Şu sıralar 21 yaşındaki Leh orta saha oyuncusu Nicola Zalewski A Takım’da. Takım, Juventus, Milan ve Inter gibi devlere karşı iyi sınavlar verdi. 13 maç gol yemediler. Onun yönetiminde Roma kolay gol yemeyen ve zor maçları kazanmasını bilen bir ekip tablosu çizdi.

'CASSANO'YU SADECE CEKETİ İLE HATIRLAYACAKLAR'

Pek çok eski oyuncusu ile arası iyi. Ancak sevmeyenleri de var. Bir Roma efsanesi olan Antonio Cassano, onun büyük takımlardaki başarılarını büyük bir bütçeye sahip olmasıyla açıklıyor. Mourinho buna “Cassano sadece üç takımda oynadı, ben daha fazla takım yönettim, herkes onu Madrid’de sadece ceketiyle hatırlıyor” ifadesiyle cevap veriyor.

Antonio Cassano Real Madrid'e imza attığında ilginç bir ceket tercih etmişti. 

Takımları da onun kişiliğine sahip. Her sarı karta itiraz ediyorlar. Bu sezon Mourinho ve teknik ekibi toplamda 11 kırmızı kart aldı. Portekizli teknik adam Roma’ya imza attığında düzenlenen törende, “Burada sorun çıkaran ben olmayacağım. Artık daha deneyimliyim. Duygusal olarak daha stabilim” demişti. Mourinho takımı ile gergin anlar yaşayıp, zaman zaman medya önünde oyuncularını da suçluyor. Takım ile devam edip etmeyeceği konusunda da net bir açıklama yapmıyor. Paris Saint-Germain bir değişiklik yapabilir, Real Madrid hala onun için bir seçenek.

SCHOLES: 'BENCE HALA EN İYİLERDEN'

Futbol dünyası sık sık onun hala büyük bir isim olup olmadığını tartışıyor. Defalarca karşı karşıya geldiği Manchester United’ın unutulmaz orta saha oyuncusu Paul Scholes, “Bence hala en iyilerden. İnsanlar sezonun ilk 10 maçına bakarak konuşmamalı” demekte.

Mourinho, hakkındaki ‘artık en iyilerden değil’ eleştirileri konusunda son derece kızgın. Ünlü teknik adam, “Bazı adamlar 18 sene boyunca hiç kupa kazanmıyor, ben sadece 18 aydır kazanmadım” demişti. Mourinho, son yıllarda teknik direktörlük yapmak için seçtiği takımların sportif olarak çok başarılı olmasa bile başarılı olacak tutkuya sahip ekiplerden oluştuğunu belirtiyor.

2016-2017 sezonunda Manchester United ile UEFA Kupası’nı kazanan Jose Mourinho o tarihten 2021-2022 sezonuna kadar hiç kupa kaldırmamıştı. Mourinho seçen sezon UEFA Konferans Ligi’ni Roma ile kazandı.

Kaynaklar: The Athletic, ESPN, The Goal, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Jose Mourinho futbol İtalya Serie A