İlgi büyük ama... Kırklareli bu yükü kaldırabilir mi?

Deprem Kırklareli Kahramanmaraş Depremi Emlak haberleri
İlgi büyük ama... Kırklareli bu yükü kaldırabilir mi?
İstanbul'dan artan göç Kırklareli'nin alt ve üst yapılarına dair endişeler doğurmakta. Fotoğraf: AA

İstanbul'un depremden korunmak için bir çözümü de kent nüfusunu azaltmak. Trakya'ya ilgi büyük. Emlak fiyatları yükseldi. Kırklareli'nde emlakçıların telefonları susmuyor. Peki 370 bin kişilik bu kentin doğal kaynakları böylesine bir göçü kaldırabilir mi?

Önce pandemi, ardından 6 Şubat tarihli deprem felaketinden sonra Kırklareli adeta İstanbul’da ikamet edenlerin yeni gözdesi haline geldi. Megakente 1.5 saat mesafedeki Kırklareli’nde son dönemde emlak fiyatları katlanırken, kira fiyatları da 2,3 katına çıktı. Ancak İstanbul’daki olası deprem korkusu nedeniyle adeta cazibe merkezi haline gelen Kırklareli’nde bu durum beraberinde kent nüfusunun bir yıl sonra ciddi artışına neden olacağı endişesini doğurdu.

Kırklareli Emlakçılar Odası Başkanı Ümit İkizerli, merkez nüfusu 100 bin olan Kırklareli’ndeki nüfusun bir yıl sonra 3 katına ulaşmasını beklediklerini dile getirirken, “İstanbul’da olası deprem korkusu nedeniyle imarlı arsa ve tarlalara inanılmaz bir rağbet söz konusu. Son 6 ayda emlak fiyatları 2’ye katlandı. Bayram’dan sonra fiyatlar daha da artacak. En çok rağbet gören yerler Kırklareli merkez, merkeze bağlı köyler ile Babaeski’nin yanı sıra Edirne’nin Havsa ve Lalapaşa ilçeleri” dedi.

İlgi büyük ama... Kırklareli bu yükü kaldırabilir mi? - Resim : 1

'YER ALTI SU KAYNAKLARI YETERSİZ' 

Kırklareli’nde avukatlık yapan eski milletvekillerinden Turgut Dibek de özellikle pandemi döneminden itibaren İstanbul’dan yönelen ilginin son büyük depremin ardından ciddi oranda arttığını belirten isimlerden. “Talep çok ancak kent merkezinde konut yok” diyen Dibek ise şunları söyledi:

“İstanbul’dan gelip arazi satın alan ve almak isteyenlerin sayısı katlanarak artıyor. İstanbul’dan gelenlerin müstakil ev yapma talebi var. Doğal kaynaklar açısından bakınca yer altı su kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. Eskiden 40, 50 metreden su çektiğimiz yerlerden artık 200 metreden su çekiyoruz. Geçen yıl bin 500 lira olan kiralık daireler artık 3 bin 500, 4 bin liradan alıcı buluyor. Kentin nüfus ve yapı stoku artarsa doğal doku ve kaynaklar zarar görür.”

İlgi büyük ama... Kırklareli bu yükü kaldırabilir mi? - Resim : 2

Kırklareli İnşaat Mühendisleri Odası Temsilci Yardımcısı Erdem Erdin de kentteki imar planlarının yetersiz olduğuna değinerek şunları söyledi: “Mevcut eski evlerin yıkılıp yapılmasından başka bir çözüm yok. Bu durumda altyapının yeniden planlanması gerekir. Örneğin Üsküp ilçesinde nüfus 5 bin ancak imar planı 20 bin olarak telaffuz ediliyor. Benzer durum Pınarhisar için de geçerli. İlçe ve kırsal nüfusları artarsa doğal doku zarar görür. Plansız büyüme Kırklareli’ne zarar verir.”

'KAYNAKLAR KALDIRMAZ'

Öte yandan Kırklareli başta olmak üzere Edirne’de artan arsa fiyatları ve İstanbul’dan yönelen talep, hem çevrecileri, hem de bölge sakinlerini tedirgin ediyor. Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, Kırklareli’ndeki doğal kaynakların yetersiz olduğuna dikkat çekerken, “İstanbul’dan yönelen ilgi devam ederse herkes mağdur olur. Kırklareli, hem Trakya’nın, hem İstanbul’un akciğerleri durumunda. Trakya’ya zaten kirli sanayiye dayalı yoğun bir göç söz konusu. Deprem göçü yaşanırsa doğal kaynaklar bir süre sonra yetersiz kalacaktır. Trakya ülke yüzölçümünün yüzde 3’ünü oluşturuyor ancak ülke nüfusunun yüzde 20’si Trakya’da ikamet ediyor” ifadelerini kullandı.

İlgi büyük ama... Kırklareli bu yükü kaldırabilir mi? - Resim : 3

'İMAR İZNİ OLMAYAN YERLER SATILIYOR'

Ergene Platformu üyelerinden Bülent Bacıoğlu da Kırklareli gibi Edirne’deki arsa fiyatlarının da katlanarak artmaya devam ettiğine değinerek, şu serzenişte bulundu:

“Tarla vasfındaki imar izni olmayan yerler arsa olarak pazarlanıyor. Yatırımcıların bir kısmı araştırmadan tarlaları alıyor. Verimsiz tarlaların fiyatları son bir yılda 5 kat artmış durumda.

3 AYDA 2 KAT ARTIŞ

Uzun yıllardır Kırklareli’nde emlakçılık yapan Kürşat Yamaner de hem şehir merkezinde, hem de merkeze yakın Karakoç, Eriklice, Ahmetce, Kavaklı köylerindeki arsa ve tarlaların İstanbul’da yaşayanlar için yeni cazibe alanları olduğunu belirtirken, “3 ay önce 150, 200 bin liraya satılan bir dönüm arazi, özellikle deprem felaketinden sonra 400 bin liraya alıcı buluyor. Kent merkezinde geçen yıl 350 bin liraya satılan 1+1 daireler artık 700 bin lira. Kentin Marmara’da kırılması beklenen faylara olan uzaklığı cazibeyi arttırıyor. Ancak bu rağbet ciddi nüfus artışına neden olabilir. Ramazan ayının ilk günleri 2 bin lira kirası olan 2+1 daire fiyatları 4 bin liranın üzerine çıktı ve imar izni bulunmayan tarla statüsündeki yerler bile alıcı buluyor” diye konuştu.

Kaynak: Web Özel